Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нинова подава оставка, остава начело на БСП до конгрес през януари КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебното правителство чрез говорителя си Антон Кутев, и членове на инициативния комитет на Радев също, каза лидерката

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това обяви самата тя след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Нинова обаче остава начело на партията до януари, когато конгрес трябва да потвърди оставката й.

Изчаках окончателните резултати от изборите и оценявам този на БСП като катастрофален. Затова има много причини - и обективни, и субективни, ще си говорим за тях. Моля да приемете всичко, които ще кажа, като лично мнение, от мое собствено име, а не като ангажиране на партията и колективните й органи, заяви Нинова. Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата.

Но има и субективни причини, и те са много, което е въпрос на дълъг разговор вътре в партията. Но отговорността я поемам аз, изцяло, заяви Нинова.

От вчера една група в БСП ми иска оставката, но тя не ме впечатлява, защото това са хора, които от 5 г. го правят - т.нар. вътрешна опозиция. Други хора - членове и симпатизанти, звънят и пишат и казват, че не трябва да се подава оставка и подкрепя председателя, на тях благодаря.

Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебното правителство чрез говорителя си  Антон Кутев, който не я прави на пленум. И членове на инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо.

Да не се занимават с партийни въпроси, а инициативният комитет да си гледа балотажа.

Поемам цялата вина и отговорност за това, че мълчах, каза Нинова.

5 г. вътрешната опозиция не спря. Мълчеъки, смятайки, че като не отговарям ще запазя единството на БСП, не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет.

Тази опозиция по време на кампанията работи за "Продължаваме промяната", която отне между 10 и 15% от БСП, коментира Нинова.

Какво следва оттук нататък? Както сме отговорни пред държавата, така трябва да сме отговорни и пред партията, а аз нося отговорност към онези 80 хиляди, които участваха в прекия избор.

Имаме да решаваме два въпроса - мандат за водене на плеговоли за правителство и за избор на лидер.

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира той оставката на Нинова.

БСП е партия на ред и правила. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката от него съм председател. След като той констатира, се назначава заместник. 

Дотогава 

Сега най-важното е сформирането на редовно правителство и на трайно мнозинство в парламента, което да изведе България от кризата, каза Нинова.  Тя разказа, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство, която е приела. Започваме преговори, но в този разговор си казахме, че първо ще сложим на масата програмите си и ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат експертни групи по секторни политики, които да подготвят програмата на бъдещото правителство, обясни Нинова. И допълни, че и сега от БСП ще бъдат разумни, отговорни, диалогични и принципни, за да има работещо правителство и парламент.