Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутат от Скопие: Новият български кабинет ще пусне РСМ в ЕС

Новината за дата за започване на присъединителни преговори между ЕС и РСМ е дошла от депутата от БЕСА Кастриот Реджеп, който се отказа от намерението си да гласува срещу правителството на Зоран Заев заради „ясните сигнали за получаване на дългоочакваната дата“, пише на първа страница във вторник скопското издание „Вечер“, цитирано от агенция „Фокус“.

Информацията е изненада, тъй като София има изисквания към Скопие за гаранции, че договорът от 2017 г. ще се изпълнява, преди да се съгласи да започнат преговорите за членството на РСМ в ЕС.

Народният представител посочил изявление за подкрепа от Еманюел Макрон, посещението и изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте, изявления от Вашингтон за максимален ангажимент за преодоляване на проблемите с България и получаване на датата, обявеното посещение на представителя на Държавния департамент на САЩ в Западните Балкани Габриел Ескобар през декември, както и провеждането на изборите в България и евентуалното сформиране на ново правителство.

Мнозинството от читателите на електронното издание на вестника обаче не са оптимисти за започване на преговори през декември. 77,49% от над 300 респонденти отговарят отрицателно на въпроса „възможно ли е РСМ да започне преговори за членство с ЕС през декември?“ Положително отговарят 22,51%.