Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена гласува с машина.
Жена гласува с машина.

ДПС успя да спечели 5 области 

В 14 изборни района “Продължаваме промяната” е победила на 14 ноември, в 12 мнозинството са гласували за ГЕРБ, 5 са взети от ДПС. Това показаха резултатите на ЦИК при обработени 99,51% от изборните протоколи.

Партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев взема победата в трите софийски района, Пловдив-град, Монтана, Плевен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Русе, Велико Търново и Стара Загора.

Най-силните ѝ резултати са в столицата. 36,44% е вотът за ПП в 23-и МИР, 33,38 на сто в централните части на града. 33,34% взема в Пловдив-град.

ГЕРБ обаче въпреки второто поредно поражение на парламентарни избори остава първа сила в 12 области - Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област, Пазарджик, Смолян, Пловдив-област, Видин, Ловеч, Габрово, Сливен, Враца.

Най-голямата победа на партията на Бойко Борисов е в Перник. Там листата на ГЕРБ-СДС е събрала 33,87% от гласовете, следват Кюстендил с 31,74 на сто и Габрово с 29,88. И в трите области

водачи на листите бяха бивши министри

от третото правителство на Борисов - Кирил Ананиев, Христо Терзийски и Томислав Дончев.

ДПС пък успява да спечели гласуването в 5 области на страната - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Движението спечели и вота в чужбина. (Повече за резултатите зад граница виж на 6-а стр.)

Победителите от 11 юли - “Има такъв народ” на Слави Трифонов, този път не успяват да спечелят в нито един от избирателните райони. Техният най-силен резултат е в Русе, където успяват да спечелят 11,87% от гласовете. Този резултат е с около 2 на сто по-висок от средния на ИТН за страната. ИТН се представя силно и във Варна с 10,69% от гласовете, а в Пловдив-град взема 9,91 на сто.

Въпреки срива на национално ниво “Демократична България” все пак

успява да запази прилични резултати в София

В трите столични района коалицията има между 9,64 (25-и МИР) и 15,60% (23-и МИР). В центъра на столицата пък са взели 14,55 на сто, въпреки че на 11 юли ДБ успя да спечели изборите в 24-и район. В момента коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов е трета и в трите столични района като в 25-и МИР е само с 0,19 на сто повече от БСП.

Висок процент дясната коалиция отбелязва и в Разград, където взема 7,19%. Това е по-висок резултат, отколкото имат в области с големи градове като Пловдив-град, Варна и Бургас, въпреки че досега гласоподавателите на ДБ бяха съсредоточени именно в големите градове.

Новият парламентарен играч “Възраждане” пък има най-висок резултат във Варна - 6,74%. От трите столични избирателни района националистическата партия събира най-много в 25-и МИР - 5,81%.

Трите най-силни области на БСП пък са Велико Търново, Видин и Пловдив-област - в тях те вземат съответно 15,44, 14,96 и 14,84% от гласовете.