Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев в приятелска прегръдка пред симпатизантите си в изборната нощ.
Съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев в приятелска прегръдка пред симпатизантите си в изборната нощ.

Икономисти, предприемачи и IT-та са повечето нови политици

Само шестима с опит в изпълнителната власт

Мощна група икономисти, предприемачи, IT специалисти и любители на екстремните спортове влиза в парламента с “Продължаваме промяната”. Това сочи бърз поглед на 67-те депутати от формацията, станала първа в неделя.

Екзотична нотка в политиката на групата се очаква да внесе рапърът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който пребори Бойко Борисов и Корнелия Нинова в столичния 25-и МИР.

След президента Румен Радев и в парламента ще има пилот - Стоян Георгиев,

който влиза от Силистра. Той е създател на една от първите фирми за селскостопанска авиация у нас и на учебен център за пилоти.

Единственият регион, където мандатът на ПП е под въпрос, е Кърджали. Ако новата формация успее там, в парламента ще е автомобилният състезател Димитър Илиев. Той е 9-кратен шампион на България по рали.

В парламента със сигурност ще е бившата национална състезателка по плуване Инна Иванова - водач в Монтана, световна шампионка по биатъл за девойки (800 м бягане и 800 м плуване), има 57 републикански медала по плуване. 33 от тях са златни в различни дисциплини. Сега развива кариера в сферата на кафето и хранителните продукти.

Поне шестима от бъдещите депутати на ПП ще имат опит в изпълнителната власт. Освен лидерите Петков и Василев, които бяха служебни министри, това са и две дами от екипите им.

Яна Балникова бе зам.-министър на икономиката. Тя е учила в САЩ и Япония, има магистратура по бизнесадминистрация от АУБ. Работила е в големи компании, отговаряла е за управление на проекти и програми, изграждане на екипи организиране на дейностите по корпоративна социална отговорност.

Деница Симеонова пък бе началник на политическия кабинет на Василев като министър на финансите. Преди да заеме този пост, е била

мениджър на глобалната програма за иновации на Кралската академия по инженерство

на Великобритания. Работила е в подкрепа на малкия бизнес и стартиращите компании в България като изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

В парламента ще е и шефът на агенцията по горите в служебния кабинет инж. Александър Дунчев. Преди това е експерт в Природен парк “Витоша”, както и в международната организация WWF.

С опит в администрацията е и екологът Татяна Султанова-Сивева. Повече от 15 г. е била на експертни и ръководни длъжности в системата на МОСВ, работи активно по подготовката на България в сектор околна среда за присъединяване към ЕС. Преподава в Пловдивския университет, а от 2020 г. управлява семейна инвестиционна компания.

Силното икономическо ядро се предвожда от лидерите Кирил Петков и Асен Василев. В него със сигурност е и създателят на куриерската фирма “Еконт” Николай Събев, първи в листата в Русе. Той дори е лансиран за министър на транспорта.

В този отбор е и 45-годишният технологичен предприемач Даниел Лорер, който влиза от Варна. Икономист, инвеститор, преподавател и съветник на двама министри. Работил е и живял в София, Варна, Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори 5 езика, завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Лорер е семеен, с три деца.

Съпругата му Виолета беше служебен зам.- министър

на икономиката през 2013 г. и на финансите през 2021 г.

Водачът на листата на ПП в Благоевград Андрей Гюров и третата по ред в нея - адвокат Екатерина Димитрушева.
Водачът на листата на ПП в Благоевград Андрей Гюров и третата по ред в нея - адвокат Екатерина Димитрушева.

От Варна в парламента е здравният експерт на ПП - 40-годишният коремен хирург Антон Тонев, част от екипа на най-голямата болница в морската столица УМБАЛ “Света Марина”.

По здравните проблеми от трибуната на НС ще говори и Йорданка Костадинова, водач в Добрич. От 23 г. тя работи в сферата на здравеопазването, завършила е фармация и здравен мениджмънт и има опит в медицинския маркетинг.

Икономистът Искрен Арабаджиев влиза от Ловеч - с опит в сферата на данъците, счетоводството и финансите в различни международни компании, а последните 2 г. е зам.-кмет в столичния район “Студентски”.

Предприемачи стават депутати от Плевен. Иван Христанов е на 47 г. От 2001 до 2006 г. създава компания с над 1 млн. клиенти. Днес е партньор в 2 инвестиционни фонда за подкрепа на растящи български предприятия и стратегически съветник на млади бизнеси. От 10 г. печели медали като бегач на свръхдълги разстояния. Запален планинар, отдаден на туристическия маршрут Ком - Емине и Пирин, природолюбител, колоездач и фотограф. Дарява време и пари на малки обществени каузи и домове за сираци, спонсорира състезания и атлети. Баща е на 3 деца.

Вторият в листата Стоил Стоилов е ръководител на технологични проекти. А третият - Иван Манев, е предприемач в сферата на образованието.

Предприемач влиза и от Смолян. Това е Михал Камбарев, на 32 г. Управлява IT компания в областта на недвижимите имоти. Завършил е връзки с обществеността в СУ, а след това със стипендия - интензивна бизнес програма в колежа “Бабсън”, Бостън. След завръщането си в България Михал се присъединява към Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Кариерният му път го отвежда до белгийска компания, в която е директор бизнес развитие.

От Разград влиза предприемачът Марин Шишев - търговец на етерични масла.

34-годишният икономист Ивайло Шотев ще е депутат от Пазарджик. Управител на фирма за производство на лекарства, хранителни добавки и козметика, възпитаник на Американския колеж в София, а след това се дипломира като икономист в Лондонския университетски колеж. Има магистратура от Московския държавен институт по международни отношения.

Единият от мандатоносителите на ПП - лидерът на ВОЛТ Настимир Ананиев, ще стане депутат от София, където е втори в 23-и МИР след Асен Василев. Това е втори мандат за Ананиев, който бе депутат от Реформаторския блок в 43-ото НС. След това бе част от ДБГ, а миналата година и партньор на Мая Манолова. Той е магистър по бизнес администрация.

Другият мандатоносител - лидерът на партия “Средноевропейска класа” (СЕК) Константин Бачийски, влиза от Бургас, бизнесмен в сферата на IT технологиите и трети мандат общински съветник. Активно участва в протестите в Росенец срещу сарая на Доган и много преди Христо Иванов да дебаркира с лодка край лятната резиденция на почетния председател на ДПС изнесе данни за незаконно строителство там. Бачийски е

любител на екстремните спортове - пилот, парашутист, леководолаз,

от дете тренира карате, а днес активно се занимава с бразилско джиу - джицу.

Сред по-интересните лица в бургаската листа е учителят по философия, икономика и гражданско образование в местната IT гимназия Христо Симеонов. Участва за трети път на избори - през пролетта на 2019 г. се кандидатира за евродепутат като независим, а през есента се появи в листата на “Средна европейска класа” за общински съветник. Симеонов ръководи и ученически клуб по “Дебати и ораторско майсторство”, с който излъчи победител на световното първенство по ораторско изкуство в САЩ “Джеймс Мот”.

Двама са юристите сред водачите - Николай Минчев от Перник и Мирослав Иванов от Ямбол.

От Благоевград влиза 46-годишният преподавател по корпоративни финанси, оценка на риска и управление на инвестиции в АУБ Андрей Гюров. Завършил е икономически науки и финанси в университета “Труман”, САЩ, а след това учи във Виена. Заемал е консултантски и управленски позиции в американски и австрийски банки.

Ако ПП вземе още два мандата от Благоевград, депутати ще са още Владимир Табутов - успешен бизнесмен в сферата на проектиране и изграждане на соларни паркове, и юристката от Гоце Делчев Екатерина Димитрушева, която има специализации в САЩ, Белгия, Виена в областта на европейското и търговското право.

Специалист по енергийни въпроси влиза от Стара Загора. Това е 38-годишният Радослав Рибарски, който е и областен координатор на ПП. Магистърът по управление на международни проекти развива редица такива в “Енергоремонт-Гълъбово”. Интересът му към иновативните технологии го насочва към възобновяемите енергийни проекти и той стартира кариерата си с изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи.

Мандат от Стара Загора взема и 30-годишният IT предприемач Атанас Михнев. Фирмите му разработват софтуери за адвокати и за превенция при пране на пари в банковата сфера.

Трети е Радослав Василев. Роден е в Раднево, на 29 г. с успешен бизнес в областта на външната и печатната реклама. Завършил е бизнес и икономика, училе и в Италия.

На четвърто място тук е единственото разпознаваемо лице в листата - адвокат Елена Нонева, лидер на ПД “Социалдемократи”, която е коалиционен партньор на ПП.

Съмишленик на Петков от природозащитните сдружения за плажа Корал и за Пирин влиза от Видин. Петър Миланов е магистър по история и философия от Университета във Воронеж, Русия. Над 20 г. работи в различни медии - БНР, БНТ, в. “Демокрация”.

Още един журналист ще има в групата на ПП - Антония Димитрова, водач в Шумен. В последните години е учител, а сега и лектор на студенти по педагогика в Пловдивския университет.

Специалистката по управление на киберриска Александра Милчева ще е депутат от Търговище. Тя има магистратура от Харвард и е учила и политика, сигурност и интеграция в Лондонския университетски колеж.

Експертът по криптовалути Йордан Маджунков също има шанс да стане депутат, макар да е пети в пловдивската листа. Сигурен депутат е вторият проф. Христо Даскалов, ръководител на “Безопасност на храните” към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Четвърти е бизнесекспертът и финансист Александър Ракшиев.

Очаква се ПП да имат трима депутати от Пловдив-област - предприемача Росен Костурков, организаторката на културни и спортни събития Гергана Данева и столичния адвокат Стою Стоев.

Новото лице на политическата сцена във Велико Търново е 37-годишният архитект Йордан Терзийски. Той е син на бившия главен архитект на старата столица Иво Терзийски. С Петков и Василев го свързват Харвардските курсове в София. Йордан развива стартъп компания, която създава малка, енергоефективна, умна къща, предназначена за производство в заводски условия.

Сред лицата на ПП във Велико Търново е и уважавана лекарка, член на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, обаче е на 4-о място в листата и с малък шанс да влезе реално в парламента.