Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издателят на “24 часа” прогнозира конструиране на правителства с очаквани и нестандартни ходове:

- Ако са първи или ГЕРБ ще влязат в коалиция с БСП, ДПС и "Възраждане", а ако пък Борисов предложи премиерския пост на Кирил Петков…

- Ако "Продължаваме Промяната" са първи, ще разчитат на Корнелия Нинова

Защо “Продължаваме Промяна” и ГЕРБ са на фотофиниш и в следващите часове няма да е ясно коя от двете политически сили ще е победител в третите за 2021 г. извънредни избори? И при тази конфигурация ще има ли правителство, след като 70 процента от българите искат редовен кабинет?

В телевизионното студио “24 часа” тези две теми обсъждаха издателят на “24 часа” Венелина Гочева и водещият Георги Милков.

Днес българите гласуваха за това, което им харесва да бъдат, докато през ноември гласуваха за това, което са - оттук и драстичните резултати, убедена е Гочева. На предишните избори сме заложили на Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов, защото приличат на преобладаващата част от народа - мразещи, невярващи, критикуващи всичко и всички. На 14 ноември според издателя на “24 часа” сме заложили на тези, които се усмихват позитивно, говорят ясно, не нападат агресивно - Кирил Петков и Асен Василев. В същото време Бойко Борисов също промени своето поведение - дотам, че да хареса дори Лозан Панов за премиер. Лидерът на ГЕРБ подава ръка на десните, въпреки че никой не я пое, но в главата на хората остана демонстрираното желание от него за стабилно правителство и за някакви отстъпки. В същото време президентът Румен Радев и вътрешният министър Бойко Рашков не успяха да убедят привържениците на Бойко Борисов, че той е най-голямото зло в държавата. Дори когато спи под чаршафа и това показа резултатът на ГЕРБ и през юли, и през ноември - 23,5. Гочева признава, че Корнелия Нинова е права в едно - без БСП вече не може да се състави правителство. Социалистите, които работеха разединени помежду си, а президентът раздалечен с Нинова, май прибавят един процент към юлското си трето място.

Най-големите губещи са нареклите себе си “протестни партии”: Слави Трифонов, който пада надолу 2,5 пъти, Христо Иванов - с близо 5 процента надолу и отсъстващата вече Мая Манолова.

“Има такъв народ” загуби заради високомерието, неудачни кадрови решения и иначе талантливи телевизионни сценаристи, оказали се слаби сценаристи в политиката. Прекаленият апетит за власт на Манолова и даде урок, че смяната на цвета на косата не може да скрие това от избирателите.

Гочева е категорична, че и тънките, и дебелите червени линии, опънати от “протестните партии”, не им позволиха да привлекат избиратели от периферията, а техните отидоха при ведрия Кирил Петков.

Голямата новина за издателя е влизането в парламента на “Възраждане”, които наричат себе си патриоти и антиваксъри, а конкурентите им в политиката - проруско прокси.

Всички партии се провалиха в опита да привлекат гласуващите и това се вижда от процента българи, излезли да гласуват в неделя.

Партиите проспаха случилото се през юли - ноември и не успяха заедно да намерят решение на Ковид заразата, на скока на тока и газа. Всички играеха за избори и затова бяха наказани.

Какво правителство може да очакваме, попита Милков.
Кратко, отговори Гочева. И не защото няма да се съставят стабилни мнозинства в парламента, а защото предстои тежка зима, която изисква тежки, ясни и категорични решения.

Според Гочева ще се направят опити да се конструират правителства с очаквани и нестандартни ходове.

Ако ГЕРБ са първа сила, най-коментираната е тройна коалиция с БСП и ДПС. Защо не и "Възраждане", допълни Милков пъзела.

Дори и първа сила - ГЕРБ може да предложи премиерското място на Кирил Петков. Борисов обича ефектните игри.

Ако "Продължаваме Промяната" са първи, ще им трябват, освен Слави и Христо Иванов, още и Корнелия Нинова.

Възможен е и друг нестандартен ход, ако Кирил Петков остане втори - е в първия ден на парламента, изтънялата група на "Демократична България", да обяви парламентарен съюз с "Продължаваме промяната" и така да се превърнат в първа сила. Която ще вземе първия мандат за съставяне на правителство. Според Гочева, консултациите й с конституционалисти потвърдили, че това е възможно, но парламентът трябва да промени правилника си.

Издателят на “24 часа” е убедена, че най-добрата формула за работещо правителство ще е невъзможна - партиите и президентът да направят крачка назад и да се състави кабинет с ясни задачи и близък хоризонт.

Затова и прогнозата на Гочева е отново среща пред избирателните урни през април