Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКИ: Николай Литов
Румен Радев СНИМКИ: Николай Литов

Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи. Затова е много важно всички да гласуваме, за да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото. Това заяви президентът Румен Радев на въпрос за решението на ЦИК да се броят разписките от вота с машина във всички секции.

Изборната администрация следва да изпълнява закона и разчитам, че добросъвестно ще си свърши работата, категоричен бе държавният глава. Вярвам, че България ще бъде демократична и правова държава, въпреки опитите да я върнат назад, допълни той.

Гласувах за свобода, законност и справедливост, това са ценностите, които изповядвам. Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започналите процеси по оздравяването на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт, заяви Радев, след като пусна своя вот. И призова всички българи да гласуват.

Според него първият хоризонт, който е най-важен, е да се състави правителство, от което България има нужда, с устойчива подкрепа от парламента.

Президентът започна изказването си със съболезнования към близките на загиналите в инцидента в COVID отделението в болницата в Сливен.

На въпрос на македонски журналист за членството на РС Македония в ЕС Радев напомни, че пред всички европейски лидери ясно е заявил българската позиция: Ключът към началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС е в спазването правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на системната дебългаризация и на опитите за системно унищожаване и фалшифициране на хилядолетното българско исторически и културно наследство. И началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент, а най-вече от самата РСМ, която трябва да предприеме съответните действия. Убеден съм, че само с открит диалог между София и Скопие, а не с лобиране пред европейските столици, ще изградим истински приятелски отношения, каквито очакват хората от двете страни на границата.