Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Ще си поставя и трета доза, когато оздравея напълно, казва главният държавен здравен инспектор

Още акценти от интервюто

Сблъскваме сесъс ситуации,в които хоратадават по300 лв., зада им бъденаправенареалнаваксинация,след катоса взелифалшивсертификат

Скептичнонастроен съмкъмпобългаряванетона сертификатите,включителнопускането наантителатакато критерийза получаванетона такива

Навсякъде има антиваксъри, но тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин

Българите не искат и да се тестват - “щели да вземат ценното им ДНК и да го изнесат някъде”, прочетох в отказа на една майка

Още имам отделни признаци на пост-COVID - косопад, кашлица, но нещата вече са добре

 

Къде остана доц. Ангел Кунчев, след като на 12 октомври стана ясно, че се е замоизолирал заради симптоми на COVID? Този въпрос постепенно, но натрапчиво започна да си прокарва път последните седмици, особено в социалните мрежи, водейки със себе си редица спекулативни твърдения, екскалиращи в последните дни до това, че е в тежко състояние в реанимацията на ВМА. Дори че е починал.

Съмненията се подхранваха донякъде и от ограничените изведнъж и за толкова дълго време обществени изяви на доц. Кунчев, когото всички свикнаха да виждат всяка седмица в медиите. Спря да вдига и телефона си.

Допълнителните притеснения обаче се зародиха в четвъртък вечерта, когато в интервю за влогър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че главният държавен здравен инспектор все още е в болница.

Здравословното състояние на всеки човек, включително обществена личност, е лична и деликатна информация, която би трябвало да се споделя само с негово съгласие или от близките. Медията ни разбира това, но заради спекулациите, включително засягащи ефективността на ваксините, помолихме доц. Кунчев да разкаже повече за това, което се случва с него.

Разговаряхме с него в петък преди обяд по телефона. А той си беше вкъщи. Малко преди това пусна и пост в профила си във фейсбук, в който опроверга твърденията, че е умрял. И призова: “Не бъдете лековерни, направете най-доброто за себе си - имунизирайте се!”.

- Как сте, доц. Кунчев? Този въпрос ви задавам винаги, когато разговаряме, но в контекста на ситуацията разкажете какво се случва с вас в последния месец?

- Вече се чувствам добре, вкъщи съм, не съм влизал в болница.

Но съм шашнат от мащабната агресивна антиваксинална пропаганда, която се води. За една личност могат толкова неща да се измислят, напишат, изговорят и манипулират - представете си колко неверни работи срещаме и четем по всякакви поводи, свързани със заболяването.

Истината е, че в средата на миналия месец имах типичните симптоми - загуба на обоняние, главоболие, кашлица и си пуснах PCR, който излезе положителен.

Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари.

Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години, с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. Дори и средният COVID при такива заболявания дава най-тежките усложнения. Не си правя никакви илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални.

Вероятно, ако си бях направил и третата доза, и това щях да избегна, но не ми стигна времето. Ще я направя, но ще изчакам, докато оздравея напълно.

- Колко време продължи острата фаза на заболяването ви?

- Около 5-6 дни беше активната част на заболяването. Намериха данни за начална лека пневмония, но в момента всичко е добре. Тъй като това е заболяване на малките съдове обаче, то засяга всички органи и системи и не бива да се подценява.

Където имаш някаква слабост, веднага я засилва. Където имах оплаквания, там ме удари и мен - 2-3 дни кръвното, 2-3 дни нещо друго.

Вече се възстановявам. Още имам отделни признаци на пост- COVID - косопад, кашлица, но нещата не са фатални.

- Докога сте в болничен?

- До края на месеца.

- Защо се получи това разминаване в твърденията на Бойко Борисов - че сте в болница?

- Според мен е подведен, тъй като вероятно и той някъде е прочел нещо, а казано от него вероятно е притеснило много хора, защото звънят масово и на членове на семейството ми, на близки и познати. Благодаря за интереса, има много доброжелатели сред тях, но има и едни 10%, които са особено злобни.

- Защо? Какво ви казват?

- Получавам есемеси, вайбър съобщения, включително в отделни мрежи се споделя телефонният ми с номер с призиви “Звънете му в 2 ч през нощта, той много ще се зарадва”.

Вече не го приемам сериозно, но не е нормално да е така. Навсякъде има антиваксъри, но това, което ни отличава, е, че тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин.

Вероятно разочаровам някого, че съм жив.

- Разделение сред обществото и експертите има и по някои решения, взети по време на боледуването ви. Едно от тях е въвеждането на удостоверенията за антитела, които да се ползват като зелени сертификати. Какво е вашето мнение за тях и като главен държавен здравен инспектор предлагали ли сте го като варинат?

- Не. От мен не е идвало такова предложение. Аз лично съм скептично настроен към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такъв.

От 27 страни, когато само в една е въведено, е показателно колко може да се разчита на него.

За антителата съм, но вируснеутрализиращи, клетъчен имунитет, което е твърде скъпо, твърде бавно и е безсмислено да се изследва, защото динамиката е огромна и бърза, че това, което се установи на момента, нищо не значи.

По същия начин да издаваш сертификат веднага след първа доза - няма само социално-икономически смисъл, а в същото време повишава риска за хората.

На тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви. Лошо е, че платихме още по-висока цена, защото сме най-демократичните, умните и интелигентните в света и не искаме да се ваксинираме. Оттук нататък обаче започваме да плащаме социално-икономическата цена, която ще бъде жестока. Това, че сме последни по имунизация, и то в световен мащаб, защото се бием за предните места само с африканските страни, ще ни изиграе много лош номер.

Това ще се почувства още следващата година в туристическия сезон, в икономиката, в това, какво се провежда в България, в това доколко другите страни могат да вярват на наши документи и да приемат нашата система за надеждна, а това е фатално.

За съжаление, при нашата ситуация и с това ниво на ваксинация не сме гарантирани, че няма и да повторим същата ситуация след време с още вълни.

- А тестването на децата в училище?

- Реакциите около тестването на децата е огледална картина на това, което се случи с всичко останало. Но аз не мога да я разбера - имаш проблем, имаш измислено оръжие, ваксините, в които са хвърлени огромни усилия и милиарди, казваш, че няма да се ваксинираш, тогава има няколко алтернативи. Едната е тотален локдаун, който не правим, защото никой не го иска. Тогава ви предлагаме тестване един-два пъти седмично, както го правеха в целия развит свят, но пак не го искаме, защото “щели да вземат ценното ДНК и да го изнесат някъде”, както прочетох вчера в отказ на една майка. Ама кой е този, който да иска толкова много от ценното ДНК на българския народ, защото е неповторим.

Каквото можех да предложа, съм го направил. Съгласен съм, че не всичко може да се въведе и да стане толкова лесно. Предложих задължителна ваксинация за някои групи - здравни и социални работници, зад което заставам и сега, както го направиха половината страни. И това не се прие - знам, че е трудно, че ще струва пари, че ще се лишим от кадри в момента, в който много ни трябват, но каквото на база на световния опит и наука съм мислил, че може да се направи, съм го предложил.

- Неведнъж досега сте казвали, че една от причините за ниската ваксинация у нас е липсата на имунизационна кампания. Първоначално оправданието на здравното министерство беше, че бюджетът за това е нищожен. Преди няколко седмици обаче Министерският съвет отпусна повече средства, които здравният министър Стойчо Кацаров каза, че ще стигнат. Какво виждате вие?

- Да, най-голямата грешка, която се допусна още в началото, беше, че не се организира ваксинационна кампания. Всичко това, което сега се представя като първи стъпки, са самодейни, отделни. В България няма кампания и не можем да обясним на колегите ни в Европа защо не я правим. Целият свят прави голяма, професионална кампания, с много таргетни групи, с отделни послания. Това в България не се случи и не зная защо.

На този фон при предоставяне на безплатни ваксини хората плащат безумни пари за фалшиви сертификати, макар че в момента се сблъскаме със ситуации, в които дават по 300 лв., но за да им бъде направена реална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат.

- Липсва ли ви работата?

- Във вида, в който е последните 2 г., никак не ми липсва, защото натоварването не е човешко.

Искам специално да обърна отново внимание на колегите от РЗИ, които вече втора година не знаят отпуск, уикенд, почивни дни. Не са само те - на работещите в интензивните отделения също не им е никак леко, но жена ми работи в РЗИ и виждам от първо лице за какво става въпрос. Това е убийствена история, те са вече на края на силите си.

ВИЗИТКА

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ