Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сега тя е в болница и я чака съд. Нисрин Мансур ал-Форгани е симпатично 19-годишно момиче, една от хилядите млади жени в Народната гвардия на Кадафи.
Но тя също така е сериен убиец, разстрелвала в името на сигурността на полковника. Либийката признава, че е "осъдила" 11 въстаници, като ги е разстреляла хладнокръвно от близко разстояние. Твърди, че го е направила по принуда. Преди да бъде посветена в "тайнството" на убийствата, е била изнасилена от високопоставени военни, в това число от командващия елитната бригада от Триполи, който охранявал самия Кадафи. Днес Нисрин е прикована на болнично легло, в плен е на бившите въстаници и се страхува за живота си. Макар че самата тя е убивала, буди съжаление, твърди репортер на британския вестник "Дейли мейл".
Според Нисрин семейството  не поддържало режима на Кадафи, макар че трудно може да се вярва на това днес, когато от лидера на джамахирията се отричат мнозина либийци. Родителите се развеждат и тя остава да живее с майка си. Миналата година на Нисрин  се налага да напусне колежа, за да се грижи за нея, защото се разболява от рак. Тогава я
вербува една от приятелките на майка
Фатма ал-Дреби, командващ женското крило на Народната гвардия на Кадафи.
Нисрин е млада и красива, а там търсят точно такива. Тя започва подготовка в учебен лагер, където има около 1000 момичета като нея от различни райони на Либия. Обучават ги да стрелят с огнестрелно оръжие, а Нисрин се учи да стреля със снайпер. След това става постови на охранителните пунктове на влизане в Триполи.
“Фатма ме учеше, че
 ако майка ми каже нещо против Кадафи, трябва

незабавно да я убия" - разказва пред британското издание Нисрин. - Ако аз кажа нещо срещу вожда, което на нея не  харесва, ще ме пребият и заключат в стаята ми. Тя също ни говореше, че ако дойдат въстаници, ще ни изнасилят" - спомня си Нисрин.
Според момичето Фатма осигурявала на колегите си мъже момичетата, които вербува. "Имаше кабинет в базата на 77-а бригада, където има стая с легло. Веднъж ме извика и ме остави сама в стаята. Дойде Мансур Дау, командващ 77-а бригада, и затвори вратата" - казва тя. Нисрин твърди, че я изнасилил. Всеки път, когато Мансур идвал в щаба, Фатма му пращала ново момиче. В замяна получавала подаръци според момичето-палач. Така се случило с много нейни познати.
Нисрин също разказва, че нейната колежка и приятелка Фател е застреляна на пост, когато там идва Сеиф ал-Ислам Кадафи. Фатен отива да го види отблизо и бодигардът на сина на диктатора я прострелва в главата. "Тя просто се доближи твърде много", казва Нисрин.
През последните месеци в Либия ужасът започна да става все по-голям. Нисрин получава поръчение да
наказва предателите
 с разстрел в гръб
- последно унижение за осъдените. Преместена е в стая в район Бослим и  дават автомат "Калашников". Самата тя е под контрола на надзирателка - чернокожа жена в синя армейска униформа.
"В стаята са и трима доброволци, привърженици на Кадафи, също въоръжени. Казаха ми, че ако не убивам пленените, ще ме убият. Не помня лицата им. Повечето бяха моя възраст. Докато не започна въстанието, на никого не бях причинила вреда. Живеех нормален живот"- допълва тя.
Нисрин започва да изпълнява поръчението - да разстрелва пленниците в стаята. "Убих първия, след това доведоха в стаята следващия. Когато видя прострелания труп на пода, се шокира. След това го разстрелях и него.
Стрелях от метър разстояние
- разказва през сълзи Нисрин. След като убива 11 души, решава да избяга. Скача от втория етаж на сградата, където е затворена. Получава травма, след това върху нея пада фургон. Куцайки, успява да се добере до базата. Там я намират бившите въстаници, срещу които е стреляла, и я завеждат в джамия, а след това в болницата. Новите властници на Триполи  казват: "Ние сме тук и няма да ти позволим да избягаш."
Нисрин е поета от доктор Рабя Гаджум, либийски детски психолог. Тя дълбоко  съчувства.
"Всички момичета в Народната гвардия са били изнасилвани. Мъжете малтретират сексуално вербуваните девойки, а след това ги обучават да боравят с оръжие. Имаме четири пациентки, всички са били обучавани да стрелят със снайпер. Лекуваме ги. Тяхната по-нататъшна съдба ще реши новото правителство", разказва доктор Гаджум.


Пиар агенцията на
“Бийтълс” лъскала
имиджа на Кадафи

Срещу $2 млн. лобистите
уреждат срещи на високо
равнище във Вашингтон

Докато САЩ и Великобритания са подготвяли Преходния национален съвет с предварително раздадени смартфони и написани на тях есемеси, които трябва да пускат на населението в Либия, Кадафи вече има натрупан опит с пиар агенция, която е лъскала имижда на режима пред света. Той е ползвал услугите на нюйоркското дружество Brown Lloyd James, чийто президент е Питър Браун, в миналото е работил с "Бийтълс", пише в. "Фигаро." Наскоро публикувани документи на американското министерство на правосъдието доказват, че първите контакти на Brown Lloyd James със семейство Кадафи са били през 2008 г. Те са осъществени с посредничеството на либийския предприемач Хасан Татанаки. Той плаща услугите на лобистката агенция, която работи най-вече за имиджа на сина на Кадафи - Сейф ал-Ислам. Brown Lloyd James организира твърде успешна визита в САЩ на спрягания за наследник на управлението по това време син на полковника и дори му урежда среща с Джордж Буш. Агенцията се грижи и за имиджа на либийското представителство в ООН и осигурява логистична подкрепа по време на визитата на Кадафи в Ню Йорк и неговото слово пред Общото събрание на ООН. Общата сума, която агенцията е получила по сметките си за услугите си към Либия чрез Танаки, е 2 млн. долара. Интересен факт е, че сред клиентите на агенция Brown Lloyd James фигурира и сирийският президент Башар Асад. С падането на режима на Кадафи работата на западните пиар и лобистки агенции в Либия не свършва. Според американското списание "Атлантик" две американски агенции - Patton Boggs и Harbour Group, вече работят с Преходния национален съвет на Либия. Те лобират пред западни правителства и международни организации за събиране и размразяване на финансови средства за Преходния национален съвет.