Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Жало е бил агент на Федералната служба за сигурност

Мистерия около сина на шпионин, открит мъртъв пред посолството в Берлин

Баща му е шеф на наследника на службата на КГБ по “идеологическо” направление

Мистерия витае около сина на руски топшпионин, открит мъртъв пред посолството на Москва в Берлин. Сп. "Шпигел" информира за инцидента, но не съобщава името на 35-годишния дипломат, за когото се смята, че е бил агент под прикритие на Федералната служба за сигурност.

Намерили го мъртъв пред сграда на дипломатическата мисия. Охранители от берлинската полиция са открили тялото му на тротоара в задната част на комплекса на посолството на ул. "Беренщрасе" в 7,20 ч. на 19 октомври. Опитите за реанимация били неуспешни.

“Руското посолство не даде съгласие за аутопсия на тялото и германската прокуратура не може да проведе разследване поради дипломатическия статут на починалия", пише "Шпигел". Дипломатическата мисия на Русия информира, че тялото ще бъде върнато в Русия и че за това са се разбрали с отговорните германски правоприлагащи и здравни органи.

Руското посолство съобщи, че това е нещастен случай и отказа да коментира повече по етични причини. Германското Външно министерство заяви, че случаят е известен и отказа коментар. Говорител на берлинската прокуратура не пожела да предостави никаква информация, пишат медиите, направили разследването.

Няколко часа след публикацията на "Шпигел" изданието за разследваща журналистика Bellingcat съобщи името на починалия дипломат – Кирил Жало. Според официалния списък на акредитираните дипломати в Германия той е бил втори секретар на посолството от лятото на 2019 г. и е бил заличен от списъка на германското Външно министерство между 1 и 4 ноември 2021 г. Починалият е син на генерал-лейтенант Алексей Жало, ръководител на Службата за защита на конституционната система към Втора служба на ФСБ, наследник на Пето "идеологическо” управление на КГБ. След проверка на данни за регистрация на превозни средства журналистите от Bellingcat са установили, че Кирил Жало е регистриран на същия адрес като баща си в Москва, както и в Ростов на Дон.

Не е ясно дали падането е причина за смъртта и

дали дипломатът

не е бил мъртъв преди това,

коментира Роман Доброхотов, главен редактор на The Insider.

Приятелят на Навални, руският опозиционер Леонид Волков, който е бил в посолството няколко пъти, смята, че дипломатът е бил изхвърлен навън. "Прозорците на сградата не са достатъчно високи за "самоубийство" – каза той в новинарския канал на Telegram. И допълни, че синът на топслужителя на ФСБ е бил "хвърлен през прозореца".

Става дума за нещо “доста сериозно”.

Според Bellingcat прословутото управление на ФСБ, ръководено от бащата на починалия дипломат – генерал-лейтенант Алексей Жало, има мандат да защитава "конституционния ред". На практика това се разпростира от борбата с тероризма до твърдолинейни операции, контролиращи дисиденти, опозиционни политици и журналисти в Русия, включително политика Алексей Навални, опозиционния писател Дмитрий Биков и Владимир Кара-Мурза, допринесъл за изготвянето на Закона за Сергей Магнитски, твърди и theins.ru. В предишни информации в е-портала на "Център Досие" на Ходорковски бившият ръководител на СБУ (Служба за безопасност на Украйна – б.р.) Валентин Наливайченко определя генерал Жало като виновен и за екзекуциите на активисти на Евромайдан в Киев през зимата на 2013/2014 г. Според него Жало е отлетял за Киев с група служители на ФСБ и е координирал действията на украинските служители по сигурността, опитващи се да потушат протестите.

След появата на негативни медийни публикации за смъртта на Жало-младши от посолството на РФ в Берлин категорично отрекоха: "Смятаме спекулациите, които се появяват в някои западни медии в контекста на този трагичен инцидент, за абсолютно неуместни".

Дали отделът на тайните служби

на бащата

стои и зад убийството в Тиргартен парк?

Този въпрос задава gettotext.com. Интересно е, че по-рано Кирил Жало е работил като трети секретар на Постоянното представителство на Руската федерация към Министерството на отбраната във Виена и е бил преместен в Берлин на 19 юни 2019 г. - два месеца преди убийството на живеещия в изгнание в Германия грузинец Зелимхан Хангошвили. "Това може да е просто съвпадение", но германските власти смятат, че убиецът е получил подкрепа на място в Берлин", коментира Bellingcat.

Хангошвили, родом от Панкиското дефиле в Грузия, бивш полеви командир на чеченските сепаратисти във Втората чеченска война, предполагаем съветник на грузинските и украинските сили за сигурност, беше застрелян в берлинския Тиргартен парк на 23 август 2019 г. Жертвата е смятана за враг на Русия и организатор на експлозиите в московското метро. Живеел е в Германия под фалшива самоличност – като Торнике Кавтарашвили. През 2020 г. Германската федерална прокуратура обвини за поръчковото убийство на грузинеца руските власти, а по-късно Берлин експулсира двама руски дипломати. Москва отрича каквото и да е участие в убийството.

Вече една година Върховният съд в Берлин се опитва да изясни предисторията на убийството в Тиргартен, пише gettotext.com. Обвиняемият е руснак, който е заловен след престъплението по свидетелски показания и е в ареста. Твърди се, че 56-годишният мъж е влязъл в Германия с псевдоним малко преди това. След известно време журналистите успяха да го идентифицират като свързания със структурите на ФСБ Вадим Красиков.

Според The Insider и Bellingcat преди пътуването си до Европа Красиков многократно е

посещавал офиса на

антитерористичния център на ФСБ,

подчинен на Втора служба, на която Жало-старши е заместник-началник, и е тренирал в базата на специалните части на ФСБ "Вимпел". Сред оперативните служители на ФСБ, с които се твърди, че Красиков се е срещал, има агенти, свързани с Жало-старши, въпреки че няма доказателства, че двамата мъже са се срещали директно, пише The Insider. Според theins.ru Красиков не е могъл да действа без местна логистична подкрепа, тъй като той пристига от Варшава в Берлин само няколко часа преди убийството и няма време да организира и планира бягството си с електрически велосипед и електрически скутер.

Също така в периода, когато Красиков е подготвял убийството на грузинеца, активно е комуникирал с няколко души, един от които е председателят на фонда на ветераните от "Вимпел" Едуард Бендерски, сочи разследване на Радио "Свобода". Едуард Бендерски многократно пътува в съвместни полети с директора на Втора служба на ФСБ генерал Алексей Седов, пряк началник на генерал Алексей Жало.

The Insider идентифицира и втория заподозрян за убийството на грузинския гражданин в Берлин - бившия оперативен работник на "Вимпел" Роман Демянченко. До 2011 г. е служил в Дирекция "Б" на Центъра за специални сили на ФСБ – "Вимпел". Той е влязъл в Полша от Беларус с паспорт на фалшиво име и вероятно е отишъл в Германия. Връща се на 7 август. Журналистите успяват да установят, че серията на международния паспорт под чуждо име на Роман Д. е същата като тази на Вадим Красиков. Съвпадат и датите на издаването на документите. При кандидатстване за шенгенска виза и Красиков, и "Давидов" твърдят, че работят като инженери в петербургската фирма на ЗАО "Ръжа".

На 29 август The Insider публикува статия с констатациите от разследването.

Разследващите журналисти са убедени, че убийството на Хангошвили е санкционирано поне на ниво ръководство на ФСБ, същата формулировка се съдържа и в обвинителните документи на германската прокуратура.

Случаят с падналия

от прозорец руски дипломат

Жало-младши е отразен широко от много медии по света. В. "Дейли мейл" припомня, че това далеч не е първият път, когато някой загива в посолството в Берлин. През 2003 г. е намерен мъртъв портиер, паднал от прозореца на жилищната си сграда на територията на посолството.

Каквато и да е истината за последния инцидент, подозренията и теориите на конспирацията относно участието на държавата ще продължат. "Падането от прозорци" се превърна в термин в Русия, който често служи като обяснение за десетки необясними смъртни случаи на политици, журналисти и държавни служители", пише в. "Индипендънт".