Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 70% от жителите в Исперихово са ваксинирани.
Над 70% от жителите в Исперихово са ваксинирани.

Кметът Петър Георгиев сам организира кампанията - залага на разговори с местните

От началото на пандемията в селото има само 10 жертви на COVID-19

Човекът, който му помага, прекарал 5 дни в кома и 1 месец в болница

Хората се страхували да не починат след дозите или да не бъдат чипирани

Въпреки че България е държавата с най-малък брой ваксинирани срещу коронавирус в Европа и на първо място по смъртност, едно пазарджишко село е на път да стане първото с 80% имунизирано население.

Това се дължи на кмета на Исперихово Петър Георгиев - той сам реши да организира кампания за ваксиниране, която в страната едва сега прохожда. Предприема тази стъпка, защото смята, че

това е негова отговорност

като кмет на селото. В Исперихово по лична карта се водят около 2000 души, като половината от тях са в чужбина.

Инициативата започва през юни тази година, като помощници на Георгиев са секретарката на общината и здравният медиатор, отговарящ за ромското население на селото. Тя не включва маркетингови стратегии или скъпоструващи планове.

“Първо обявихме кампанията във фейсбук - обяснява Петър Георгиев. - Наред с това започнах агитация и чрез разговори да убеждаваме хората, че това е единственият вариант, който може да ни предпази и да намали смъртните случаи. Не сме обикаляли къщите. Който дойде в кметството или срещна на улицата, заговарям за ваксинацията и го коментираме. На първия етап някои се записаха веднага, но други бяха против.”

Петър Георгиев, кмет на село Исперихово
Петър Георгиев, кмет на село Исперихово

Хората се страхували както от ваксинацията, така и от самия вирус. Много от тях не искали да се имунизират, защото били убедени, че по този начин ще бъдат чипирани и ще заприличат на овцете с маркери. Пробвали да поставят стотинки и лъжички на прободеното място на ръката и показвали как те залепвали като магнит. В повечето големи градове тези експерименти се провалят и са обект на присмех, но в Исперихово легендите били такива. Според някои с "чипа" щели да бъдат следени. Други пък се притеснявали, че може да починат след първата или втората доза, както се случило с някои техни познати.

Тази несигурност, придружена с елементарни познания, кметът успява да преодолее с много говорене и обяснения за предимствата на ваксинацията.

“Беше много трудно

- посочва Георгиев. - Пропагандата против имунизацията, за съжаление, е голяма и сега плащаме тежък данък.”

Кметът на Исперихово първо се обръща за помощ към лекаря на селото, но той отказва да ваксинира хората, защото сестрата в кабинета му дълго време се борила със смъртоносната болест. Прекарала тежко коронавируса, като 1 месец била в болница на кислород. Самата тя казва, че е оцеляла по чудо и се е върнала от смъртта. Докторът бил против имунизацията.

Процентът на заразените започнал да се увеличава в селото, след като в началото на юли се прибирали местните, които работят в чужбина. Имало и починали. Затова Георгиев започва съвместна работа с РЗИ - Пазарджик, които осигуряват медицински лица за поставянето на дозите.

Кампанията постига невиждан за България успех заради обсъжданията със сериозни аргументи. Това помага на местните да променят мнението си и да се решат да си поставят препарата.

Един от жителите се включва активно в кампанията и помага на Петър Георгиев, като агитира половината село да се ваксинира. Причината е, че изкарва много тежко коронавируса. Прекарва 1 месец в болница и още толкова вкъщи. Докато е в интензивното отделение, изпада в кома за 5 дни, а лекарите не дават гаранция, че изобщо ще оцелее. Спомня си оттам за 11-те души, които умират

Изкарвали ги в черни чували с ципове,

а накрая дори нямало къде да ги държат.

Друг мъж от Исперихово също прекарва много тежко COVID-19 още през декември миналата година. Трябвало да постъпи по спешност в болница, но нямало място. Единственият вариант бил

да стои в коридора на лечебното заведение,

докато се освободи място, но той предпочел да се лекува вкъщи. Оцелял, възстановил се, а преди 2 месеца си поставил и първата доза.

Ромите също успели да се ваксинират благодарение както на кампанията, така и на свои близки в чужбина, които се прибрали имунизирани. Те обяснили, че се чувстват добре и няма нищо страшно, а предимствата са големи - най-вече лекото прекарване на вируса.

Така Исперихово се превърна в първoтo нaceлeнo мяcтo у нac, кoeтo e нa път дa пocтaви иcтинcки рeкoрд пo вaкcинирaни. На този етап

над 70% от жителите са имунизирани

Заразените са малко, а жертвите от началото на пандемията досега са само 10 души.

“Почина и един международен шофьор в Австрия в болница, но все още не се знае дали е от COVID-19. Чакаме документите - обясни пред "168 часа" Петър Георгиев. - Кампанията продължава, но с по-ниски темпове. Все още има желаещи да се ваксинират, но бройката значително намаля заради това, че много от хората вече са имунизирани. Разбира се, има и такива, които са твърдо убедени, че няма да си поставят дозите, защото това ще им навреди. Насила не можем да ги накараме.”

Въпреки успеха в Исперихово все още никой от Министерството на здравеопазването не е потърсил Петър Георгиев, за да бъде проучен подходът му и да се разпространи и в други населени места.

“Когато се работи с хората и им се обяснява подробно и спокойно, има положителен ефект”, категоричен е Георгиев.

Можем само да се надяваме, че ако моделът на Исперихово може да се мултиплицира, България ще се нареди сред европейските страни с най-много ваксинирани.