Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шеф Андре Токев
Шеф Андре Токев

През 2019 г. е заловен с 1,6 промила алкохол, сега - с 1,79

Като дете обичал да си затваря очите и по миризмата да познае какво има в тенджерата на котлона

Готвил е за Бил Клинтън, Ангела Меркел, Джон Кери, Шарън Стоун

Един от най-добрите ни кулинари - шеф Андре Токев, познат с перфекционизма си в професията, стъпи накриво за втори път, след като бе хванат да шофира с 1,79 промила алкохол.

Екшънът се разигра на 31 октомври вечерта, след като полицаи на СДВР забелязаха, че белият джип "Мерцедес" на Токев криволичи по столичното околовръстно. Автомобилът прекосявал ленти, минавал дори през тротоари. Спрели го, защото 3 от гумите му били спукани, а четвъртата се откъснала и останала на джанта, от която започнали да излизат искри.

Шеф готвачът прекара 72 часа в ареста и бе освободен срещу 3 хил. лв. парична гаранция. От прокуратурата посочиха, че Токев

може да получи от 1 до 3 г. затвор,

както и глоба от 200 до 1000 лв., тък като е в изпитателен срок заради старо провинение. Според държавното обвинение той много пъти е нарушавал Закона за движението по пътищата.

Джипът, с който Андре Токев бе хванат на околовръстното в София.
Джипът, с който Андре Токев бе хванат на околовръстното в София.

Токев отказваше официално да коментира случая пред медиите, а след няколко дни мълчание се извини чрез социалните мрежи.

“Бих искал да заявя публично своята позиция за инцидента от 31.10. - пише кулинарят. - Дължа го на всички онези, които в годините са до мен и ме подкрепят, на всички онези, които вярват в каузите, които следвам. Съжалявам за случилото се! В живота на всеки от нас понякога се случват неприятни ситуации. Иска ми се да не се беше случвало, иска ми се да можех да върна времето назад. Извинявам се на своите близки за това, което им причиних, и благодаря за тяхната огромна подкрепа. Извинявам се на хората, които не познавам лично, но вярват в мен. Всеки човек поне веднъж в живота си е бил поставен пред предизвикателството да се срамува от постъпките си. А ние, публичните личности, носим отговорност и в това какъв пример даваме.

Причините за случилото се са много,

но това няма да промени събитията. В днешно време всички ние сме изложени на стрес, напрежение и рискуваме да загубим своя баланс. Динамиката, в която живеем, и отговорностите, които носим със себе си, ни въвличат в жестока мелачка. Съжалявам за случилото се и се извинявам за това! Съзнавам, че не е достатъчно само да ви се извиня. Вие заслужавате повече от това. И аз ви обещавам, че ще работя за възстановяването на доверието ви към мен. Вярвам, че няма по-добър учител от живота в стремежа си да се поправим. Макар и понякога по трудния начин. Случилото се е недопустимо и мога само да благодаря на Господ, че запази живота ми и не навредих на други освен на себе си.”

Инцидентът беше приет от много хора като забавен заради шофирането на Токев почти по джанти, което бе видяно на видеоклип, качен часове след ареста му. Това предизвика умели фантазьори да създадат смешни мемета. Едно от тях е как Андре Токев дава крем супа от целина за килия 114, а затворниците казват: “Новото момче готви прекрасно, освен това дава допълнително срещу чаша алкохол”. Други гласят, че само готвачът може да фламбира околовръстното.

Най-голямата опора на Токев в този труден момент е семейството му - съпругата му Мария, с която са заедно повече от 30 години, и двете им дъщери. По-голямата - Ренате, живее с мъжа си в Германия, преди две години стана майка на дъщеря. Готвачът разбира, че има внучка, докато снима епизод от поредицата "Ловци на храна" в Бразилия.

Малката дъщеря на Токев - Елиза, е актриса. Дебютът й е в игралния филм на Иван Ничев "Пътят към Коста дел Маресме". В него младата дама си партнира с невероятната Татяна Лолова, с която по-късно запознава и Андре Токев, когато той отива на премиерата на лентата.

Сблъсъкът на звездата

от "Мастършеф" със Закона за движение по пътищата започва преди 2 години. На 13 август 2019 г. той е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол. Тогава Токев се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата. Наказан е с 3 месеца условна присъда, а изпитателният срок бил 3 г. Взели му и книжката за 4 месеца. Въпреки това шеф Токев отново седна почерпен зад волана на същия поръчков "Мерцедес" Х класа, брандиран с неговото име. Белият пикап бил пълен с екстри и струва около 300 хиляди лева.

Въпреки тези инциденти в живота шеф Андре Токев е перфекционист. Започва да се занимава с кулинария, след като осъзнава, че има необикновен талант. Още от дете много обича да яде, а любимата му игра била да затваря очи и да се опитва да разбере по аромата какво има в тенджерата на котлона. Това било истинска забава за малкия Андре. Тази дарба го отвежда до майсторството в кулинарията. 4-годишен е, когато за първи път се опарва на печката, докато пробва печената гъска с картофени кнедли и ароматно червено зеле на баба си в Германия. Често й помага с любимите й рецепти, а заедно с баба си в България прави домашната юфка. Така готвенето става не само негово хоби, но и онова, в което иска професионално да се развива и доказва.

Приятелите му твърдят, че

неговата прецизност идва от немските му корени,

тъй като той е роден в Лайпциг на 14 декември 1968 г. Баща му е българин, който завършва туризъм и заминава за страната по програма за обмяна на опит. Докато трупа знания, мъжът среща и любовта - майката на Андре. Семейството е там до 6-ата година на бъдещия ас в кулинарията. Налага се да напуснат Германия заради проблем на детето с белите дробове, климатът не бил подходящ за здравето му. Живеят за малко в Алжир, а след това се установяват в България. Когато пристига за първи път у нас, му е доста трудно , защото не знае добре езика и се налага двамата с майка му да учат български.

Андре Токев завършва първо техникума по обществено хранене в Банкя, а след това - международен туризъм и хотелски мениджмънт във Варна. Има

майсторска степен

и от Германия. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d'Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Шеф Андре Токев е носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.
Шеф Андре Токев е носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди "Мишлен". Учил се е от много готвачи в Европа, а негови идоли са Ален Дюказ и Пиер Гарние, с когото са откривали нови ресторанти. От 2000 г. е главен готвач в "Хилтън" във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Борис Бекер и братя Кличко, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Шарлийз Терон, Жан-Клод ван Дам и много други.

Готвенето за него е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм. Самият Андре е известен в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята.

През 2015 г. шеф Токев

сбъдва голямата си мечта,

като отваря първия си собствен ресторант. След това разширява дейността си и открива още няколко обекта. За да поддържа отлично ниво в заведенията си, внася продукти от цял свят. Брашното го получава от Франция. През зимата гроздето го купува от Южна Африка, а авокадото - от Израел.

Още през 2013 г. обаче готвачът споделя, че има проблеми със сърцето, дължащи се на много работа и преумора. В съда той също обясни, че работи по 18 часа на ден и това му идва в повече.

Кариерата му в телевизията започва в Тв 7, където често се появява с кулинарни съвети в сутрешния блок. Хората толкова много се

увличали по интересните му препоръки,

че стартира предаването "Гурме с Андре". След това влиза в журито на кулинарното риалити "Мастършеф" по Би Ти Ви. Първоначалната идея е Токев да помага в организирането на новия формат за българския ефир, но по-късно продуцентите канят и самия него да влезе в журито и да си партнира с шеф готвачите Виктор Ангелов и Петър Михалчев.

Междувременно телевизията започва още едно интересно предаване с него - "Ловци на храна". Токев показва кулинарните традиции в различните краища на България. В момента се излъчва неговият шести сезон, който е с леко променена концепция - представя кулинарното

преплитане на традиции и култури

и среща зрителите с чужденци, които живеят у нас, и българи, установили се извън страната ни. Със сигурност заснетите епизоди ще се излъчват до Коледа, но след това не е ясно дали поредицата ще продължи.

Въпреки че основната му работа е готвенето, той го прави често и вкъщи. Всеки ден тренира от 30 до 60 минути. През свободното си време, макар и да е малко, обича да си почива, като се събира с приятели на хубаво вино и храна. Най-добре релаксира обаче, когато пътува някъде със съпругата си.