Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янаки Стоилов
Янаки Стоилов

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов в "Събуди се" по Нова телевизия.

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той обяви, че от началото на седмицата е напуснал БСП. като припомни правилата за членство в КС. Знаковото лице на БСП, депутат в редица парламенти и заместник-председател на НС, член многократно на ръководството на партията и неизменно - на Националния съвет, е подал заявление в районната организация на партията, както е редът по партиен устав.

Стоилов коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единствното сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанел да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.