Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Огнян Кунчев, математик от БАН
Проф. Огнян Кунчев, математик от БАН

Това, което се случва в момента, бих го сравнил с това, което имахме през март-април. Тогава имахме достатъчно заразени и като погледнем броя на починалите хора, той е върхът. Имаме много голям пик на починали от неизвестно какво. Там става дума за прикриване на реални данни", каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през този период имаше около 15-16 хиляди починали.

"И само част от тях са обявени като COVID-19. От март месец миналата година до октомври имаме 40 000, които са починали. От тях досега са обявени 23 700 за починали от коронавирус. А останалите от какво са починали? Една част от тях са починали от други заболявания, не са ходили на лекар и т.н, но другата част? Почти сигурно, че също са починали от Ковид-19. Значи сметката е малко по-различна. Когато и да се въведе локдаун - все ще е навреме", допълни проф. Кунчев.

По думите му изборите действат много нездравословно на българския народ.

"Когато се направи сериозен локдаун, статистиката тръгва надолу. А ако го нямаше - щяха да починат 17 000 души повече. "Зеленият сертификат" също е форма на слаб локдаун. Не мисля, че ще имаме спад, защото мерките не се спазват. Хората в градския транспорт си ходят без маски. Те за вечни ли се считат? Над 4-5 хиляди болни се "произвеждат" всеки ден и те са със симптоми. А без симптоми са поне около 15 хиляди. В Индия март месец беше същото - Делта вариант, предизборни борби, големи събрания, спортни мероприятия и тогава беше изключителен бум. Имаха огромна смъртност, кислород не им стигаше", подчерта математикът.

Според него може да се стигне до 6 000 заразени на ден. Кислородът в болниците в България също е на критично ниво. А болниците казват, че никога не са ползвали толкова много кислород.

"Това трябва да е подсъдно. В държави като Германия и Англия спокойно могат да те осъдят. Това ми прилича на преди 1000 години - Богомилство, безвремие, бездържавие, но в крайна сметка страда народът. А ако имаме едно число на официално регистрираните от Ковид-19 нека да го умножим по 5. Ако имаме около 5-6 хиляди случая днес - умножете го по 3, ще получите 18 000 броя на заразени дневно, което е доста нормално. Китай публикува пълно изследване и разбраха, че 80% от всичките, които са се заразявали, изобщо не са знаели", добави проф. Огнян Кунчев.

Той смята, че заради Делта варианта два пъти по-често се влиза в реанимация.

"В Германия също има силно антиваксърско движение, правеха се много демонстрации, но в крайна сметка има над 60% ваксинирани. При нас нямаше кой знае какви демонстрации, но народът не е имунизиран. Тези хора, които се заразяват днес, ще починат след 20-30 дни. Така че не си правете сметката, че ще сложите локдаун и те ще спрат да умират. И след изборите ще имаме черни статистики", категоричен е експертът.

Според изчисленията му ще има средно по 170 починали на ден.

"От броя на хората, които в момента са болни, имаме 8 000 в болница. Имаме 700 души, които са в интензивни отделения. Имаме над 100 хиляди, които са активни случаи. Другите още се чудят дали да се лекуват, как да се лекуват. Изкарах вируса след ваксинация, преболедувах го сравнително леко", посочи математикът от БАН.