Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Делта” вариантът намалява с около 6-7% защитата на “Пфайзер”, “Модерна” и “АстраЗенека” и с 15% на “Янсен”

100% у нас са болни от него

50% от заразените имат диария и повръщат

Не отговарят на истината разпространяваните от противниците на ваксинирането теории, че масово в момента в болниците с тежък COVID-19 са хора с ваксини и дори умират. Фактите сочат точно обратното. Броят на заразените с поставени две дози от разрешените препарати е

много по-малък

от другите, които

не са поискали

да получат защита

Причината да има и ваксинирани с COVID-19 е, че поради индивидуални особености имунната им система не е успяла да изгради защитна преграда срещу нашественика, обясняват специалистите. Няма как да има 100-процентова защита на всички хора, отговорът на нашите клетки е различен. Повечето от заразените след една или две игли са над 70 г. и с придружаващи заболявания, показва статистиката.

Още в края на миналата година, когато производителите кандидатстваха за одобрение в регулаторните органи на Европа и САЩ,

всеки от тях представи данните си

от клиничните изпитвания – колко предпазва съответното вещество.

Впоследствие, когато започнаха да се разпространяват нови варианти, известни като британския, южноафриканския, бразилския и индийския, фармакомпаниите продължиха да правят проучвания. Досега единствено "Делта" вариантът намалява леко ефикасността на ваксините – с около 6-7%. Той вече се открива във всички секвенирани положителни проби в България.

Към момента се знае, че две дози от ваксината на Pfizer

предотвратяват с 88% възможността от тежко протичане

на болестта от "Делта", а към първичния вирус "Алфа", регистриран първо в Ухан - 95%. Ваксинираните могат да се заразят, но потенциално 12% от тях могат да стигнат до болница. Ето какво показват и данните от Единния информационен портал от неделя, 31 октомври – от 1457 заразени 87,51% (1275 души) не са ваксинирани. А разболелите се ваксинирани са 182-ма. От починалите 82-ма българи в същия ден шестима са били с поставени инжекции.

Откакто е стартирала кампанията за защита с препарати, най-малко загинали са били имунизирани с този на "Модерна". Ваксината защитава в 94,5% от случаите от заразяване и 100% от влизане в болница и смърт при първоначалния вариант на вируса. Срещу "Делта" предотвратява тежкото протичане, като ефикасността намалява до 88%, обясниха епидемиолози.

С по-ниска степен на защита са двете дози от “АстраЗенека”

и еднодозовата "Янсен" – съответно със 74,5% и 66,9% към "Алфа" щама. Защитата намалява при "Делта" до около 67% и 49%.

Към момента в България вече 100% от секвенираните положителни проби са от този по-заразен вариант. Засега не са открити т.нар. "Делта плюс", които са всъщност 41 подварианта. Това са мутации, които се предполага, че може да избегнат имунния отговор на ваксините, но още не е доказано.

"Делта" не променя симптоматиката. Този щам е доста агресивен. В болница са 100 деца, които карат по-леко, но това не означава, че 200 родители и 400 баби и дядовци не са под стрес. Много трудно може да им се обясни, че става дума за изключително рядко заразяване сред подрастващите, когато с COVID е тяхното дете или внуче. Затова експертите предупреждават, че ваксинирайки се, пазим и себе си, пазим и обществото.

"При "Делта" варианта процесът е малко по-бърз. Докато при предишните на вируса му трябваше една седмица до десет дни за развитие на усложненията, сега това се случва в рамките на 4-5 дни – обясни пред "168 часа" доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. – Ако се появи задух, това вече е сигнал, че е настъпило усложнение и трябва веднага да се потърси медицинска помощ.

Нещата бързо могат да се влошат”

Вирусологът припомни, че другите симптоми са кашлица, температура, общо неразположение. Голяма част от хората го карат относително леко. При 50% от заразените може да се получат гастроинтестинални неразположения – диария за ден-два, кашави изпражнения, понякога повръщане, главоболие, болка в мускулите. Всичко това е реакция на имунната система към нашественика и тя ще се справи по-лесно, ако има пълен ваксинационен цикъл.