Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Пандемията има два сценария – да паднем под 2000 случая на ден или да не паднем. При под 2000 случая на ден ще имаме хубава Коледа. Ако не паднем, това ще натовари системата постепенно и тя може да не устиска". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на "Твоят ден".

Той смята, че 7000-7500 новозаразени е пикът на дневна база.

"Броят на починалите ще надхвърли 25 000 до изборите. Здравната система ще удържи, но напрежението ще е много голямо. Мерките със зелените сертификати са успешни, но на второ място. На първо място е това, че в този пожар изгоря много. Дифузното разпространение спира да се засилва, защото този пожар не може да има същата сила", сподели математикът.

Той коментира, че вчера 36 000 души са се срещнали с вируса, което е 0,5% от населението.

"Тази седмица случаите са със 150 повече, отколкото през миналата по това време. Краят на експоненциалния растеж се вижда. Дифузното разпространение в страната започва да отслабва. Има малко нарастване. Локдаун до изборите няма да има", категоричен бе Витанов.

По думите му базовото репродуктивно число днес е 1,18. "С огромни усилия здравната система ще се справи", уверен е математикът.