Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Близнашки СНИМКА: 24 часа
Георги Близнашки СНИМКА: 24 часа

Подобно на президента, вицепрезидента и депутатите така и министрите не могат да имат двойно гражданство. Тези хора ще се посветят на националната кауза, а гражданството е правно-политическа връзка на едно лице към държавата.

Това каза пред bTV проф. Георги Близнашки по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, съучредител на "Продължаваме промяната".

Според него Конституционният съд се е произнесъл много пестеливо по казуса с Петков, а проблемът за гражданството е проблем на лоялността. Кирил Петков е бил министър, но е заел поста си по неконституционен начин и самият указ на президента е неконституционен.

"Указът е недействителен от неговото издаване. Всички действия могат да бъдат оспорени. Кирил Петков подлежи на наказателна отговорност. Формалната предпоставка е подписана декларация с невярно съдържание.
Всички са били наясно с двойното гражданство, но са смятали, че може да се преодолее това. Тази декларация се проверява задължително от екипа на президента, който назначава служебното правителство.

По нашата система на ГРАО веднага се дава отговор, че по онова време Кирил Петков е бил с двойно гражданство. В случая президентът носи отговорност, но той се ползва с имунитет. И не напразно Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт", допълни професорът по конституционно право.

Според него има много въпросителни около този случай, но времето ще даде отговорите. Петков не е изслушан от Конституционния съд, тъй като производството е от друг характер.