Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Похитителите искат по 1 млн. долара за всеки заложник

Сред пленените са пет деца и 8-месечно бебе

Лидерът на бандата "400 Maвозо" в Хаити заплашва да убие 17 християнски мисионери, отвлечени на 16 октомври, ако не получи откуп, става ясно от видеоклип, публикуван в социалните мрежи. Уилсън Джоузеф, облечен в синьо-лилав костюм, със синя шапка и с голям кръст на врата, говори пред стотици членове на бандата в Кроа де Буке, предградие на столицата Порт о Пренс.

Уилсън Джоузеф
Уилсън Джоузеф

"Кълна се, ако не получа това, което искам,

ще пратя куршум в главите на тези американци,

казва той на видеозаписа. И също така заплашва премиера на Хаити Ариел Анри и шефа на националната полиция, междувременно подал оставка, на фона на отворени ковчези, в които са поставени труповете на няколко убити от полицията членове на бандата. "Петима войници паднаха, но те няма да унищожат армия. Ще пролея кръв! - казва Уилсън Джоузеф. И допълва: - Вие, момчета, ме карате да плача. Моите сълзи са вода. Ще ви накарам да плачете с кървави сълзи!"

Изказването му, направено в момент, когато ФБР и Държавният департамент работят с хаитянските си колеги за освобождаването на заложниците, показва нарастващото влияние и увереност на бандите на Хаити, контролиращи голяма част от столицата. Според двама източници видеото е заснето на улицата в предградието Кроа де Буке в източната част на Порт о Пренс, откъдето са взети заложниците. Мисионерите попадат в засада, когато се връщат от близко сиропиталище. Въоръжени мъже от "400 Maвозо" отклоняват микробуса на мисионерите от пътя и ги отвличат, казват представители на властите в Хаити. Според в. "Вашингтон пост" един от отвлечените е публикувал призив за помощ в WhatsApp. "Моля, молете се за нас! Ние сме държани като заложници, те отвлякоха шофьора ни. Молете се, молете се. Не знаем къде ни водят", се казва в съобщението.

Министърът на правосъдието на Хаити Лист Кител твърди, че бандата иска по $1 млн. долара за освобождаването на всеки заложник, или

общо 17 милиона долара

Групата включва пет деца, в това число 8-месечно бебе. Похитителите вече са осъществили контакт с организацията на мисионерите - базираното в Охайо Министерство за християнска помощ. Адам Кинцингер, републикански конгресмен от Илинойс, казва пред Си Ен Ен, че САЩ трябва да преговарят с похитителите, но не и да плащат откуп. "Трябва да проследим къде се намират и да видим дали преговори - без да плащаме откуп - са възможни", смята той. "Или да направим, каквото трябва, на военен или полицейски фронт."

Министерството за християнска помощ подкрепя хаитяните чрез дарения, доставя подслон, храна и дрехи на децата и помага за финансирането на тяхното образование. То съобщи в изявление, че се "моли за тези, които са държани за заложници, похитителите и семействата на засегнатите". Уестън Шоуолтър, говорител на религиозната група, каза, че семействата на отвлечените са от амишите, менонитите и други консервативни християнски секти и общности в Охайо, Мичиган, Уисконсин, Тенеси, Пенсилвания, Орегон и Онтарио, Канада. Той прочете писмо на близките: "Бог е дал на нашите близки уникалната възможност да изживеят заповедта на нашия Господ

да обичаме враговете си”

Групата покани хората да се присъединят към молитва за похитителите и за отвлечените и изрази благодарност за помощта от "хора, които имат познания и опит в справянето с "подобни ситуации".

“Молете се за тези семейства

- каза Шоуолтър. - Те са в трудно положение."

По-късно организацията заяви, че няма да коментира видеото, "докато тези, които пряко участват в освобождаването на заложниците, не преценят, че коментарите няма да застрашат безопасността и благополучието на нашия екип и членове на семействата".

"Много хора в общността се чувстват безпомощни, но също така осъзнават силата на молитвата и силата на нашата историческа теология, включително вярата на анабаптистите в несъпротивата срещу насилието", казва Маркъс Йодер, изпълнителен директор на Центъра за наследство на амишите и менонитите в Милърсбърг.

Престъпността и беззаконието в Хаити се увеличиха след покушението срещу президента Жовенел Моиз през юли. Той е бил убит от командос в дома си заедно със съпругата си. При разследването са задържани над 44 души, но за момента няма ясен мотив, а първият разследващ съдия по делото подаде оставка, след като един от чиновниците му беше убит. Други чиновници също са се укрили след смъртни заплахи. След отвличането на мисионерите шефът на националната полиция Леон Шарл подаде оставка и бе сменен с Франц Елбе.

Високопоставен представител на Хаити каза, че оставката на Шарл се дължи на неспособността му да гарантира участието на министър-председателя в патриотична церемония, която беше помрачена от стрелба от местни банди.

Отвличането на мисионерите само засилва усещането за криза в страната. Хаити страда от

вълна от похищения и престъпления

на банди, които сега контролират до две трети от столицата и страната, твърдят някои местни правозащитни групи.

През първата половина на октомври престъпни банди отвлякоха най-малко 119 души, в това число мисионерите, съобщава базираният в Порт о Пренс Център за анализи и изследвания в областта на правата на човека в сряда. Тази година според УНИЦЕФ има увеличение на отвличанията. Същия ден, когато мисионерите бяха отвлечени, банда отвлече и професор от университета в Хаити, се казва в изявление на Службата за защита на гражданите на Хаити. Там се отбеляза, че хаитянски пастор, отвлечен по-рано този месец, не е бил освободен, въпреки че за него е бил платен откуп. "Престъпниците действат напълно безнаказано, като нападат всички членове на обществото”, коментира организацията.

Католическата църква описва ситуацията като "слизане в ада”, където банди отвличат хора от всички сфери на живота - както местни, така и чужди граждани.

УНИЦЕФ съобщава, че броят на жените и децата, отвлечени през първите осем месеца на тази година, е надхвърлил общия брой за цялата миналата година. 71 жени и 30 деца са били отвлечени през 2021 г. в сравнение с 59 жени и 37 деца през миналата година.

"Вече никъде не е безопасно за децата в Хаити", е мнението на Жан Гоф, регионален директор на УНИЦЕФ за Латинска Америка и Карибите. "Независимо дали на път за училище, у дома или дори в църквата, момичетата и момчетата са изложени на риск да бъдат отвлечени навсякъде, по всяко време на деня или нощта."

Освен за отвличания бандите са обвинявани и за

блокиране на газоразпределителни терминали

и отвличане на камиони с доставки, което според официалните лица е довело до недостиг на гориво. Много бензиностанции остават затворени с дни, а липсата на гориво е толкова ужасна, че изпълнителният директор на Digicel Haiti обяви, че 150 от 1500-те й клона в цялата страна са без дизел.

"Нищо не работи!” оплака се Дейвидсън Mьош, който участва в протест срещу кризата в страната. — Страдаме много."

Някои протестиращи издигнаха табели, включително една с надпис "Долу високата цена на живот". Демонстрантите се сблъскаха с полицията в някои райони, като служителите стреляха със сълзотворен газ, който се смесваше с тежкия черен дим, издигащ се от горящи гуми, използвани за барикади.

Александър Симон, 34-годишен учител по английски и френски език, казва, че той и други граждани протестират, защото хаитяните са изправени пред тежки ситуации.

“Много хора нямат какво да ядат - казва той. - Няма работа

Много неща нямаме", съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

"Бихме искали да бъде възстановен общественият мир, да се върнем към нормалния живот и по пътя към демокрацията", казва премиерът Ариел Анри. Междувременно стотици демонстранти блокираха пътища и изгориха гуми в столицата на Хаити, за да осъдят сериозния недостиг на гориво, увеличаването на несигурността и да поискат премиерът да се оттегли.

Започват като крадци

Голяма част от отвличанията на острова са извършени от "400 Мавозо", твърди Гедеон Жан, директор на Центъра за анализ и изследване на човешките права в Порт о Пренс. Бандата започва като група от крадци на дребно, за да се издигне до една от най-страховитите организации в страната, контролираща селски район източно от столицата, твърдят експерти по сигурността.

В превод означава "400 идиоти". Групата контролира Кроа де Буке, където бяха отвлечени мисионерите. През април т.г. тя отвлече група монахини и свещеници, сред които двама френски граждани, които бяха освободени по-късно същия месец. За тях е платен откуп, казва министърът на правосъдието на Хаити Лист Кител пред в. "Уолстрийт джърнъл".

Първоначално групата се е наричала "Тексас" и е била съставена от десетина младежи, които задържат жители и крадат мотоциклети, споделя Жан Ренел Сенатус, бивш сенатор от Хаити, който оглавяваше комисията по правосъдие и сигурност. "През 2016 г. те използваха някой от бандата да ми се обади, за да ми каже, че искат да ме убият и черепът ми да бъде при тях", разказва Сенатус в телефонно интервю за "Уолстрийт джърнъл" и допълва, че продължава да получава заплахи от тях и иска полицейска защита, но не е получил отговор.

"Доколкото знам, те не са отвличали повече от две години. Понякога искат пари, за да пропуснат камиони." Сенатус каза, че бандите са се увеличили поради корупцията на държавни служители, работещи в съучастие с престъпниците, както и поради липсата на контрол върху оръжията.

Интернет видеоклиповете имат за цел да покажат членове на "400 Мавозо" в престрелки с полицията или предлагат дълги коментари от хора, които отбелязват своите завоевания и очернят съперниците си.

Ройтерс не успя да потвърди достоверността на видеоклиповете, в които се отправят заплахи за живота за 17-те мисионери. В тях често се появява мъж с псевдонима Ламо Санжу, което се превежда като "За смъртта няма почивен ден". Той е с маска на Спайдърмен и пушка, заобиколен от други мъже, които са с подобни маски и също са въоръжени. В едно видео, публикувано в YouTube, мъжът казва, че е убил съперник, когото идентифицира като Шарл Анри, и добавя, че впоследствие е взел къщата на покойния.

"Убих Шарл Анри и в момента съм в дома му, седнал в неговия вътрешен двор, откъдето давам това интервю", казва той с пушка на колене.

В края на август хаитянската преса съобщи за убийството на мъж със същото име, след като напуска банка "Кроа де Буке". Полицията в Хаити не отговори на искане за коментар.

Кроя де Буке осигурява идеална база за операции за отвличания, тъй като изолираните селца в района служат като добри укрития, откъдето може да се водят продължителни преговори за откупи, каза източник от сигурността в Хаити, пожелал анонимност. "Това е много голяма територия и изолирана зона", допълва той и съобщава, че наскоро на мишена са били шофьори на камиони, съобщава Ройтерс.