Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки новите мерки много хора отказват да се ваксинират и се редят на огромни опашки за тестове.
Въпреки новите мерки много хора отказват да се ваксинират и се редят на огромни опашки за тестове.

Цветелина Йосифова е психотерапевт с дългогодишна практика в индивидуалната и груповата психотерапия. Ръководи Българското общество по групова анализа и групови процеси. От 2020 г. екипът на обществото помага на нуждаещи се от емоционална и психологическа подкрепа през виртуалната клиника Kabinet.bg за спешна психотерапевтична помощ по време на COVID-19, където хора от цялата страна и чужбина получават безплатен пакет индивидуални сесии с професионалист психотерапевт. Пред "168 часа" тя обясни психозата на българите около пандемията, фалшивите зелени сертификати и дали това се корени в народопсихологията ни.

Цветелина Йосифова, психотерапевт
Цветелина Йосифова, психотерапевт

- Г-жо Йосифова, въвеждането на зелените сертификати доведе ли до паника сред хората?

- Ние отдавна сме отвъд паниката. Паника имаше в началото, когато се пазаруваше с гумени ръкавици и покупките стояха по балконите на хората по 12 часа. От много месеци

ненормалното е банализирано

Паниката и ирационалното поведение се пораждат от фалшивите новини и невъзможността на мнозина да се ориентират в пространството - онлайн и в потока от информация. Това е като да се изгубиш в огромен град, без да знаеш езика или да живееш в нещо като сън. Зелените сертификати не участват в съня и объркването на хората, защото принадлежат на друга реалност.

- Защо едни се втурнаха да се ваксинират, други да плащат за фалшиви сертификати, а трети да търсят правата си в съда с основанието, че мерките са дискриминация?

- Пандемията ни наложи да живеем дълго в несигурност и извънредност. Това се отразява на всеки по различен начин според това какви лични стратегии е развил през годините за справяне или несправяне с несигурност, криза и удържане на напрежение. У много хора е

разклатено доверието във всичко в живота

Ваксинирането в случая е цивилизационен избор за лично и групово решение, а фалшивите сертификати - радикален и едновременно нелеп бунт срещу всякакъв общностен договор и дебат, който на първо място застрашава личното здраве и сигурност.

- Тук намесва ли се народопсихологията на българина?

- Част от общността трудно се доверява на статистиката, науката, логиката. Често битува неинформираност, в която процъфтяват всякакви конспиративни теории. Забелязваме и

постоянно разцепване в крайности

- от полярни настроения в ежедневието, до изразено мнение по всички глобални и политически въпроси. И преди, и сега мнозина живеят изцяло в отричането - отричането на реалността, на фактите, на смисъла.

- В платформата ви имаше телефон за хора, които търсят помощ заради притеснения покрай вируса. Какви бяха най-честите им въпроси и звънели ли са през последните дни, откогато са въведени сертификатите?

- Към kabinet.bg се обръщат по разнообразни поводи - болест, загуба, влошени отношения с близките, необяснима тревожност, панически атаки, несправяне с работа и родителство, както и такива, които преживяват дискриминация, отхвърляне и тормоз. Дълбоката причина всъщност е търсенето на смисъл в свят, в който все повече няма смисъл и сигурност. В нашата работа ежедневно се срещаме с вечни въпроси, които сега станаха особено болезнени - “На кого мога да се доверя?”,

“Кой може да ми каже истината?”,

“Да се грижа за другите или да правя нещо за себе си?”. И, разбира се, “Кой е виновен за всичко?”. Заявките към нас през последната година постоянно се увеличават, без това да е непременно свързано със зелените сертификати.

- Защо хората в България не се ваксинират?

- Външният видим враг вдъхва по-голяма сигурност от невидимото, от ужасяващата заплаха на хаоса. В този смисъл ваксината е по-удобен "виновен". Гневът към нея успокоява, дава измамното чувство за компетентност, решителност, сила.

По-лесно е да воюваш с “лошите”,

дори те да са учени, лекари и авторитети, отколкото да приемеш, че няма как да знаеш и разбираш от всичко.

Парадоксално живеем във време с увеличен шанс за лично израстване. При криза разбираме, че носим изцяло отговорността за себе си и за другите през изборите, които правим.