Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК анализ доказва, че те са живели в Италия и не са дошли от Мала Азия

Векове преди Рим да се разпростре на три континента, Апенинският полуостров е обитаван от друга велика цивилизация. Те са били майстори ковачи, грънчари и бижутери, способни търговци и войници. Градовете им били добре устроени, а селското стопанство и образованието им – на изключително високо ниво за времето си.

Това бил народът на етруските – история с много загадки от древността. И дори известните факти за тях се оказват забулени в митични легенди. А един от големите митове за тази забележителна цивилизация рухва днес под натиска на последните исторически открития.

Ново изследване най-накрая сложи край на споровете откъде произлизат етруските.

Досега се смяташе, че те са дошли от Мала Азия

и са се заселили по земите на днешна Тоскана.

Основната причина за това схващане е разказ на гръцкия историк Херодот, според когото етруските мигрирали в Италия от Мала Азия или островите в Егейско море и тяхната култура има гръцки произход. Според друга легенда те са потомци на разселените след Троянската война малоазийци. Това тълкуване обаче не се подкрепя от съвременните учени, тъй като липсват археологически доказателства за него.

Антропологът Козимо Пост от Университета в Тюбинген в Германия заедно с голям международен екип от изследователи са направили мащабно проучване, базирано на древна ДНК. Те събрали генетични проби от 82 индивида от 12 обекта в цяла Италия, обхващащи период от 800 г. пр.Хр. до 1000 г. от н.е. от цяла Етрурия и Южна Италия. Сравнили ги с ДНК на други древни и съвременни популации.

2000-годишните геномни данни доказали, че загадъчното население не е емигрирало от Мала Азия, а е генетично родствено с хора от съседни етноси, живеещи по това време в Древния Рим.

Целия материал четете в новия брой на списание "Космос".