Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Обагрена с ярки цветове и реещи се перки, рибата лъв е изключително красив морски обитател, но и много фатален. Не толкова с отровата си, а с факта, че е инвазивен вид, без естествени врагове, упорито унищожаващ популацията на останалите видове.

Учените отдавна алармират, че тя нахлува в чужди екосистеми, добре се адаптира към нови местообитания и по този начин нарушава местното биологично разнообразие.

Тези риби са широко разпространени в Южния Пасифик, но непрекъснато търсят нови места. Загадка за морските биолози е как те успяват да се разпространяват на далечни разстояния и да се адаптират бързо към най-различни морски среди. Вероятно преплуват с помощта на презокеанските кораби, а това ги прави още по-опасни - борбата срещу тях изглежда обречена. Климатичните промени и повишаването на температурата на морската вода помагат на вида да се размножава още по-успешно.

Проучване сочи, че още преди няколко години видът е създал голяма колония в Средиземно море, където преди изобщо не е срещан. Деметрис Клету, директор на Лабораторията за изследване на околната среда в Кипър, споделя, че риба лъв е забелязана за първи път в Средиземно море през 1990 г. Регистрирани са общо 19 риби, които оттогава се чифтосват и хвърлят хайвера си на всеки 4 дни през цялата година и така произвеждат повече от 2 милиона яйца на всеки 12 месеца.

Наблюденията на водолази и местни рибари показват, че агресивният морски обитател е завзел почти всички части от югоизточното крайбрежие на Кипър и унищожава характерните за мястото риби. Бързото й възпроизводство я превръща в доминиращ вид, който се храни с местните видове и унищожава биоразнообразието в морето.

Любопитното е, че рибите лъв са идентифицирани за първи път във водите около Флорида през 1980 г. Според изследователите оттогава насам много други по-безпомощни срещу хищника видове са започнали да изчезват. Рибите лъв завземат и местообитанията - дупки и подмоли, на постоянно намаляващите групъри и застрашават популацията им.

В момента най-голямо нашествие се наблюдава в Гърция и Турция. Затова местни водолази и харпунджии провеждат акции по избиването им. Някои обаче смятат, че това не е правилният метод, а по-скоро трябва природата естествено да се справи с този проблем.