Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иде тежък сблъсък на Ердоган със Запада

Инструментът с бежанците се поизхаби -

основният лъч вече не е през

Балканите, а Беларус - Полша

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че ще изгони десет западни посланици, подписали съвместна декларация за необходимостта от освобождаване на турския бизнесмен Осман Кавала от затвора, където е от 4 години.

Всъщност преди време европейската юрисдикция реагира с решение на Европейския съд за правата на човека, че Осман Кавала е задържан незаконно.

Кавала е човек, който тясно се свързва с протестите в парка Гези от 2013 г., когато Ердоган бе премиер. Още оттогава

Ердоган го

обвинява,

че е “турският

Сорос”,

на действията му - за доказателство за намеса на външни сили във вътрешната политика на Турция. Тезата на Ердоган е: откъде накъде ЕС признава техните съдилища, а турските - не.

Всъщност турският президент често вади оръжието на национализма, когато има вътрешни икономически проблеми. Сега турската опозиция обвинява Реджеп Ердоган, че се опитва с политически средства да излекува икономиката.

Истината е, че тя върви надолу, а популярността на Ердоган - също. Буквално след като турският президент заяви, че ще помоли външното министерство тези 10 посланици да напуснат, турската лира загуби 1,5% от стойността си. От началото на годината тя вече е “олекнала” с около 24% и тенденцията е да достигне курс от

10 лири за долар,

което е

психологическа

граница

В усилия да съживи икономиката миналата седмица турската централна банка понижи лихвата за корпоративните кредити от 18 на 16%, но ефектът бе обратен.

Анкара обяви, че очаква икономически растеж от цели 9%, но в същото време инфлацията в Турция е над 20%. А тази седмица турският парламент има в дневния си ред обсъждане на нова военна операция в Сирия, което означава нови военни разходи.

Сега Реджеп Ердоган рискува влошаване на отношенията освен със САЩ и с Европейския съюз, който е

основният

външнотърговски

партньор на

Турция

и ефектът ще бъде тежък.

Може би затова към сегашния момент (14 часа в понеделник) турското външно министерство все още не е предупредило 10-те дипломати да напуснат.

Държи ли козове в ръцете си Ердоган? Отдавна е известно, че такъв коз са бежанците - хипотезата е, че ако Турция не ги възпира, едва ли не целият Афганистан ще тръгне към Европа през Турция.

Този инструмент обаче се поизхаби. От една страна, защото абсолютно всички държави по пътя на евентуалните афганистански мигранти към Европа строят стени. И второ, основният лъч за бежански трафик към Европа не е през Източна Европа или Италия, а Беларус - Полша. 15 000 са на границата с Полша, 26 000 са на полска територия, а 4500 вече са в Германия. “Цепнатината” е президентът на Беларус Александър Лукашенко, който дава визи и директно насочва към Полша като ответна реакция на наложените му санкции.