Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

Един основен и неразрешим въпрос тегне над цялата ваксинационна дискусия. Или дискусионна вакханалия, може би?

А той е:

Всъщност, кой отговаря за живота на индивида? Онзи единствен, неповторим дар, наречен живот, който своеволно и своевременно може да бъде, разбира се, превърнат в проклятие поради лични или външни причини.

Кой?

Колективистичните идеологии, наричани също популистки такива, обещават, че личната грижа на човека за самият него е обществена отговорност. Не е негова лична работа, а обществена. Той трябва само да се роди успешно, пък след това обществото ще го поеме. Дори в случаи на медицински малформации и прочие. Звучи хуманно и установява високи цивилизационни стандарти.

Индивидуалистичните идеологии, от друга страна, твърдят, че човек носи отговорност за себе си, за поведението си и за грижата към близките си, децата си и към ближния изобщо.

Тоест, негова е отговорността за собственото му съществуване и за опазването на безценният дар, който му е поверен под формата на негов единствен и уникален живот.

Ако този човек реши да разиграе живота си в ситуация, където трябва да анализира пропорцията между риск/полза за запазването му и след като е бил информиран надлежно за вероятностите, чия е грижата за този човек и за евентуалната цена, която ще плати, ако сбърка?

Негова или на обществото?

Кой е Овчарят, социалният диригент, който да решава тези лични въпроси?

При комунизма беше ясно: човекът е собственост на Държавата или по-точно на Партията. Тя решаваше този екзистенциален въпрос и не беше необходимо да се разсъждава. Личността не беше личен въпрос.

Но, днес?

Ако правото да гласуваш, както и правото да бъдеш глупак е всеобщо, кой може да попречи на правата на човека да бъде такъв, какъвто е?

Аз мисля, че всеки трябва да бъде добросъвестно информиран по най-точния начин за всичко съществено, но в условията на демокрация никой не може да попречи никому да бъде неинформиран идиот.

В древногръцки смисъл, това означава само да си асоциален. Частник, особняк, извън стадото.

И това е всичко.

*От фейсбук