Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росица Матева, говорител на ЦИК
Росица Матева, говорител на ЦИК

Няма да се изисква избирателите да представят зелен сертификат, за да могат да упражнят правото си на глас на изборите за президент и за парламент на 14 ноември. Това заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"На 6 октомври бяха утвърдени указанията на здравния министър, които като мерки не се различават от тези, които действаха на предишните парламентарни избори на 11 юли. Освен това в обхвата на новата заповед на здравния министър не влиза изборният процес. Надявам се, че ако ситуацията се промени драстично и трябва да се вземат различни здравни мерки, преди да бъдат въведени ще бъдат обсъдени с ЦИК", уточни Матева.

Тя добави, че по-голямата част от членовете на секционните комисии са били ваксинирани още преди изборите на 4 април. В момента достъпът до ваксини у нас е свободен и затова ЦИК не е взела нарочно решение, с което да се даде приоритет на членовете на секционни комисии, които искат да се имунизират, да го направят.

ЦИК е взела решение дължината на разписките, които машините ще издават, да е различна за двата вота. Тази за президентските избори ще е стандартен размер, а за парламентарните - два пъти по-дълга.

"Целта е дори и сгънати разписките да се различават. Освен това ЦИК реши двете разписки да се пускат в една кутия, за да не се затрудняват избирателите", уточни Матева.

До 31 октомври трябва да пристигнат още 1600 машини за гласуване, след като във вторник ЦИК сключи договор за доставката им със "Сиела Норма". На сайта на ЦИК предстои да бъде пуснат симулатор за гласуване с машина за улеснение на избирателите. От утре към всички районни избирателни комисии пък тръгват 280 машинин с инсталирана демоверсия. Целта е с тях да се направи разяснителна кампания във всяко населено място, в което ще има машинно гласуване и избирателите, които искат да гласуват пробно преди 14 ноември, подчерта Матева и добави, че по 2 устройства ще има в секциите с над 320 гласували на предишните избори.

56 668 са подадените заявления за гласуване от българи, живеещи в чужбина, което е соколо 20 000 по-малко от вота на 11 юли. До 23 октомври ЦИК трябва да определи броят и местата на секциите в чужбина. Към момента комисията е определила 670 автоматични секции, което е повече спрямо предишните избори на 11 юли, когато те бяха 535.

Матева напомни позицията за толерантна и позитивна кампания, с която комисията излезе след сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от кандидати за президент и вицепрезидент. ЦИК определи подобни изказвания за категорично недопустими.