Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почина Владимир Каролев. Той бе в кома от май, когато падна от 400 метра в Пирин

Икономистът Владимир Каролев е починал.

"Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда уведомява, че след дълга борба за спасяване на живота м, тази сутрин, около 01.00 часа, в лечебното заведение е починал икономистът Владимир Каролев. Екипът на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда изказва съболезнования към близките му", съобщава болницата.

Каролев беше в тежко състояние след падане в Пирин през май. Той получи политравма и черепно-мозъчна контузия след 400 метра падане. Планински екипи издирваха икономиста в планината над 12 часа. Първоначално той беше настанен в болницата в Разлог, а след това транспортиран в "Пирогов".

Каролев прекара няколко месеца в интензивното отделение на спешната болница, в стационирано състояние, след което беше преместен в друга клиника, избрана от семейството му, в която да се възстановява.

Владимир Асенов Каролев е български икономист и финансист. Бивш общински съветник от НДСВ в Столична община. През 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ.

Роден е на 31 юли 1961 година в град Варна. Завършва 35-а гимназия в София, след което служи войник в разузнавателно поделение в Мусачево. Според картонче, написано на пишеща машина и съхранено в държавните архиви, в казармата е сътрудник на военното контраразузнаване.

През 1986 година Каролев завършва международни икономически отношения във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ с две специалности - МИО и икономическа журналистика, през 1993 година магистратура по бизнес администрация в Университета на Албърта в Канада и през 2014 година задочна магистратура по икономика на недвижимите имоти в Университета Рединг, Великобритания.

Появява се в обществено-политическото пространство след средата на 90-те години като автор на статии по икономически теми, публикувани в периодичния печат. През 2001 година става активен участник в предизборната кампания на НДСВ - партия, създадена от Симеон Сакскобурготски. През 2003 година Каролев е избран за общински съветник в София от листата на НДСВ и е преизбиран през 2007 и 2011. През есента на 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ, а през ноември 2011 подава оставка като общински съветник с цел фокусиране върху професионалната си кариера.

Инцидентът в Пирин

Владимир Каролев изчезва на 9 май 2021 г. след спускане със сплитборд под връх Тодорка и е намерен от спасителите в тежко състояние в 0,40 ч. след полунощ след 12-часова спасителна операция. Първи до него стигат братята Стойчо и Росен Баненски. „След около 3 часа ходене и търсене под клековете, защото видимостта е не повече от 50 метра, намерихме първо каската и той беше на 100 метра по-нагоре. Дишаше, но не беше контактен“, обяснява Стойчо Баненски, доброволец и зам.-кмет на Банско.

„Паднал е най-вероятно, прелетял, не знам колко е карал, но разстоянието е около 400 метра надморска височина. Веднага му оказахме помощ, завихме го с одеяла, веднага отрядът се пренасочи, много тежка акция“, допълва Росен Баненски - доброволец и директор на Национален парк „Пирин“. Първоначално е настанен в болницата в Разлог и въведен в медикаментозна кома. На място пристигат здравният министър и директорът на „Пирогов“.

„Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен“, съобщава Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка. В ранния следобед на 10 май, Каролев е извозен с правителствена линейка до София и е настанен в реанимацията на неврохирургията на „Пирогов“.