Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някога са смятали, че ще пътуваме и ще живеем в орбитални градове. Днес единствено Международната космическа станция приютява хора в орбита.
Някога са смятали, че ще пътуваме и ще живеем в орбитални градове. Днес единствено Международната космическа станция приютява хора в орбита.

Очаквали са, че до 2010 г. човек ще стъпи на Марс и ще има нискотарифни полети до Луната

Надявали са се напразно, че ще има ваксина срещу рака и ще живеем 50 години повече от тях

Ще се установи ли контакт с извънземни преди 2060 г.?

Не само Нострадамус, баба Ванга и дядо Влайчо са предсказвали бъдещето. Човечеството винаги е искало да знае какво му предстои. Учени и футуролози са се опитвали да вникнат как ще се развият науката и технологиите. Преди 50 - 60 години са направили прогнози в световната преса за следващите 100 години. Според тях още преди 10 години е трябвало човек да стъпи на Марс,

всички желаещи масово и лесно да

пътуват до Луната

и около Земята, както и светът да разполага с банка с естествени и изкуствени органи за трансплантация.

Днес изглежда, че сме близо до всичко това, но все още има много работа, която да свършат инженерите и специалистите, както и хората да се подготвят психически за подобни предизвикателства.

Без съмнение сме свидетели на опитите за "опитомяване" на Червената планета, но хора все още не са стигнали до нея. Засега единственото, с което разполагаме, са снимките от марсохода.

Все още човек не е стъпил на Марс, въпреки че има прогнози, че това е трябвало да стане до 2010 г.
Все още човек не е стъпил на Марс, въпреки че има прогнози, че това е трябвало да стане до 2010 г.

Що се отнася до пътешествията около Земята, милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос осъществиха мечтата си да излязат в близкия Космос 11 години по-късно от прогнозираното преди 100 години. На фона на цял век разликата не е съществена, но сме далеч от това обикновени или дори нискотарифни авиокомпании да ни изстрелват в околоземна орбита във всеки момент, в който пожелаем – така както допреди пандемията пътувахме по Земята.

Някогашните учени са предполагали, че

до 2010 г. ще е изобретена ваксина срещу рака,

а населението на Земята ще е 7 милиарда души. За съжаление битката със злокачествените заболявания продължава да е чрез други средства, не с инжектиран препарат. Вярно е, че има един опит – срещу човешкия папиломен вирус, някои от щамовете на който причиняват тежката болест. Той обаче се поставя само на момичета между 12 и 26 години.

Що се отнася до числеността на земните жители, тя наистина преди 11 години беше близо 7 милиарда души, а миналата година вече е била със 753 милиона повече.

Да речем, че това биха могли да го сметнат, като вземат предвид скоростта на увеличаване на населението на планетата. И точната прогноза за някакви си 50 - 60 години напред не е кой знае какво постижение.

Но футуролозите от миналото са надценили бързината на развитие на космическите технологии. Смятали са, че до 2000 година ще бъдат реализирани

първите разузнавателни полети до

Марс и Венера

Чак 21 години по-късно НАСА се похвали, че хеликоптерът "Индженюити” кацна заедно с роувъра “Пърсивърънс” на Червената планета. Що се отнася до другото близко до Земята кълбо, първият опит за достигането му е от 1966 г., когато съветската сонда “Венера 3” се разбива на повърхността му. Информация за почвата и други характеристики на "женската” планета не достига поради повреда в комуникационната система. През 1967 г. следващата мисия бележи прогрес - тя навлиза в атмосферата и изпраща данни само за нея. За повърхността не успява, тъй като престава да функционира на 25 км височина. Едва през 1970 г. поредната "Венера" успява да кацне на горещата планета и предава данни в продължение на 20 минути.

Преди повече от 60 години са смятали, че през 2020 г. ще живеем с 50 години повече от тях, което все още изглежда непостижимо. Предполагали са, че това ще стане чрез замразяване. Вече има опити за криогеника. Две организации в САЩ предлагат тази услуга и всяка от тях има над 1000 души, които плащат между 100 000 и 250 000 долара, като се надяват след 200 или след 2000 години да бъдат съживени чрез нови технологии и да преживеят нов живот.

Между втората и 15-ата минута след смъртта им ги замразяват

Все още няма нито един човек, който да е бил съживен, за да може да се каже със сигурност дали това би помогнало за връщане към живота. А иначе от 1960 година досега средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години в глобален мащаб по данни на Световната здравна организация.

Другото, което са предвиждали за 2020 г., е, че климатът ще може да бъде управляван. Вярно е, че темата е изключително актуална в последните години и много се говори за промените, но човечеството не е достигнало до етап, в който да умее да ги канализира. Има много програми, проекти и дори директиви, хиляди предложения, но не и категорични решения и практики.

Старите футуролози не са могли да уцелят и точното време, в което

слънчеви електроцентрали от Космоса ще доставят енергия на Земята

Според тях това е трябвало да стане до 2020 г., но засега всичко това са само далечни планове. Учени от Пекин се заеха и с тази задача, като обясниха, че токът ще се "пуска” към нашата планета чрез лазер. Пробният соларен генератор в орбита се предвижда да бъде готов до 2025 г.

На този етап съвсем имагинерно звучи прогнозата, че до 2030 г. 50 000-тонни космически кораби ще разселват само с един полет по 10 000 души в изградени орбитални градове във Вселената. Науката все още не е успяла да създаде населени места извън Земята. НАСА предвижда до 2100 г. да има жители на Марс, но доколко ще се случи, ще стане ясно след години. Една българка - Калина Калчева от Варна, също участва със своя идея за град там. А милиардерът Илон Мъск също конкурира американската космическа агенция с подобен проект, но той иска да се изгради база и на Луната. Така че неговият замисъл изглежда по-близо до предсказанията отпреди много десетилетия.

Тогава са предполагали, че медицината ще напредне до такава степен до 2030 г., че светът ще разполага свободно с банка за резервни части на човешкото тяло с естествени и изкуствени органи. Сега все още единствената възможност е за трансплантация от донори, но

изкуствените органи са в рамките на мечтите,

макар и над създаването им да работят много учени.

В близкото минало - преди 50 - 60 години, са предполагали, че до 2040 г. домакинствата в света ще бъдат подпомагани от промишлено отгледани интелигентни маймуни и делфини, които да вършат неприятното чистене и подреждане вкъщи, а може дори да ни возят в семейната кола. Тук има още един момент - ако се стигне до животни роботи, защитниците на правата им най-вероятно ще се противопоставят.

Научните гадатели са предвидили и отдавнашното желание на хората да могат да определят пола, цвета, кожата, очите и интелигентността на бебетата още преди раждането им. Според тях това трябва да стане до 2050 г. Подобни опити има, макар че споровете дали човек да се намесва толкова сериозно в генетиката, продължават.

Със знанията си от 2021 г. не можем да сме сигурни дали ще се сбъдне прогнозата до 2060 г. да се осъществи информационен контакт с извънземни.

Съвсем наскоро НАСА призна за своя програма за наблюдение на летящи чинии, действала до 2017 г. В бившия Съветски съюз също са изследвали тези явления. Проучванията продължават и има учени, които се надяват да установят връзка със зелените човечета.

Пак в областта на физиката е футуристичното предвиждане, че до 2070 г. хората ще имат частичен контрол върху земната гравитация.

А това може би ще отвори вратата и към телепортацията –

отдавна лелеяна мечта на човечеството.

Последната година, за която има прогнози, е 2080-а. Според някогашните футуролози дотогава трябва да има генетично управляеми системи, създавани според условията на живот на Земята и на другите планети. Засега това звучи в сферата на научната фантастика, макар че от няколко години има експерименти с редактиране на гени.

Човечеството все още не може да управлява климата, както са мислили някои гадатели, че ще се случи до 2020 г.
Човечеството все още не може да управлява климата, както са мислили някои гадатели, че ще се случи до 2020 г.
Първият опит беше в Китай. Но за пригаждане на гени към околната среда в другите планети все още никой не говори. Науката обаче се развива с много бързи темпове, а до 2080 г. има 59 години. Възможно е това предсказание да се сбъдне.