Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 60 г.: До 2030-а ще има орбитални градове, а до 2070-а - контрол над гравитацията Някога са смятали, че ще пътуваме и ще живеем в орбитални градове. Днес единствено Международната космическа станция приютява хора в орбита.

Очаквали са, че до 2010 г. човек ще стъпи на Марс и ще има нискотарифни полети до Луната

Надявали са се напразно, че ще има ваксина срещу рака и ще живеем 50 години повече от тях

Ще се установи ли контакт с извънземни преди 2060 г.?

Не само Нострадамус, баба Ванга и дядо Влайчо са предсказвали бъдещето. Човечеството винаги е искало да знае какво му предстои. Учени и футуролози са се опитвали да вникнат как ще се развият науката и технологиите. Преди 50 - 60 години са направили прогнози в световната преса за следващите 100 години. Според тях още преди 10 години е трябвало човек да стъпи на Марс,

всички желаещи масово и лесно да

пътуват до Луната

и около Земята, както и светът да разполага с банка с естествени и изкуствени органи за трансплантация.

Днес изглежда, че сме близо до всичко това, но все още има много работа, която да свършат инженерите и специалистите, както и хората да се подготвят психически за подобни предизвикателства.

Без съмнение сме свидетели на опитите за "опитомяване" на Червената планета, но хора все още не са стигнали до нея. Засега единственото, с което разполагаме, са снимките от марсохода.

Що се отнася до пътешествията около Земята, милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос осъществиха мечтата си да излязат в близкия Космос 11 години по-късно от прогнозираното преди 100 години. На фона на цял век разликата не е съществена, но сме далеч от това обикновени или дори нискотарифни авиокомпании да ни изстрелват в околоземна орбита във всеки момент, в който пожелаем – така както допреди пандемията пътувахме по Земята.

Някогашните учени са предполагали, че

до 2010 г. ще е изобретена ваксина срещу рака,

а населението на Земята ще е 7 милиарда души. За съжаление битката със злокачествените заболявания продължава да е чрез други средства, не с инжектиран препарат. Вярно е, че има един опит – срещу човешкия папиломен вирус, някои от щамовете на който причиняват тежката болест. Той обаче се поставя само на момичета между 12 и 26 години.

Що се отнася до числеността на земните жители, тя наистина преди 11 години беше близо 7 милиарда души, а миналата година вече е била със 753 милиона повече.

Да речем, че това биха могли да го сметнат, като вземат предвид скоростта на увеличаване на населението на планетата. И точната прогноза за някакви си 50 - 60 години напред не е кой знае какво постижение.

Но футуролозите от миналото са надценили бързината на развитие на космическите технологии. Смятали са, че до 2000 година ще бъдат реализирани

първите разузнавателни полети до

Марс и Венера

Чак 21 години по-късно НАСА се похвали, че хеликоптерът "Индженюити” кацна заедно с роувъра “Пърсивърънс” на Червената планета. Що се отнася до другото близко до Земята кълбо, първият опит за достигането му е от 1966 г., когато съветската сонда “Венера 3” се разбива на повърхността му. Информация за почвата и други характеристики на "женската” планета не достига поради повреда в комуникационната система. През 1967 г. следващата мисия бележи прогрес - тя навлиза в атмосферата и изпраща данни само за нея. За повърхността не успява, тъй като престава да функционира на 25 км височина. Едва през 1970 г. поредната "Венера" успява да кацне на горещата планета и предава данни в продължение на 20 минути.

Преди повече от 60 години са смятали, че през 2020 г. ще живеем с 50 години повече от тях, което все още изглежда непостижимо. Предполагали са, че това ще стане чрез замразяване. Вече има опити за криогеника. Две организации в САЩ предлагат тази услуга и всяка от тях има над 1000 души, които плащат между 100 000 и 250 000 долара, като се надяват след 200 или след 2000 години да бъдат съживени чрез нови технологии и да преживеят нов живот.

Между втората и 15-ата минута след смъртта им ги замразяват

Все още няма нито един човек, който да е бил съживен, за да може да се каже със сигурност дали това би помогнало за връщане към живота. А иначе от 1960 година досега средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години в глобален мащаб по данни на Световната здравна организация.

Другото, което са предвиждали за 2020 г., е, че климатът ще може да бъде управляван. Вярно е, че темата е изключително актуална в последните години и много се говори за промените, но човечеството не е достигнало до етап, в който да умее да ги канализира. Има много програми, проекти и дори директиви, хиляди предложения, но не и категорични решения и практики.

Старите футуролози не са могли да уцелят и точното време, в което

слънчеви електроцентрали от Космоса ще доставят енергия на Земята

Според тях това е трябвало да стане до 2020 г., но засега всичко това са само далечни планове. Учени от Пекин се заеха и с тази задача, като обясниха, че токът ще се "пуска” към нашата планета чрез лазер. Пробният соларен генератор в орбита се предвижда да бъде готов до 2025 г.

На този етап съвсем имагинерно звучи прогнозата, че до 2030 г. 50 000-тонни космически кораби ще разселват само с един полет по 10 000 души в изградени орбитални градове във Вселената. Науката все още не е успяла да създаде населени места извън Земята. НАСА предвижда до 2100 г. да има жители на Марс, но доколко ще се случи, ще стане ясно след години. Една българка - Калина Калчева от Варна, също участва със своя идея за град там. А милиардерът Илон Мъск също конкурира американската космическа агенция с подобен проект, но той иска да се изгради база и на Луната. Така че неговият замисъл изглежда по-близо до предсказанията отпреди много десетилетия.

Тогава са предполагали, че медицината ще напредне до такава степен до 2030 г., че светът ще разполага свободно с банка за резервни части на човешкото тяло с естествени и изкуствени органи. Сега все още единствената възможност е за трансплантация от донори, но

изкуствените органи са в рамките на мечтите,

макар и над създаването им да работят много учени.

В близкото минало - преди 50 - 60 години, са предполагали, че до 2040 г. домакинствата в света ще бъдат подпомагани от промишлено отгледани интелигентни маймуни и делфини, които да вършат неприятното чистене и подреждане вкъщи, а може дори да ни возят в семейната кола. Тук има още един момент - ако се стигне до животни роботи, защитниците на правата им най-вероятно ще се противопоставят.

Научните гадатели са предвидили и отдавнашното желание на хората да могат да определят пола, цвета, кожата, очите и интелигентността на бебетата още преди раждането им. Според тях това трябва да стане до 2050 г. Подобни опити има, макар че споровете дали човек да се намесва толкова сериозно в генетиката, продължават.

Със знанията си от 2021 г. не можем да сме сигурни дали ще се сбъдне прогнозата до 2060 г. да се осъществи информационен контакт с извънземни. Съвсем наскоро НАСА призна за своя програма за наблюдение на летящи чинии, действала до 2017 г. В бившия Съветски съюз също са изследвали тези явления. Проучванията продължават и има учени, които се надяват да установят връзка със зелените човечета.

Пак в областта на физиката е футуристичното предвиждане, че до 2070 г. хората ще имат частичен контрол върху земната гравитация.

А това може би ще отвори вратата и към телепортацията –

отдавна лелеяна мечта на човечеството.

Последната година, за която има прогнози, е 2080-а. Според някогашните футуролози дотогава трябва да има генетично управляеми системи, създавани според условията на живот на Земята и на другите планети. Засега това звучи в сферата на научната фантастика, макар че от няколко години има експерименти с редактиране на гени. Първият опит беше в Китай. Но за пригаждане на гени към околната среда в другите планети все още никой не говори. Науката обаче се развива с много бързи темпове, а до 2080 г. има 59 години. Възможно е това предсказание да се сбъдне.