Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бранимир Ботев
Бранимир Ботев

Зад проф. Герджиков на балотажа ще застанат монолитните ГЕРБ и ДПС

Зад генерала няма твърди ядра, БСП е разделена, ИТН няма постоянна структура, казусът с Кирил Петков е деликатен

- Г-н Ботев, кой има шанс да състави правителство след изборите и ще има ли такова?

- Математически погледнато, шансове има всяка партия, която успее да обедини поне още три около обща прагматична или програмна платформа. На партийнополитическа основа няма да стане. Напълно възможна е комбинацията от десни, леви и центристки партии, имаме пример с подобен прекрасно работещ модел в Германия. Още повече с оглед на прогнозите 6 партии да влязат, в диапазона от 10 до 22% всяка, това е най-възможното.

- Все пак коя ще е първата политическа сила?

- Първи ще са ГЕРБ и тук много интересно е дали ще са склонни да се отворят, което означава Борисов да отстъпи от първа линия и да не е на всяка цена министър-председател, като предостави мандата за програмно и коалиционно правителство. Да не забравяме, че ГЕРБ има сериозен опит с коалиции в 3 правителства. Тук отново ще опрем до това дали другите партии ще платят данък на българския политически остракизъм и ще се заинатят, че с ГЕРБ никога и по никакъв повод няма да работят. Преди 7-8 месеца се появи не много европейският термин “изчегъртване”, но новите формации

не успяха да убедят избирателите

и да получат мажоритарна подкрепа.

При втория вариант на рулетката мандатоносителят ще трябва да мине вероятно по същата формула - да предостави мандата си за програмно или експертно правителство. Битката тук е не по-малко ожесточена за всеки процент. Шансовете на БСП изглеждат най-големи, но сме виждали, че на финалната права много неща се променят. Всяка грешка може рязко да срине позициите на партията и да облагодетелства прекия й конкурент.

Ако се провали и вторият мандат, при третия президентът вероятно ще възложи отговорността за правителство на някоя от новите партии и ще се види дали този модел може да предизвика интереса на останалите. Според мен

ще трябва да се приложи същата формула за програмно правителство

с определени приоритети най-вече в сферата на икономиката, съдебната реформа, образователната реформа, здравеопазването. Не мисля, че и при тази изострена нетърпимост би могъл да бъде съставен кабинет на малцинството.

- Какви са най-големите предизвикателства пред бъдещия кабинет?

- Ясно и категорично икономически. Те и в момента са номер едно и ще продължат да доминират и през следващите години. Повишаването на цените на енергоносителите, горивата, инфлационната вълна, невъзможността за компенсаторни механизми, спадът в преките чужди инвестиции, всичко това засилва ефекта от кризата с COVID-19 и огромния ръст на цените на всички суровини. Малкият бизнес е на ръба на оцеляването, големите предприятия, които работят на основата на енергоносители, също. Очаква се световен ръст на храните, което допълнително ще затрудни хората през зимата. Идват месеци, когато трябва да се подготви плащането на данъци.

Зимата предполага допълнителни разходи

Планът за възстановяване, който беше забавен и съдържа някои недобре изяснени позиции, може да бъде върнат, но дори да бъде одобрен под условие, са необходими поне между 6 и 9 месеца, за да дойдат първите финансови инжекции.

България е в турбулентна ситуация

и политиците трябва да си дадат сметка, че партийните пристрастия и противоборства, които ни вкарват в спирала на следващи избори, ще влошат положението.

Освен това, ако не може да се състави правителство, ще има поредно служебно, но то ще работи в условията на действащ парламент, защото 3 месеца преди края на мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание. Това би било прецедент в новата история на България. Депутатите ще трябва да работят с неизлъчено от самите тях правителство.

- Предопределена ли е победата на Румен Радев?

- Победата на президента Румен Радев изглежда най-логичният резултат от изборите, но не е предопределена. Ако преди 3 месеца ме бяхте попитали, сигурно отговорът щеше да е друг. Сега обаче

се натрупаха множество фактори

На първо място, служебното правителство е в окото на бурята. В съзнанието на хората изпълнителната власт е виновна за неблагополучията - ръст на цените, казуси, които не се решават, като заседналия кораб "Вера Су", нарастването на битовата престъпност, препълнените болници. Неуредиците в българските училища, хаотичният подход за решаване на проблема с коронавируса също играят роля. Администрацията допуска необясними парадокси, дискотеките и нощните клубове са отворени, а спортните състезания на открито са затворени за публика. Всичко това ще рефлектира и върху президента.

На второ място, не е ясно какъв ще е развоят в Конституционния съд за двойното гражданство на Кирил Петков и назначаването му в служебния кабинет. В очите на европейците това е чисто правен казус свързан с нарушение на конституцията. Ако искаме да сме правова държава, трябва да уважаваме закона, независимо дали ни харесва. Абсурдно е един млад, безусловно кадърен човек, който има своето бъдеще, да неглижира изискванията на конституцията и да обяснява, че тя е несъвършена и може да не я спазва. Така не прави добра услуга и на президента.

Наблюдавайки данните, към днешна дата най-вероятно е да има балотаж между ген. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Въпросът стои какви ще бъдат ресурсите, мобилизирани от двамата кандидати. При балотаж зад Герджиков ще са две големи партии с твърди и дисциплинирани ядра - ГЕРБ и ДПС. Въпросът е дали ще има аналогична мобилизация в партиите, подкрепящи президента - БСП, ИТН и ПП? Също така прогнозирам, че Мустафа Карадайъ ще бъде с трети резултат и вероятно ще изпревари Лозан Панов. В този смисъл не виждам кои са другите партии, които да излязат на балотажа за Радев.

- Защо да не успеят да мобилизират всичките си поддръжници?

- Труден въпрос. Самата БСП дава примери в последните години на загуба на монолитност. Вътрешните съпротивителни движения срещу лидера Нинова са публична тайна. Разделително отношение има и към президента. Да припомня, че тя самата бавеше позицията си за подкрепа за Румен Радев чрез чисто организационни аргументи.

ИТН няма постоянна структура и ядро, това е партия на емоцията, на протестния вот.

При "Продължаваме промяната" не е ясно какъв е профилът на електората им. Нямат действащи структури.

Трудно е да сведат централно решение за изпълнение

Голяма част от хората, които ги подкрепят, може да решат, че с първия тур са платили емоционалния си данък, и да не отидат на втория. Освен това публично заявена подкрепа в ситуацията, в която е Кирил Петков, не знам доколко е подходяща.

До голяма степен резултатите от изборите на 14 ноември и разликата в гласовете между първия и втория ще внесат яснота и за балотажа. При разлика от около 300 000 – 350 000 гласа прогнозирам оспорвана надпревара на втория тур. При по-голяма разлика, натрупана на първия тур, президентът Радев ще повтори мандата си.

Бранимир Ботев е президент на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество за България, отговарящ за Балканите.
Директор на EISA (Европейския институт за стратегии и анализи).