Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев и Кацаров доведоха България до тъмночервената зона Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ

Къде е логиката на двамата по дискотеките да има хора, а на стадиона на открито да няма, в паралелките в училищата да няма, попита лидерът на ГЕРБ

От ГЕРБ дадоха брифинг в централата на партията. Участие в нето взеха Томислав Дончев, Красимир Вълчев и Жечо Станков, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проследи изявленията им от залата, като седна при журналистите.

Впоследствие и Борисов взе думата: "Не съм дошъл внезапно. В централата съм от сутринта. Слушам колегите. Това са много важни теми. Искам да се обърна към националните медии. Не знам защо кандидатът за президент си позволява да вика енергийния сектор. Той би трябвало да бъде платено отразен, както ние, а не да си позволява да вика енергийните дружества. Токът мина 620 лева. И като капак на популизма му вика енергийния сектор. Много внимателно ще гледаме дали ще му вземете пари за отразяването", коментира Борисов, след като се присъедини към своите колеги.

"България е в тъмночервената зона на Ковид. Радев и Кацаров доведоха България там. За 6-7 дни са загинали 600-700 българи. Кой ще дойде в България?", попита той.

"В Европа се пукат по шевовете стадионите, а ние играем пред празни трибуни. Къде е логиката на Кацаров и Радов по дискотеките да има хора, а на стадиона на открито да няма, в паралелките в училищата да няма", отсече Борисов.

"Обръщам се към медиите, както нас ни фактурирате за всяко изявление, така да фактурирате и кандидат-президентската двойка (б.р. Радев и Йотова). Аз мога да му предложа да направим лицеви опори на кокалчета. Това не е смешно вече, народът гине, цените полудяват, а ние си правим туризъм", възмути се бившият премиер.

"Подкрепял съм правото на хората да правят протести. И винаги съм отстъпвал пред тях, защото в голям брой случаи е имало смисъл от това. Аз бих искал да се съсредоточим върху злободневните теми на деня сега. Дали ще има импийчмънт на Радев и оставка на служебното му правителство. Това вече не вълнува хората. Дали ще успеем да овладеем инфлацията и цените, какви мерки ще се предприемат", коментира Борисов въпрос как от ГЕРБ ще подкрепят протестиращите срещу Радев и правителството.

"Няма ли по-хубаво от санирането на жилища и сграда. И сега Европа ви казва - ето ви 1-2 милиарда и си оправете блоковете, защото след няколко години хората ще трябва да бъда изселени от тях. И Европа ви казва, ето ви, направете си. Само че ние казваме "Не", ще ходим и ще купим най-скъпите батерии, за да спестим 30-40 минути ток... За да се нагушат някои", негодува лидерът на ГЕРБ.

"Връщането на Делян Пеевски не касае моята партия. Искам да видя резултатите от изборите и тогава ще кажем как ни е подредил народът", каза Борисов. Той посочи, че се кандидатира за депутат, за да видят хората, че участва в политиката. "Излизам от парламента, за да нямам имунитет, за да може да се развихри Рашков", добави бившият премиер.

"Христо Иванов, заслепен от лъжите си, е заслепен, че шефът на РИК-Стара Загора е от "Има такъв народ". Те са изпратили документите, Ципов ги е приел. Те са си направили некадърно документите. Ние плащаме на юрист да ни ги прегледат документите. И сега Христо Иванов да излезе и да каже, че е некадърен юрист и не може да си регистрира листите. И напук на всички закони, сега Ципов ще излезе и ще направи предложение, за да можем да регистрираме листите на Христо Иванов", отсече Борисов.

"Христо Иванов не може да смята. Христо, ще си скъсат юристите ни книжките заради теб, за да можеш да си регистрираш листите. Яд те е, че Киро и Асен си направиха партия и гледаш да си го изкараш на нас. Какво си бършеш ръцете с нас?! Много сме големи, не сме салфетка, за да се бършеш с нас", изригна лидерът на ГЕРБ.

"Наши партньори ще са всички и никой. Освен Мая, която се предлага на всички, всички други казват, че не са водили разговори. И ние не сме водили, ще ги водим след изборите. Но половин милиард за избори и пак да няма резултат, дори и тази демокрация в България, в момент, в който не можем да си плащаме сметките, ни идва в повече", каза още бившият премиер.

"Защо медиите спряха да говорят за "Вера Су"? Трови се морето, няма еколози, няма министри, няма нищо. Знаем го пътя на коприната. Дали стига той до "Вера Су", не мога да кажа", заяви Борисов на въпрос възможно ли е на кораба да има наркотици.

"Много съм скептичен, че ще се създаде правителство след тези избори. Партиите са уплашени. Никой не е готов да управлява страната в тази криза", предупреди лидерът на ГЕРБ. "Да не кажете, че съм избягал, защото и това чухме. Надявам се, че отговорихме на всички въпроси, а не да се фръцнем като Радев и да си тръгнем", завърши той.

"Преди два дни беше представена в ЕК последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Ще ви представим един първи и обективен анализ на документа, както и на последиците и инвестициите, които трябва да се направят", обяви по-рано зам.-лидерът на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му документът в 85% от съдържанието му е същият, който е оставило правителството на Бойко Борисов.

Дончев уточни, че последната версия има някакви подобрения, които се връщат във варианта, оставен от правителството им. Другата добра новина била, че най-накрая този план е внесен в ЕК.

Представителят на ГЕРБ уточни, че са върнати мерки, свързани с подкрепа на бизнеса. "Няма да се заяждам, питайки, защо бяха нужни движения да се направи в един вид, а после да се върне старият", каза още Томислав Дончев. "За съжаление, Програмата за саниране, както е изработена в момента, фактически няма да работи", коментира той. "Ако в планът има един проблем, това е в частта енергетика", уточни зам.-лидерът на ГЕРБ.

Жечо Станков от ГЕРБ обяви, че цената на тока днес е достигнала рекордни стойности и е минала 600 лв. за мегаватчас.

"Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.", продължи Станков. По думите му в този план няма пари за саниране за обикновените хора.

"Средствата за улично осветление са частично възстановени. В момента и общините се нуждаят от средства, защото високите цени на електроенергията и за тях са непоносими", предупреди експертът на ГЕРБ.

Той уточни, че се очаква 1,5 млрд. лв. дефицит в бюджета, който беше предложен от правителството на Румен Радев. Според него прозира лобистки интерес в действията да се инвестира в мегакомпании от чужбина, които да дойдат да у нас, вместо да се инвестира в малкия и средния бизнес у нас.

"Въпреки лъжите, които се изричат от президента, от премиера и от министъра, имаме вече дата за затваряне на въглищните централи. Това е прах в очите на миньорите. За първи път в историята се посочва дата 2038 г. да бъдат извадени въглищните централи", предупреди Жечо Станков. "Общо имаме 3 млрд. лв. хаос", завърши той.

Бившият просветен министър Красимир Вълчев припомни изказване на Радев отпреди няколко дни, в които е "изрецитирал няколко заучени изречения по повод тецовете "Марица". По думите му всички изречения са били лъжа. Той посочи част от страниците на Плана за възстановяване, в която се казва, че страната ни поема ангажимента да извади от експлоатация до 2026 г. въглищните централи. От 11 000 работещи ще останат 500. Фотоволтаичните централи също няма да останат собственост на Мариците", отсече той.

"Още от самото начало те са имали това намерение - да затворят централите през 2026. Това ли разбира Радев от автономност - да сме зависими от руския газ и да нямаме и ток", негодува Вълчев. По думите му Радев и министрите му са избрали най-лошия вариант за плавен преход от въглищните централи, като най-вероятно такъв преход няма въобще да има.