Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Поскъпването на тока ще докара революция

Както е известно, религията на ацтеките изисквала редовни човешки жертвоприношения, защото боговете имали нужда от постоянен приток на човешка кръв. Недотам известно е, че бъдещите жертви се гордеели с това, което ги очаква. Те били на почит - водели шествия, благославяли децата, изслушвали петиции до боговете…

С две думи – приживе жертвите имали статут на народни будители. И като им дойде редът, те смело изкатервали пирамидата, лягали на каменното ложе, а жрецът им разпорвал корема с нож от обсидиан и вадел още туптящото сърце.

О, щастлив миг! Светът отново е спасен! Вечна слава на героите! Одрани, телата им се търкалят по стръмните стъпала на пирамидата и завършват земния си път в тенджерите на ацтекското простолюдие…

Това не напомня ли на възторга, с който политиците ни говорят за Зелената сделка? Ще дойдат едни пари - значи ще ни хранят добре в очакване на ритуала. На това отгоре спасяваме планетата. Идват европейски знаментости като Тимерманс, правят се симпозиуми, всички големци са там и ръкопляскат като на Априлския пленум.

Долу някъде родният бизнес пуска кепенци, защото токът стана непостижим. Телата се търкалят надолу по пирамидата. Утре токът ще стане непостижим и за населението. Но кой ти гледа земните страдания, важното е, че изпълнихме европейската директива да умилостивим бога на свободната търговия с ток!

Скоро централи на “Марица изток” ще се затворят, с което ще изчезне 40 на сто от електричеството, и то най-евтината му компонента. Бедните няма да могат да си позволят дори една електрическа крушка. Но по-важното е, че ще спасим Зеления бог на Европа от въглеродна смърт.

Ацтеките вярвали, че боговете им извършили саможертва и вече били мъртви, та затова имали нужда от постоянен приток на кръв. Аз не твърдя, че Европа е мъртва, но очевидно е, че доста се е обезкървила. Заводите изчезват, технологиите изостават драстично, но затова пък произвежда планини от религиозни текстове – програми, планове, мерки, инициативи и други молитвеници.

Чета аз последния вариант на “Националния план за възстановяван и устойчивост”, чиято цел е да дойдат едни пари и да се усвоят. В него виждам една трансцедентална енергетика, която блуждае някъде над облаците, далеч над материалния свят. Там, над облаците, тя ще целува стъпалата на зеления брюкселски бог.

Например – още сега започваме да строим 1000 станции за зареждане на автомобили с водород! Половината трябва да са готови до 2025 година. Разбира се, ще изградим и инфраструктура за пренос на водород и биогаз, както и инсталации за производството на тези газове. Така ще зарадваме бога на европейската инициатива “Зареждане и презареждане”.

Че ще се усвоят едни пари, е чудесно. Но кой ви излъга, че водородът е зелено гориво? Наистина, водородните двигатели почти не изхвърлят въглероден двуокис или метан, ако не броим флатуленцията на маститите собственици. Но ако вземем целия цикъл, започвайки от производството на газа, оказва се, че тези автомобили са 4 пъти по-замърсяващи от електромобилите и доста по-мръсни от бензиновите двигатели. (https://en.wikipedia. org/wiki/ Hydrogen_vehicle#cite_note-UCDavis-137) 

Освен това водородните автомобили са поне 2 пъти по-скъпи и доста по-опасни от бензиновите, силно гърмят. Германските производители “Мерцедес” и “Фолксваген” вече експериментираха и ги зарязаха.

Електромобилите вече са тук, но “водородобилите” едва ли ще навлязат широко преди 2050 година. Бъдещето на водородната икономика е далеч зад хоризонта, но Брюксел го вижда като настояще. И иска от нас да развиваме водороден транспорт сега и веднага. Добре знаейки, че България няма научно-технически потенциал да направи какъвто и да било пробив. А и да го направи, няма да може да го внедри. Каквито и усилия да положи нашата наука, утре пак ще купуваме водородната техника от чужбина - вероятно от Китай.

Защо тогава избързваме с водорода? За да се усвоят едни пари, които после Брюксел ще си поиска обратно. И за да се угоди на зелените богове.

Горе-долу същото е и положението с фотоволтаиците и вятърните мелници. Както знаем, те са много по-неефективни във всяко едно отношение, но затова пък редовно предизвикват кризи и сривове в електроснабдяването. Те са основната причина за скъпотията на тока до тази година.

Разумната политика е да изоставаме в тези технологии, да бъдем на опашката. Но България прави точно обратното – тя води хорото! И се гордее със своята глупост.

Според стратегията “Европа 2020” днес едва 16 на сто от електроенергията трябваше да са от възобновяеми източници. Ние обаче вече сме постигнали 21,6 на сто, при средно 18,9 на сто за ЕС. Защо ли? Защото перките и фотоволтаиците са любимата далавера на политическия елит.

Сега бихме могли да седнем и да си починем, да дадем възможност на по-богатите европейци да ни настигнат. Но не! Планът предлага делът на възобновяемите източници в брутното крайно потребление на енергия да достигне 27,09 на сто още през 2030 година. Инсталираните мощности на ВЕИ централи ще се увеличат с до 3000 мвт, като към 2030 г. се прогнозира към електроенергийната система да са присъединени 6973 мвт ВЕИ централи. Сетете се кой ще ги строи.

Без всякаква връзка онзиден гледам по национална телевизия един депутат и пак кандидат от ДПС. Личният му кучкар доведе в студиото огромно куче от породата “Кавказка овчарка”. Само 80 килограма, стигали и до 100. Много хубаво и вярно куче било. Е, някои гости пострадали, тъй като кучето не знаело, че са на гости. Но те си научили урока. Подарил един кавказец на Гриша Ганчев, а той в отговор му подарил един арабски жребец и сега се влюбил в арабските жребци, както и в пътешествията по екзотични острови…

Не знам дали това има нещо общо с перките и фотоволтаиците, но явно има нещо общо с тенденциите в ДПС – отличника на българската енергетика. Водородната икономика впрочем била любимото хоби на Доган. Сега ДПС се радикализирало, защото никоя партия не иска да е партньор с него. Вероятно е обидно – дойде времето на водорода, а той остава извън играта.

Според мен трябва да се радва. Който и да вземе властта след поредните избори, още напролет горчиво ще съжалява. Както вървят нещата, тази зима токът ще поскъпне неимоверно – и за бизнеса, и за народа. Не знам дали си спомняте, но точно това свали предсрочно правителството на ГЕРБ през 2013 г. Сега ударът ще е 10 пъти по-силен, а напролет ще има революция. Кой знае, може би затова никой не иска властта? За да не бъде принесен в жертва на Зелената сделка?

И накрая – ако в целия план има нещо полезно, то е санирането на панелките и другите жилища без изолация. Потреблението на енергия спада с 50 на сто. Европа дава парите. Защо елитът още се мотае?

Може би защото българският политик е готов да се жертва, но не и да се поддаде на евтиния популизъм.