Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ
Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ

Зелен сертификат може да бъде въведен за лекарите и хората, които работят в социалните домове. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов по Би Ти Ви. 

Днес от 14 часа в здравното министерство ще се обсъждат новите мерки, които ще бъдат взети на национално ниво. Една от тях е със зелен сертификат да се влиза в заведения, стадиони, хотели. Говорило се вече с браншовите организации, спортните клубове.

Той ще се дава на ваксинираните, преболедувалите коронавирусна инфекция, направилите си PCR или антигенен тест. Антигенният тест е с актуалност 48 часа, а PCR - 72 часа. Те ще се правят в лабораториите.

Цената на антигенните е около 3,50 - 5 лева. Държавата ще внесе 1 млн. антигенни теста. В лабораториите ще се плаща за обратката им. Като цената ще е приблизително толкова.

Зеленият сертификат ще се въвежда за местата, където се събират много хора, обясни д-р Златанов.

Той не изключи такъв да има и по отношение на медиците, като те ще трябва да си правят тест преди влизане на работното си място, ако не са ваксинирани. Зам.-министърът призна, че и при лекарите имунизацията не е на нужното ниво. 

За да учат децата, подобна мярка може да се обсъди и за целия училищен персонал, за да сме сигурни, че средата е безопасна, обясни още той.

Той каза още, че в София няма недостиг на COVID легла, но системата била натоварена.