Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност

Време е в БСП да се ограмотят по енергийната тема.

Ако беше построена АЕЦ "Белене" щяхме да имаме 4200 МВт инсталирана ядрена мощност, а устойчивите нива на потребление, особено в ниски сезони, изискват товар под 4000 МВт. Тоест да няма нищо друго, което да произвежда електроенергия, ни ВЕЦ, ни ВЕИ, ни ТЕЦ.

Цялата история на АЕЦ "Белене" беше направена така, че да се харижат блоковете на Козлодуй 5 и 6 и затворят по-рано от възможните за експлоатацията срокове. Като не можаха да затворят предварително 5 и 6 /ако си спомняте Овчаров и сие говореха, че животът им изтича в края на 20-те/, се насочиха към затваряне на Мариците и новата Зелена сделка им даде такава възможност.

При АЕЦ "Белене" трябваше веднага да затворим Мариците. Не случайно Станишев, Тимерманс и прочие "зелени" са леви. Защо не се изправят от БСП пред хората от Стара Загора и региона и им кажат, че партията им е за затваряне на Мариците?! И да си понесат последствията.

БСП са силни в идеологиите, слаби в икономиката и сметките. Сега пуснаха опорката, че нямало проблем да се продаде енергията на АЕЦ в региона. Да са чували случайно за инвестиционен риск. Като вложиш 25 милиарда лева в подобна мощност, ти трябват дългосрочни контракти за изкупуване, с гарантирани приходи. Нали няколко пъти и Росатом и китайци, и корейци се опитваха да намерят подобни в региона, за да не търсят гаранции от държавата за изкупуване на тока, и какво стана? Опряха пак до държавните гаранции. И си тръгнаха. За да изплатиш подобна мощност ти трябва максимално натоварване и сигурност на приходите. Къде ги виждате тези неща? Но не такива конюнктурни, а като предвидими в дългосрочен хоризонт.

И последно, ядрената енергетика не може да балансира ВЕИ. Ако това не могат да проумеят, значи е опасно да допират до властта.

От фейсбук