Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четирима в ареста за посредничество в схема за фалшиви COVID сертификати

 Мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 разбиха във Велико Търново. Разследването е започнало на 13 октомври  след оперативна информация в местното районното за търговия със зеления сертификат. Установено е, че в старата столица действа пласьор, който предлага фалшиви сертификати на цена от 500 лева, без клиентът да има поставена ваксина. В мрежата са засечени общо четирима мъже и жена,  които си предавали личните данни и обратно фалшивите сертификати, за да достигнат до крайните клиенти и съответно са получавали заплащане за това", казаха от Районната прокуратура. 

Разследващите имат данни за издадени поне два неистински документа, с които получателите вече са напуснали страната и в момента са в чужбина.

Четиримата заподозрени засега са с полицейско задържане до 24 часа, няма привлечени като обвиняеми, продължава събирането на доказателства за престъпната им дейност.  Извършени са претърсвания на всички притежавани от тях  имоти. 

При разследването се оказало, че търновските пласьори са държали връзка с посредник  от Кюстендил, а COVID сертификатите са издавани в медицински център в Кюстендил, който се намира в местната болница. Там също се извършват процесуално-следствени действия.

По случая е образувано досъдебно производство, което е под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново. За създаването на документи с невярно състояние законът предвижда до 8 г. лишаване от свобода.