Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Румъния е най-обезпокоителна ситуацията с COVID Временният премиер Флорин Къцу Снимка: Уикипедия

Обстановката с разпространението на COVID-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък.

Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи, обобщава БТА.

РУМЪНИЯ

В Букурещ бяха обявени по-строги ограничителни мерки заради трайното увеличение на случаите на COVID в румънската столица, съобщи Аджерпрес. Обявените в събота мерки предвиждат, че работодателите от публичния и частния сектор с над 50 служители трябва да организират работата на смени, които да започват и да приключват поне с един час разлика, за да бъде избегнато струпване на хора.

В сряда в Румъния бяха регистрирани 16 383 нови случая на COVID, като 24,1 процента от направените тестове са били положителни, съобщава телевизия Диджи24. Починали са още 304 души, от които 280 са били неваксинирани. Властите съобщиха, че в момента в страната няма нито едно свободно легло в интензивните отделения. В четвъртък Румъния прехвърли първите десет пациенти в Унгария за лечение в рамките на споразумение с властите в Будапеща. Унгария ще приеме 50 пациенти в тежко състояние.

В столицата Букурещ степента на заболеваемост достигна 15,42 на 1000 жители, което е най-високото ниво от началото на пандемията. Здравните власти наложиха серия ограничения, включително нощна карантина от 20 ч. до 5 ч. за всички неваксинирани лица. Носенето на маска е задължително във всички открити и закрити обществени пространства. Дейността на баровете, клубовете и дискотеките в румънската столица е забранена.

Временният премиер Флорин Къцу съобщи в четвъртък, че правителството ще внесе в парламента проектозакон, който ще задължи неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 здравни служители да се тестват за собствена сметка, съобщава сайтът Зиаре. Къцу заяви още, че се обмисля възможността зеленият COVID-19 сертификат да стане задължителен за достъп до всички икономически дейности, включително и за магазините, съобщава телевизия Диджи24. Премиерът каза, че не се обмисля пълна карантина в Букурещ и окръг Илфов, защото миналогодишната практика показва, че това не работи.

ГЪРЦИЯ

През последната седмица разпространението на коронавируса в Гърция отчита стабилизиране на нива от около 2300 нови случая дневно. Смъртните случаи от COVID-19 също се задържат на около 30 на ден.
От неделя в Гърция беше отворена платформата за запазване на час за поставяне на бустерна доза от ваксините срещу COVID за всички жители на страната над 50-годишна възраст, както и за гражданите с придружаващи заболявания или в увеличен риск от заразяване, съобщи АНА-МПА.

Мобилни ваксинационни екипи започваха през тази седмица да обикалят отдалечени села в Северна Гърция в опит да увеличат процента на ваксинираните срещу COVID-19-19, който е най-нисък в региона в сравнение с останалите части на страната.

Почти 60 процента от цялото население на Гърция и близо 70 процента от пълнолетните гърци са напълно ваксинирани по данни от понеделник. Процентът на тези, които са получили поне една доза от ваксините, е с 2-3 пункта по-висок.

КИПЪР

Процентът на ваксинираните с поне една доза от ваксините срещу COVID-19 жители на Кипър е 81,4 процента, съобщи в електронното си издание вестник "Филелефтерос" в неделя.
Напълно ваксинирани са 78,9 процента от жителите на възраст над 18 години.

По данни на министерството на здравеопазването делът на напълно ваксинираните във възрастовата група 16-17 години е 38,6 процента, а 41,6 процента са получили поне една доза. В групата 12-15 години тези проценти са съответно 24,3 и 27,3 процента.

АЛБАНИЯ

Премиерът на Албания Еди Рама обяви, че страната очаква 500 хиляди дози от ваксината на Пфайзер срещу COVID-19 в средата на октомври и увери, че компанията ще продължи да снабдява Албания с ваксини и през 2022 г., съобщи информационният портал Екзит в понеделник.

Рама направи това съобщение в понеделник по време на посещение във ваксинационен център в Тирана заедно с изпълнителния директор на Пфайзер Албърт Бурла, който е в Албания.

Пфайзер ни гарантира, че договорът с компанията за 2022 г. е сигурен, заяви Рама.

Досега Албания е получила 2 074 560 дози от ваксините на Пфайзер, АстраЗенека и Коронавак.

Въпреки че ваксинацията е безплатна и достъпна за всеки жител на страната над 18 години, едва 833 070 албанци са напълно ваксинирани, т.е. около 29 процента от 2,8-милионното население на Албания. Досега общо са поставени 1 795 351 дози от ваксините.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Напълно ваксинирани, с две дози, са 35 процента от населението на Република Северна Македония, а 38 на сто са с една доза, съобщи във вторник агенция МИА, като се позова на министерството на здравеопазването в Скопие.

В Република Северна Македония се използват ваксините на Пфайзер/Бионтех, която е разрешена и за лица над 12 години, и АстраЗенека, която е достъпна за лицата над 60 години.

Комитетът за имунизация препоръча трета доза от препарата на Пфайзер за всички граждани, ако са изложени на риск от COVID-19 поради това, че имат чести контакти на работа или в личния си живот, независимо от възрастта и дали имат или нямат хронични болести.
В училищата са ваксинирани около 75 процента от учителите, а дистанционно се обучават около два процента от учениците, съобщи министерството на образованието и науката.

Общият брой на диагностицираните с COVID-19 лица в страната от началото на епидемията е 195 002, оздравелите пациенти са 181 196, починалите са 6849, а активните случаи за момента са 6957.

СЛОВЕНИЯ

В Словения в бъдеще ще се ваксинират само с препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", а с векторни ваксини /"АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън"/ само в изключителни случаи, потвърди министърът на здравеопазването Янез Поклукар, съобщават словенските медии.

Това препоръчаха група медицински експерти, след като неотдавна момиче почина по-малко от две седмици след ваксиниране с "Джонсън и Джонсън".

Векторните ваксини ще бъдат достъпни само за лица, които имат противопоказания за ваксиниране с mRNA ваксини или по изключително желание, каза министърът на пресконференция вчера.

Поклукар каза, че половината от имунизираните словенци са ваксинирани с mRNA ваксини, а другата половина - с векторни. Ваксинирани са 49,5 процента от населението.

ТУРЦИЯ

Едва 7,5 милиона от населението на Турция (по последни данни 84,3 милиона души) не са ваксинирани против COVID-19, съобщават турски медии в четвъртък. Експерти твърдят, че главно млади хора в страната не откликват на постоянните призиви за ваксинация.

За денонощие в сряда в страната са регистрирани 31 248 заразени с COVID-19. 236 души са загубили битката с вируса. Същевременно в Турция са поставени вече 113,2 милиона дози ваксини и се увеличава броят на лицата с поставена трета доза от препарат срещу COVID (10,8 милиона души), сочат данни на турското министерство на здравеопазването.

7400 доброволци ще участват в изпитанията на турската ваксина Турковак, която ще им бъде приложена като бустерна доза след поставени две дози от китайската ваксина, предаде Анадолската агенция. Турският министър на здравеопазването съобщи, че този етап от изпитанията стартира от тази седмица.

Доц. Ихсан Атеш, главен лекар на Анкарската градска болница, посочи че ще бъде спазван доброволният принцип при поставянето на бустерната доза, т.е. който желае може да получи ваксината Турковак, а който желае китайската ваксина. И двете ваксини са инактивни.

ЧЕРНА ГОРА

Досега в Черна гора са доставени общо 879 980 дози ваксини от различни производители: "Пфайзер", "АстраЗенека", "Синофарм", "Спутник V". През следващия период се очаква пристигането на 100 000 дози ваксина Синовак, съобщават от Министерство на здравеопазването.
Първа доза ваксина срещу коронавирус са получили 55% от пълнолетното население, а напълно ваксинирани са 49,4 процента. За 24 часа 429 души са получили първата доза ваксина, а 1153 са били реваксинирани.
Масовата ваксинация срещу COVID-19 в Черна гора започна в началото на май тази година.

В сряда Институтът за обществено здраве и други публични и частни лаборатории в Черна гора, занимаващи се с диагностика на коронавирусната инфекция, представиха резултатите от направените 2647 проби. Новите положителни случаи в общия брой тествани са 12,88 процента.

СЪРБИЯ

По официални данни на всеки 27 минути имаме по един смъртен случай, свързан с COVID, но обективно на всеки десет минути имаме смъртен случай, свързан с епидемията, заяви във вторник епидемиологът и член на Кризисния щаб на Сърбия Предраг Кон, който направи оценката, че страната се намира в "сериозна ситуация". Той все пак отбеляза известно стабилизиране на заболеваемостта в страната. По повод предстоящия сезон на различни празници и чествания той каза, че забраната за събиране на повече от петима души трябва да остане в сила. Мерките не биха променили нищо, ако няма ваксинация, подчерта обаче Кон.
Когато лекар в Сърбия ви посъветва да не се ваксинирате, в бъдеще Лекарската камара ще започне процедура против него заради заплаха за общественото здраве, заяви министърът на здравеопазването Златибор Лончар, цитиран от вестник "Новости".

ХЪРВАТИЯ

В Хърватия с първа доза са ваксинирани 55 процента от възрастното население, а процентът на ваксинираните здравни работници надхвърли 73 процента, съобщи на правителственото заседание в четвъртък държавният секретар Томислав Дулибич, цитиран от "Ютарни лист".

Броят на новозаразените обаче все още нараства. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че епидемиологичната ситуация изключва възможността за облекчаване на епидемиологичните мерки.

Националният щаб за гражданска защита реши на последното си заседание да удължи до 31 октомври прилагането на мерките, предвиждащи ограничения на броя на хората, събиращи се на едно място, използване на маски, посещения в магазини, използване на обществения транспорт и ограничение за преминаване на граничните пунктове.