Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво наказание ще има обвиняемият за убийството на малкия Томи в Мездра Полиция пред къщата на ул. “Сливница” в Мездра, където намери смъртта си внука на Томов.

Проговори защитата на обвиняемия баща Димитър Йотов, държал неправилно оръжието и боеприпасите си без да ги заключва и така станал причина синът му да гръмне с пушка в дома му приятелчето си.

„Този случай е прецедент в криминалистиката на България и в съдебната практика с оглед действията на подсъдимия. Най-вече на подсъдимия”, смята дядото на убитото 8-годишно дете в Мездра.

Вече 10 месеца и няколко дни след онази фатална вечер в Мездра семейството на малкия Томи търси възмездие за смъртта му. Търси отговорност от бащата, който държал незаключени 4 огнестрелни оръжия и боеприсите за тях.

Според източници на NOVA патрони имало в джобовете на яке, което висяло на закачалка.

На първото дело обвиняемият поиска съкратена процедура. Това намали присъдата от 9 на 6 години лишаване от свобода. Прокуратурата не протестира, защото това е максималното наказание за деянието по закона за съхранене на оръжие и боеприпаси и то в случаи, в които това нехайство стане причина за смърт. Роднините на загиналото дете обаче не са съгласни и обжалваха. Обжалва и осъденият, което пък за пръв път след толкова много време стана причина пред камера да бъде изказано и това, което мислят той и защитата.

„Нашето виждане е, че в присъдата се съдържат някои недостатъци, посочили сме ги подробно. Те са строго специализирани и не ми се ще да ги изказвам, но така или иначе искаме ревизия и поправка на тези недостатъци, които биха довели до по-различен изход относно размера на наказанието. Наказанието е едно. То е предвидено в закона, но не се съгласяваме с неговия размер”, казва адвокат Явор Нотев.

Семейството на мъртвото дете обаче няма предвид неправилното съхранение на оръжието и боеприсапасите, а нещо друго, което никой законов текст не визира.