Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите, дали регистрация на “Продължаваме промяната”, стават депутати, а Нойзи не ще ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ-НОЙЗИ

l Петков & Василев обявиха, че няма да раздават места в листите, но Настимир Ананиев и Константин Бачийски са на топпозиции

l Милионерът с баничките от 90-те Маргарит Мицев води “Общество за нова България”

Председателите на партиите, с чиято регистрация коалицията на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” отива на изборите, получиха сигурни места за депутати в следващия парламент. Това стана ясно след финала на регистрацията на листите за 46-ото НС.

При учредяването на формацията си двамата бивши служебни министри обявиха, че търсят мандатоносители, но няма да им дават в замяна депутатски места. И от партия “Волт”, и от “Средна европейска класа”, както и присъединилите се по-късно социалдемократи

декларираха, че

не се борят за

участие

в листите

Лидерът на “Волт” Настимир Ананиев обаче е втори в софийския 23-и район, а на СЕК Константин Бачийски ще води листата в Бургас.

Ананиев, който бе сред учредителите на партията на Кунева, а после в коалиция с Мая Манолова, е веднага след водача Асен Василев в най-големия избирателен район в страната, който дава цели 16 мандата.

Общинският съветник и бизнесмен Бачийски пък изтъкваше още преди регистрацията, че с Кирил Петков заедно са работили по каузата за спасяването на Корал, а и той станал първият съветник в Бургас, сложил на масата незаконното строителство на Росенец.

С участие в листите, макар и без гаранции за влизане, е Елена Нонева пък, която оглавява ПД “Социалдемократи” (някога начело с Николай Камов) - едва 4-а в листата в родната ѝ Стара Загора.

За разлика от Ицо Хазарта, който е звездата в листите на ПП този сезон, Ивайло Цветков-Нойзи е отказал поканата на Кирил Петков и Асен Василев, научи “24 часа”. Преди първите за тази година парламентарни избори - редовните на 4 април, известният журналист и интелектуалец, а отскоро и съпруг на Мария Игнатова бе канен от Любен Дилов при ГЕРБ, но и тогава не се включи в политиката.

Потърсен сега от “24 часа” за коментар защо е отклонил поканата и от новата политическа формация, Ивайло Цветков отговори лаконично, че

“няма порив

да коментира

неекзистенциални

въпроси”

Една известна от началото на прехода фигура - на депутата от СДС в 36-ото народно събрание Маргарит Мицев, пък ще е водач на листа в столицата от партията “Общество за нова България”. Той вече веднъж се завърна в политиката, когато през 2014 г. оглави софийската организация на царската партия НДСВ.

Мицев се прочу през 90-те години, като обяви, че е станал милионер, спестявайки от закуски, а изразът стана нарицателен за много фигури, забогатели в началото на прехода.

“Имах 3 милиона, които съм доказал до стотинка, включително съм платил данък за тях. Тогавашният финансов министър каза, че с парите, които съм внесъл като данък, съм платил на 40 пенсионери пенсиите. Тези 3 милиона сега са 3 хиляди!”(б.р. - след деноминацията на лева), обясни 10-ина години по-късно Мицев. Всъщност той бил цитирал пиеса на Станислав Стратиев, но установил, че народът няма чувство за хумор. Казва, че

“гаврата със

закуските”

му докарала

два инфаркта

Адвокатът е председател на партията “Общество за нова България”, учредена през 2014 г. Сред основните ѝ цели е политиката и общественият живот да стъпят на интернет платформи и социални форуми като механизъм за справяне с корупция, липса на правосъдие и пр.