Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На борда с Дан Петреску умират съпругата му, синът му и невръстно дете

Един от най-богатите хора в Румъния - милиардерът и бизнесмен Дан Петреску, загуби живота си в жестока самолетна катастрофа на 3 октомври. Трагедията се разиграва в покрайнините на Милано, а заедно с богаташа на борда на самолета загиват още седем души.

Фаталният край за всички от екипажа настъпва само няколко минути след началото на полета и успява да почерни две фамилии. Заедно с влиятелния бизнесмен

на борда загиват съпругата му,

синът му и бебе

Всички останали също били негови близки приятели или роднини. Външното министерство на Румъния потвърди смъртта на седем свои граждани, всички от които са притежавали двойно гражданство. Общо на борда загиват осем души.

Сред загиналите според италианския вестник Corriere della Sera са съпругата на Петреску - Реджина Доротеа Петреску Балзат, на 65 години, и синът им Дан Стефан, който е 30-годишен и е имал и германско гражданство, тъй като е роден в Мюнхен. Семейството е притежавало вила в Олбия, в северната част на Сардиния. Насочили са се именно натам със самолета, за да отпразнуват кръщене, но така и не стигнали. 98-годишната майка на Дан Петреску ги е чакала в имота им на острова.

Освен семейството на Дан Петреску на борда на машината са били и двете дъщери на най-известния коментатор на Формула 1 в Румъния Дан Александреску, който почина миналата година - Клер и Емили, съпругът на едната от тях и невръстното им детенце. Съпругът Филипо Нашимбене е бил на 33 години и е работил като мениджър в миланската консултантска компания Start Hub. Клер Александреску е бивш рекламен мениджър в BNP и L’Oreal, а загиналото им дете Рафаел е родено на 16 януари 2020 г. Другите две жертви са Мируна Лозинчи – майката на Клер, която е родена в Румъния, както и канадски приятел на Дан Петреску – 36-годишният Жулиен Бросар.

Сблъсъкът в сградата е довел до подпалване на няколко автомобила в близост. Няма нито един пострадал извън самолета. Провежда се разследване за изясняване на причините за инцидента.

Основната версия

е отказ на двигателите

Очевидци казват, че самолетът Pilatus PC-12 вече е горял, докато е падал към празната офис сграда.

"Чух много силна експлозия. Прозорците на дома ми започнаха да се тресат, така че ги отворих и видях огромен облак от дим", разказва пред Reuters жител на Милано, живеещ в близост.

Самолетът ковчег е бил собственост на румънския бизнесмен и милиардер Дан Петреску. Името му съвпада с това на футболната легенда на Румъния Дан Петреску, но двамата дори нямат роднинска връзка. Според някои медии

самолетът е

бил управляван

лично от Дан,

но други смятат, че в този момент е пилотирал синът му. Машината се е разбила пет минути след излитането си. Една от възможните причини за инцидента е отказ на двигателите, защото свидетели разкриват, че са видели как отдолу самолетът гори.

Едномоторният Pilatus PC-12 е излетял в ранния следобед и е имал проблеми, но не е искал да се върне на летището. Машината тръгва от миланското летище Линате в посока Олбия, Сардиния, в Южна Италия. Тя се разбива пет минути след излитането в ранния следобед в Сан Донато Миланезе - предградие на Милано, в което живеят близо 30 хил. души. Самолетът се запалил, след като се блъснал в празна офис сграда, в която се правел ремонт.

"Защо се отклонихте? За да избегнете турбуленцията?", питат ръководителите на полети. Единственият отговор е "Не".

Прокурорът в Милано Тициана Сицилиано заяви пред репортери, че е твърде рано да се дадат някакви обяснения за катастрофата. Тя коментира само, че черната кутия е извадена и предстои разследване.

Макар да е един от най-богатите румънци, загиналият Дан Петреску винаги е стоял далеч от медии и името му рядко се споменава. Неговото лично състояние се оценява на над 1 млрд. евро, а сумата нараства на 3 милиарда долара заедно с империята му от сгради, хипермаркети и търговски центрове.

Петреску притежава някои от най-големите хипермаркети и търговски центрове (Metro and Real), имал е интереси в Unicredit Bank Romania и в холдинга Rocar. Неговата холдингова компания Rocar е активна на румънския пазар за недвижими имоти с участие в редица молове. Голяма част от богатството на Петреску произтича от доходоносни договори за наем с търговски вериги, включително Metro AG и Carrefour SA.

Най-известният му бизнес партньор е световноизвестният тенисист Йон Циряк. Той е

достигал до №8

в ранглистата,

тренирал е велики шампиони, управлявал е финансите на някои от най-успешните състезатели и е модернизирал най-големите турнири. Освен бизнес партньори двамата са и много близки приятели. Йон Циряк и до днес е най-богатият тенисист в света. Румънeцът пeчeли 294 пoбeди и 22 титли нa двoйки през годините и 167 пoбeди и caмo 1 титлa нa cингъл. Нaвлизaнeтo му в бaнкeрcкия бизнec, търгoвиятa c aвтoмoбили, жилищa и други гo прaвят нaй-бoгaтия бивш cпoртиcт cъc

cъcтoяниe oт 2 милиaрдa дoлaрa,

кoeтo e пoвeчe oт ocтaнaлитe в тoп 10, взeти зaeднo.

Румънски медии пишат, че Петреску е бил пълна противоположност на бившия №8 в световната ранглиста и не е обичал да показва богатството си. Докато Йон Циряк често е сниман от медии да парадира с лъскави коли, пищни партита и безбожно скъпи дрехи, то близкият му приятел Дан Петреску странял от пиршествата. Предпочитал да кара обикновена кола и да се облича с нормални дрехи, които не показват, че е заможен. Затова в Румъния е наричан "милиардерът в сянка".

Загиналият при тежкия инцидент

Дан Петреску

от години не живее

в Румъния

Напуска я първо по време на режима на комунистическия диктатор Николае Чаушеску. Получава германско гражданство и се установява в Мюнхен. Там се раждат и някои от децата му. В родната си страна се връща след 1989 г.

През последните години Петреску се е преместил да живее в Княжество Монако, където се установява в луксозно имение заедно със съпругата си. Двамата водели спокоен начин на живот, а Петреску ръководел бизнесите си предимно от разстояние. Семейството общувало с ограничен кръг от приятели и се радвало предимно на децата си и техните успехи. Дан и съпругата му често пътували със самолет, за да се виждат с останалите членове на семейството си, пръснали се в различни имения по цял свят.

Частният самолет, на борда на който загива, Петреску е купил през 2015 г. заедно с Вова Кон – бизнес партньора му, който е и бивш акционер във футболния клуб “Динамо” (Букурещ).