Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михайлов запази БФС официално. Печели с 241 гласа, за Бербатов са 230

Борислав Михайлов запази поста си в БФС. По официални данни той печели с 241 гласа, или само с един глас над половината. За Бербатов са 230, а за Порточанов - 8. Има и една невалидна бюлетина.  Това е пети мандат на бившия вратар начело на БФС.

Със сигурност ще има обжалване на резултатите от екипа на Димитър Бербатов, както бе обявено предварително. 

В гласуването са участвали 480 делегати. 153 са от зона "София", 106 от зона "Варна", 128 - зона "Пловдив"  и "Велико Търново" - 93. По принцип в началото бяха обявени 483 делегати. 

Борислав Михайлов бе освободен от поста президент на ;БФС с 411:0 гласа на извънредния конгрес в НДК. Също така бяха освободени и членовете на изпълкома. Следващата точка е избор на нов президент.  В момента вървят изкарванията на кандидатите, които са по 10 минути, като предаването от залата прекъсна.

В своите изказвания се отказаха Христо Христов и  Георги Захариев, които подкрепиха Бербатов. 

След скандал бяха допуснати наблюдатели на преброяването от всички останали кандидати - Михайлов, Бербатов, Дражев  и Порточанов.  Те трябва да са на 2 метра от комисията и да гледат как се броят бюлетините. 

Гласуваше се в 8 урни, което означава по 60 делегата на една. От свои източници в залата "24 часа" научи, че са допуснати 483 клуба, или за президент са необхими 242 гласа.

Преди това опозицията загуби всички гласувания за комисиите на конгреса, което най-вероятно означава, че Борислав Михайлов има преднина. Гласуването за двама независими адвокати в секретарията мина само със 199:189 гласа при 95 въздърали се. Това означава, че вотът ще е оспорван. И точно от гласовете на въздържалите се ще зависи всичко. 

В комисията по избора Петър Величков загуби вота със 196:206, което отново е само 10 гласа разлика. И огромна маса, които не дават индикации как ще гласуват. 

Конгресът стартира със скандали. В пресцентъра се излъчва залата, но без звук, което прави работата на журналистите невъзможна.

До залата не бяха допуснати и над 20 делегати. Един от тях е специалистът по спортно право Георги Градев, избран от "Балкан" (Варвара). "Всичко е заради едно листче до прокуратурата от тях, че се съмняват в избра. От клуба са потвърдили пред прокурора, че всичко е наред. Но не ми дадоха делегатска карта", обясни Градев. 

По същия начин е процедирано и с около 20 клуба от Благоевградска област, които също останаха пред залата.

В началото се почете паметта на легендите на родния футбол, които починаха от предното общо събрание. 

За сметка на това всички кандидати бяха пуснати на балкона, да да гледат конгреса без гласуване. 

Димитър Бербатов пристигна в залата под аплодиментите на стотина запалянковци на ЦСКА, които са пред централния вход и посрещат делегатите със скандирания срещу Борислав Михайлов.

В София има дори и екип на Sky Sports, който да отразява сбирката. 

НДК е напълно блокиран от жандармерия и полиция. 

Все пак се появи жива връзка благодарение на телефона на Димитър Бербатов, който се включи от залата. Батерията му обаче започна да пада и това бе прекратено.

На влизане в залата собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви, че няма да зачеркне 40 години приятелство и ще гласува за Михайлов.

Дневният ред на сбирката е:

1. Одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

2. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на Президента на БФС.

3. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на членовете на ИК на БФС.

4. Избор на президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

5. Избор на членове на ИК на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

6. Приемане на нови членове на БФС.

7. Промени в Устава.

8 Разни.