Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Окончателното решение обаче ще се вземе от областния щаб и здравното министерство

Детските градини и училищата в София да не бъдат затваряни – това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще изпратим до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината. 232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини - малко над 1% с 23 групи под карантина. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседание на софийския щаб.

"Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от ковид отделенията с повече от 2 месеца. Столичната община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с коронавирус, от които 214 са на интензивно лечение. София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително", пише още Фандъкова.

В София ще се увеличат екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР ще се включат и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти.