Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на починалите две дечица спяла в друга стая, докато те горели (обзор) Пожарът избухнал в 22,30 ч в събота.

- В жилището не е имало ток, газовата бутилка избухнала, когато огънят обхванал апартамента

- По-скоро е престъпно нехайство, а не умишлен палеж, смятат от прокуратурата

Родителите на двете починали в пожар деца от Варна са обвинени за палеж, който е предизвикал смъртта на момченцето, на 1 г., и на момиченцето, което е с 3 г. по-голямо от него. Голямата мистерия е, че в жилището не е имало ток и не са се отоплявали с електричество. Газовата бутилка, която е била на балкона, се е взривила след като огънят обхванал целия апартамент на първия етаж в кв. “Владислав Варненчик”.

Все още не е ясно дали става дума за умишлен палеж, по-скоро е престъпно нехайство, коментираха от прокуратурата. По информация на полицията в апартамента не е имало дори кибрит.

Окръжният прокурор на Варна добави, че за родителите ще се иска задържане под стража.

Законът

предвижда

лишаване от

свобода

от 5 до 15 г.

за престъплението, в което двамата са обвинени.

Семейството е посещавано няколко пъти от социалните служби, голямото дете не е ходило на ясли. Няма данни да са малтретирани или за друг вид семейно насилие.

В събота огънят избухнал в приземен апартамент на първия етаж във вход 7 на бл. 406 в кв. “Владислав Варненчик”. Сигналът е подаден в 22,30 ч заради силния дим, плъзнал из целия вход. Съседи чули взрив, веднага се събрали хора. 36 души са евакуирани.

Апартаментът е обитаван от младо ромско семейство, което живее там под наем. “От два месеца бяха без ток заради неплатени сметки”, коментираха пред “24 часа” съседи.

Жената била безработна и гледала децата, мъжът копаел кладенци. По време на трагедията той отишъл до магазина за цигари. Майката спяла в хола, а двете малки деца били в другата стая. Мъжът влязъл в горящия апартамент и събудил съпругата си. Извел я навън, а след това се върнал за децата, които вече били починали. Не успял да се върне през входната врата и скочил през прозореца.

“Помощ, децата ми!”, се чувало дълго време. Поне три часа двамата стояли пред входа, докато екипите на пожарната вършат своята работа. Двамата са в добро здравословно състояние, майката е била леко обгазена, научи “24 часа”.

Тежко обгазена е обаче 77-годишна съседка, която беше настанена в токсикологията във Варна. Тя е получила инфаркт и е преместена в тежко състояние в МБАЛ “Света Марина” с опасност за живота. Жената е живеела на втория етаж над взривения апартамент.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов е бил рано сутринта в неделя на мястото на трагедията. Към момента разследването

изключва

варианта взрив

на бойлер

Огънят е тръгнал от стаята, в която спели децата, и стигнал до терасата, където се възпламенила малка туристическа газова бутилка. На нея ромското семейство е готвело.

От два месеца били на тъмно и студено заради неплатени сметки за ток, разследва се версията, че са се

включили

към мрежата

на съседи

и това е причинило проблем в инсталацията. Тепърва предстоят всякакви експертизи – съдебномедицинска, химическа, изследват се останки от обгорялото жилище. Текат разпити на съседи.

Ясни са резултатите от аутопсията на момченцето, което е на 1 г. Няма данни за насилие по трупа му. То е починало от обгазяването при пожара. Днес се чакат резултатите от аутопсията и на сестричката му. Работи се по всички версии, но водещата е, че става дума за пожар, който не е предизвикан умишлено и е тръгнал от стаята, в която са били децата. След това е гръмнала и газовата бутилка, която е била на балкона.

Родителите на загиналите при пожара деца във Варна са стари познайници на полицията, съобщи за “24 часа” окръжният прокурор Красимир Конов.

По данни на полицията 37-годишният баща е бил задържан за притежание на наркотици, но не е осъждан. 22-годишната майка също има криминални прояви. Тя е разследвана за кражби, но няма присъди.