Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1991 г. синът на полковника Сергей Свръдлев е намерен загинал пред блока си в жк Красно село.
През 1991 г. синът на полковника Сергей Свръдлев е намерен загинал пред блока си в жк Красно село.

На 10 февруари 1971 г. шефът на ДС в Перник полк. Стефан Свръдлев, втората му жена Павлина, 5-месечният им син Сергей и дъщерята от първия му брак Лозка минават границата с Гърция.

Искат политическо убежище и след време се местят в Западна Германия. Така до бягството на Владимир Костов през 1977 г. Свръдлев е най-високопоставеният офицер от Държавна сигурност, избрал свободата.

полк. Стефан Свръдлев
полк. Стефан Свръдлев

В България той автоматично е осъден на смърт (както и Костов) за измяна, а жена му Павлина - на 20 г. затвор. През 1983 г. тя и детето са доведени тайно у нас. През 1991 г. синът му е намерен паднал от покрива на блока си в София. Съсипан от ударите на съдбата, полковникът умира в Мюнхен през октомври 1994 г.

Свръдлев е шеф на отдел "Мобилизация" в пернишкото МВР. Иска и голямата му дъщеря Даниела да тръгне с него. Но няма как - тя е омъжена и има син на 1 г. Тя плаче, че се разделят завинаги. "Няма все Тодор Живков да е на власт", успокоява я баща й. "Предай на сина си, като порасне, никога да не се занимава с политика", поръчал той.

Вечерта преди бягството Свръдлев събира група приятели в ресторант "Байкал" в Перник. Към полунощ ги прегръща на раздяла. "А не го е правил никога", казва един от тях. След бягството 11 от хората на тази софра са наказани.

Но не и тогавашният шеф на тила в МВР и зам.-министър ген. Здравко Георгиев. Той е трамплинът за скока на капитана в "Гранична милиция" до полковник от ДС само за 2 г. Заради тази протекция в Перник Свръдлев е недосегаем. Знае се, че организира гуляи за ген. Георгиев и други началници от София и им осигурява и женска компания.

"Беше много як! И държеше на пиене. Изпива литър ракия, разкрачва се, навежда си главата и двама души му увисват на врата. А той ходи с тях насам-натам, разнася ги и се смее", разказва Никола Кючуков, по онова време млад лейтенант от МВР.

"Той беше голям приятел с шефа на текезесето в радомирското село, от което е родом. Вземаше му джипката когато си иска. С тази джипка избяга", добавя той. "Ама преди това

беше взел доста пари

назаем от колегите.

Може би 10-15 хиляди лева Продаваше и цимент. От Темелково изписва един или два камиона за някое предприятие, но накрая взел да задържа парите. Тогава циментът бе много дефицитен, аз моята къща я строих 1970 г. и той ми набави цимента. Имах 3000 лв. Ако ме бе усетил, сигурно щеше да ми иска назаем. А на такъв човек не се отказваше", разказва Кючуков.

"Зимата на 1971 г. в Перник бе застрелян касиерът на ГУМ и изчезна чантата му с оборота. Някои колеги заподозряха Свръдлев. Той цъфна в районното половин час след убийство, уж минавал оттам, и взе да разпитва как е станало. Не се доказа, убийството остана неразкрито. Но отговаряше на психологичекия профил на убиеца и може да е събирал пари за бягството", допуска Кючуков.

Час след сбогуването в "Байкал" текезесарската джипка поема към Петрич. Като капитан от Гранични войски Свръдлев е бил шеф на застава "Брестница" до 1965 г. Имал е и контакти с гръцките офицери оттатък, включително и неофициални. Ето защо в ДС допускат, че отвъд границата семейството е имало посрещачи. "Ако е било инсценировка, тя бе блестящо осъществена", казва ексначалник на МВР в Перник. За граничарите Свръдлев е свой човек. Той им казва, че ще лови риба по Струма. Изоставя джипа и подхвърля в него ключа от служебната каса, която е опразнил. Минава границата с надувема лодка.

"Ако един полковник от Гърция дойде в България, как българските власти ще се държат с него? И аз като български полковник ще бъда добре приет от гръцките власти", разсъждавал Свръдлев пред дъщеря си преди бягството. Тя споделя това по-късно пред следствието.

Според роднини причината Свръдлев да избяга e несъгласието му с нови нареждания, спуснати от КГБ, България да отвори канал за наркотици към Запада и така да съдейства за дестабилизацията му. Хора, които са го познавали, казват, че полковникът бил

корав сталинист,

беззаветно предан на БКП

и влюбен в СССР. Заловил бил десетки нарушители на границата, но тези инструкции били сломили вярата му.

Свърдлев отнася чанта с 500 листа секретни документи. Според едни източници те разкривали механизма, по който тайните служби създават и поддържат наркоканал през България към Западна Европа и САЩ. Други твърдят, че в чантата имало информация за трафика на оръжие към подривни движения в Азия, Африка и Южна Америка.

Когато проговаря на Запад, самият Свръдлев развива версията за наркоканала. Според него механизмът за дестабилизация чрез наркотици бил планиран от КГБ през 1966 г. и бил задействан след среща на разведките от Варшавския договор в Москва следващата година. В секретните книжа каналът се възлагал на търговското дружество "Кинтекс". Фирмата е създадена през 1966 г. със заблуждаващо съкращение от "Кинкалерия и текстил" и започва дейността си с износ на плат за парашути. Постепенно се профилира в търговията с оръжие.

Каквито и да са били връзките му по върховете на МВР, не е възможно един окръжен отговорник по мобилизацията да е разполагал с такива документи. Установено със сигурност е, че Свръдлев изнася евакуационния план на Перник и списъци на служителите в МВР и на личния състав на секретни поделения, както и директива на МВР М-120/00-0050 от 16 юли 1970 г. Според по-късни сведения от американски източници в нея имало детайли за наркоканала.

Бягството вдига невъобразим шум в системата. Освен наказанията на дребните риби по веригата е изготвен нов евакуационен план за окръга, сменени са кодовете, позивните, местата за концентрация, убежищата.

ДС гледа всячески да намали щетите, без да е наясно с размера им.

  МВР изпада в шок от бягството на полк. Стефан Свръдлев и семейството му в Гърция през февруари 1971 г.

За него министърът Ангел Солаков разбира още на сутринта от шифрограми от Гърция. Той обаче се обажда на пернишкия началник на МВР Иван Ачанов с прякор Пищоля и му казва: "Иване, кажи на полк.

Свръдлев да

ми се обади веднага!"

"Тъй вярно, ще му предам! - отвръща Пищоля и след малко докладва: -Дежурният казва, че още не е дошъл."

"Как ще дойде, като сега пие узо в резиденцията на ЦРУ в Кавала!", крещи Солаков.

Свръдлеви искат политическо убежище и остават в Гърция 8 години. Твърди се, че избягалият офицер вършел пак същата работа - борба с незаконния трафик през границата, но за гръцките служби. Според близки на семейството то е живяло сносно, даже охолно. В Гърция съпругата Павлина се изучила за зъболекар.

У нас след разпитите на всички близки и колеги на Свръдлев са наложени наказания на 11 души. Само 1 обаче е пенсиониран, другите са преназначени на директорски длъжности в предприятия и след време тихомълком ги връщат в МВР. Това, че наказанията са били проформа, личи от съдбата на шефа на МВР в Брезник Коце Димитров. Той взема заплатата си цяла година от МВР, без да се явява на работа, за да навърши годините за пенсия, като същевременно е и заместник-директор на предприятие за изкопни работи. Заради д есетките шофьори на багери и фадроми в него то носи знаменателното прозвище "Сивите вълци".

Сергей Свръдлев
Сергей Свръдлев

Освен това МВР взема мерки да девалвира информацията, изнесена от Свръдлев. Започва и кампания за оклеветяване на беглеца. Бил алчен и ЦРУ го съблазнило. Приписват му и нашумялото, но неразкрито убийство на касиера на пернишкия РУМ в края на 1970 г., когато е ограбен оборотът на магазина. След доста години бившият милиционер Стойне Христов казва в интервю, че е заловил истинския убиец, но го пренебрегнали заради вече нарочения Свръдлев.

В архива на комисията по досиетата се пазят и документи по разработка "Слепец", образувана срещу избягалия офицер. От тях излиза, че по петите му са пратени агенти, но те не успяват да отмъстят за измяната.

"Свръдлев е един от 10-имата българи в 9 страни, които са били обект на тайната Служба 7, която от 1964 поне до 1974 г. се е занимавала с т.нар. остри мероприятия срещу български емигранти на Запад", пише Алексения Димитрова в книгата си "Отдел за убийства".

"Името му фигурира в плана за 1971 г. под кодовото название "Слепец". От мероприятията, утвърдени през юли, става ясно, че вероятно се намира в ГФР и е търсен усилено "по линия на туризма, транспорта, търговията, спорта, културния обмен", а по петите му е пратен секретен сътрудник "Бончев", за да го издири. От резолюция, писана на ръка, обаче се разбира, че това не е дало резултат. Същата задача са получили и секретните сътрудници "Боби" и "Златков" по линия на транспорта. Планът предвижда още до 15 август 1972 г. да бъде подбран от наличната агентура или вербуван и подготвен за извеждане "сътрудник изпълнител", се казва в разработката.

Не е ясно защо ДС търси Свръдлев не в Гърция, а в Германия, където той наистина се мести, но доста по-късно.

Въз основа на изнесени от полковника документи САЩ

започват атаки срещу България като покровителка на наркотрафика,

а бившият зам.-директор на ЦРУ Джоузеф Дъглас споменава Свръдлев с благодарност в мемоарната си книга от 1990 г.

"Всички измишльотини за работата му за ЦРУ са в духа на съветските филми- казва депутатът от ВНС Янко Янков пред "168 часа". - Категоричен съм от личните си впечатления за него, че не е бил вербуван нито преди да избяга, нито след това. А и западните служби предпочитат джентълменски отношения - не са толкова глупави да вербуват някого само защото е избягал. Подкрепата за наркотрафика е започнала далеч преди него и той е имал съмнения и угризения заради поставяните му задачи. "Бях надъхан офицер, вярвах във великите възможности на социалистическата система - ми казваше - но се сблъсквах с неща, които отслабваха доверието ми."

Според Янков МВР е имало от какво да се притеснява. Свръдлев бяга месеци преди България да свика международна конференция за наркотиците. А изнесените от него документи разкривали според Янков най-подробни схеми и поименни участници в наркотрафика. В София идват митничари от САЩ и служители на Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА). Те предложили и България приела да подпише спогодба за обмен на оперативна информация и за обучение на български митничари. Курсът е проведен през 1973 г. във Варна. На него американските лектори неочаквано изреждат имена на държавни служители, ангажирани в наркотрафика (някои от споменатите били и курсисти). След това американците прекратили обучението.

През 1982 г. Свръдлев казва в интервю за в. "Либерасион", че властта в София подкрепя наркотрафика и че е немислимо българските шпиони да действат самостоятелно. Оттогава в годишните доклади на ДЕА до Конгреса на САЩ неизменно се изтъква, че "България е новият център за трафик на наркотици от Далечния изток".

Според документи, предоставени от роднини, през февруари 1980 г. семейството се мести в Мюнхен. Често канят Свръдлев в радио "Свободна Европа", чиято българска секция в онези години е котило от двойни агенти. Там работи и колегата му от ДС и също беглец полк. Владимир Костов. Сведенията на Свръдлев обаче са доста обезценени през годините и затова интересът към него е слаб.

Но той изведнъж се засилва след покушението срещу папа Йоан Павел IIІІ и разгорялата се пропагандна битка - една от най-големите през Студената война. Стрелецът Али Агджа е от "Сивите вълци", но той не е пернишки багерист, а член на турска екстремистка групировка с това име. Арестуван за съучастие с Агджа е служителят на БГА "Балкан" в Рим Сергей Антонов. Според Янков Свръдлев е бил готов да свидетелства срещу Антонов. Щял е да каже в съда, че по правилата на ДС работещите за "Балкан" са били и нейни служители. В книгата си "Времето на убийците" журналистката Клеър Стърлинг също цитира избягал разузнавач - полк. Хикс, според когото всички страни от съветския блок са използвали авиолиниите си и за шпионаж.

Свръдлев обаче не се явява на нито едно от делата срещу Антонов. Явно ДС го е разубедила чрез следното "остро мероприятие". През есента на 1983 г. съпругата му Павлина и синът им Сергей тайно са доведени у нас. Връщат се през Виена, където тъщата на полковника е пусната на екскурзия. Тя се обажда на дъщеря си и я вика на среща. На 12 септември Павлина взема детето и заминава за Виена, без да каже на мъжа си.

Не е ясно до каква степен е действала доброволно. Близки на полковника, с които "168 часа" разговаря, също нямат отговор на този въпрос. Но факта, че е взела документи и скъпоценности, те тълкуват като нейно приготовление

да продължи от

Виена към София

През октомври 1983 г. съпругата и детето се появяват извънредно по телевизията. От екрана те клеймят Свръдлев, живота на Запад и гнилия капитализъм. Разказват и за "машинации на западните служби и най-вече ЦРУ", които са ги подлъгали да напуснат родината.

Въпреки тази изява Свръдлев започва да изпраща на жена си пари от Германия.

Втората съпруга на полковника Павлина Анева със сина си Сергей след бягството в Гърция.
Втората съпруга на полковника Павлина Анева със сина си Сергей след бягството в Гърция.

"Павлина обичаше лукса и с парите от Свръдлев живееше доста нашироко, без да работи. Купуваше си кожени палта, избираше тоалети от "Бурда" и "Некерман", скъпи мебели за жилището в София и всичко й се доставяше", разказа пред "168 часа" нейна родственица.

Жилището е в 8-етажен блок в кв. "Гоце Делчев". Някои апартаменти в него са на служители в МВР. Павлина е настанена там със сина си, а през 1988 г. получава право да купи жилището. Така беглецът Свръдлев става негов съсобственик, тъй като не е разведен и е пратил парите за покупката. Тук бие на очи разликата между него и другите бегълци със смъртни присъди за измяна. На всички тях им се отнемат имуществото и родителски права, а съпругите им веднага получават развод.

Според бивш офицер от МВР през 80-те г. Павлина е пътувала до Москва и този факт въвежда интересна съветска връзка в случая "Свръдлев". Но освен че преди бягството си той води курс по самбо (съветско бойно изкуство, което практикува и президентът Путин), "168 часа" не успя да намери друг аспект на тази връзка.

Синът Сергей записва немска филология и след 1989 г. ходи на гости при баща си в Германия. Но на 4 срещу 5 март 1991 г. е намерен паднал от покрива на блока си. Според разследващите е било злополука или самоубийство. Пред Янков обаче Свръдлев заявил, че синът му е убит.

"Още при първата ни среща през 1991 г. Свръдлев ми каза:

"Те убиха сина ми,

за да ми отмъстят!"

Чух за неговото бягство в началото на 80-те г. Една вечер видях по телевизията жена със 7-8 годишно дете и то каза: "Аз много мразя баща си, защото той много мрази България. Макар че съм живял в Германия, много обичам България". По-късно жена му ми разказа историята с връщането си. Не можех да проумея как толкова наивно е влязла в капана им", казва Янков.

"168 часа" потърси д-р Павлина Анева в блока. При позвъняване тя каза отвътре: "Изчакайте!", но не отвори. През вратата се чу как разговаря с покойните си родители. На другия ден жена, която носи храна веднъж дневно, сподели, че Павлина е с напреднала деменция. Тя имала и навик да събира разни вещи и да ги пъха в бяла чанта, сякаш се готви да пътува за някъде.

"Познавах Сергей - каза съседката от 8-ия етаж. -Видях на сутринта локвата кръв пред блока и разследващите. Те казаха, че е паднал след 20 часа, вече по тъмно. Много добро и умно момче беше, изобщо не мога да си представя, че е искал да се самоубива. На няколко пъти съм питала майка му за причините, когато още беше добре. Всеки път даваше различни версии - веднъж за някакви хора, които го изнудвали. Друг път - че се забъркал със секти. Стори ми се, че умишлено не казва нищо конкретно и ясно. А Свръдлев, като дойде, се качва горе на оглед."

"Свръдлев е работил в Германия към фирмата за колбаси "Амири" и е бил добре материално. Грижеше се за жена си и сина си и им пращаше пари - разказва негова близка. -Познавах майката на Павлина и допускам отвличането да е било инсценировка. Иначе защо ще взема всички ценности? По телевизията казаха, че са живели при много лоши условия, но тя беше луксозно облечена."

"Като станах депутат през 1990 г., отидох в Германия за медицински изследвания. Тогава Свръдлев ми се обади за съдействие

Заради смъртната присъда не можеше да идва в България

- разказа Янков. -Ползвах депутатския си статус и говорих с Петър Младенов и ген. Атанас Семерджиев. Те май вече знаеха, че ще говоря за това. И двамата ми казаха: "Напиши само два реда формално и ще го пуснем." Отговорих: "Няма да пиша, разчитам на думата ви." И действително го пуснаха. Свръдлев беше човек на риска. Дойде и отседна в "Шератон". На среща с мен беше със съпругата си и двамата ми се оплакаха, че няма никакви детайли за смъртта на сина им. Отправих питане и някакъв полк. Цветков ми изпрати формален отговор на 3 страници."

"При второто му идване останах с впечатление, че иска да провери дали в България има шанс да се оправи. Видя, че няма шанс, разочарова се и повече не дойде. А Павлина ми каза, че когато е говорила по телевизията, е била третирана с химикали. Но детето не е било нужно да го упояват, а само са го инструктирали.

Свръдлев е трябвало да даде

показания срещу Антонов

Един човек от службите, Марин Петков, в свое интервю казва, че са провели оперативно мероприятие за неутрализирането му като потенциален свидетел. Под това той явно разбираше отвличането на жена му и детето. Настоях прокуратурата на Въоръжените сили да разпита Петков, но не ми отговориха."

Пред свои близки Анева споделяла, че синът й е блъснат, а на покрива било написано с кръв: "Обичам те, мамо." За погребението тя също била под въздействие на психотропни вещества, и заспала в колата, казват те. После казала, че мъже с черни шлифери следели траурната церемония. Съмнително според роднините е и обстоятелството, че след инцидента във вестник излиза голямо заглавие "Синът на Свръдлев се самоуби!".

През 1994 г. самият Свръдлев е намерен мъртъв в жилището си в Мюнхен. Изпил приспивателни, смесени с хапове против малария. Не понесъл мисълта, че не е предотвратил смъртта на сина си. Според други и тази смърт е загадъчна. Жена му не отива на погребението. Отказала се в последния момент, защото се уплашила за живота си.

За погребението дъщеря му Лозка изпраща в България 11 покани до негови приятели. Уведомява ги, че поема всички разноски по пребиваването им, но нито един не се отзовал.