Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мани Пакиао
Мани Пакиао

Осемкратният световен шампион не се нуждае от предизборна кампания – всички го познават и всички го обичат

Набожният спортист си купи бронирана кола и яхта, но не забрави да похарчи част от богатството си за най-бедните обитатели на гетото, от което се измъкна навремето

Той така и не успя да се научи на хвалби, грандоманщина и просташко перчене, които са така характерни за спорта му. Просто нямаше как скромно момче с ръст от 1,66 м и леко свенлива усмивка да успее в световния бокс. Още повече че съдбата го запрати да се ражда в едно от най-бедните места на света, където рядко се пръква нещо повече от доживотно ходене по мъките. Мани обаче

вкара страховит ляв прав

в муцуната на същата тази съдба, нокаутирайки я далеч преди да е дошъл 12-ият рунд. Избяга от бедността, изгради бляскава кариера на ринга и тези дни се пенсионира като един от най-богатите спортисти в света.

Сега му е времето на Мани Пакиао да се обърне назад и със сълза в окото да си спомни за всички прекрасни моменти, които изживя след края на ужасното си детство. Филипинският боксьор спечели осем световни титли в осем различни категории. Победи легенди като Оскар де ла Оя, Мигел Кото, Марко Антонио Барера, любимеца на британската публика Рики Хътън и още, и още, и още. Накрая приключи с 62 победи, две равенства и осем загуби. Не му се искаше да окачи ръкавиците на пирона, но на 42 години тялото просто отказва да свърши това, което му нарежда волята.

Мани загуби последния си мач

и реши, че е по-добре да приключи, вместо да стане за смях точно на финала.

"С боксовата ми кариера е свършено. Господ ме дари с невероятни приключения на ринга и сега си тръгвам с високо вдигната глава. Семейството ми ще бъде щастливо от това решение. Дълги години ги лишавах от присъствието си, за да не наруша тренировъчния си ритъм. Сега ще тренирам единствено и само за здраве и ще се радвам на децата си. Ролята на баща е не по-малко важна за мен от тази на световен шампион", обяви на финала Мани Пакиао.

Той неслучайно благодари на Господ, тъй като е ревностен католик и винаги е изтъквал Божието благоволение като основен фактор за своите успехи.

Може би религията е една от причините Мани въобще да не прилича на повечето от другите звезди в световния бокс. На него са му чужди изневерите, безкрайните алкохолни гуляи и наглото бутане под светлината на прожекторите. През годините нито веднъж не се чу да е предал доверието на съпругата си Джини, с която се запознават в голям универсален магазин, където тя работи в сектора за козметика. Женят се през 2000 г. и създават

пет прекрасни деца,

от които се изисква да получат възможно най-доброто образование. Такова, каквото баща им не е имал шанса да получи навремето.

В самото начало на живота си Мани не получава нищо. Единственото му удоволствие е да изяде купичка с ориз, а месото е непознато за него удоволствие. Ситуацията става още по-тежка, след като баща му решава да потърси ново начало и безцеремонно изоставя многолюдното си семейство. Мани е принуден да напусне училище и да започне работа, за да помага на близките си. Голямата му мечта е да стане военен, но щастливата случайност го тласка към боксовата зала. И започват успехите, които водят след себе си богатство и слава.

"Сега имам много пари и мога да си купя каквото пожелая. Не мисля за сметките и не се притеснявам за утрешния ден. Но не съм забравил онези моменти, когато

не знаехме какво ще сложим на масата

Трудностите ме направиха такъв човек, какъвто съм в момента. Купувам си каквото поискам, но и помагам на моите сънародници, които си нямат нищичко на този свят.

Веднага след като започва да изкарва големи хонорари на ринга, Мани превръща рождения си ден в празник за бедните си сънародници, като финансира благотворителни кампании за раздаване на ориз и други хранителни продукти в гетото. Също така поема издръжката и обучението на стотици филипински деца, купува медицинско оборудване за болниците. Участва с готовност във всякакви каузи, ангажирани с подобряването на човешкия живот. Но не забравя да харчи и за себе си, без обаче да бие тъпана колко е богат и велик.

В родината си той пътува в специално брониран джип, който може да издържи и на ракетен обстрел. Ползва 9 души охрана и още толкова асистенти. Навремето притежаваше може би най-големия отбор от бойни петли в света и залагаше огромни суми за победа на своите пернати бойци. След това изведнъж спря с хазарта и разпродаде петлите. Твърди, че Господ му се е явил насън и го е подтикнал да изостави част от вредните си навици. В родината си той е със статут на полубог и никой не се изненадва, когато го избират за депутат във филипинския парламент. След това си основава партия и политическите анализатори в родината му са убедени, че Пакиао ще е следващият президент на Филипините. Бившият вече боксьор официално се кандидатира за изборите догодина и се пошегува, че

не се нуждае от скъпа предизборна кампания

"Когато влязох в парламента, колегите депутати започнаха да ме канят за кръстник на своите деца. Ако бях поел всички предложения, нямаше да имам нито един свободен ден в годината. Всички ме познават и всички ме канят на своите празници. Доказал съм се в спорта и в живота. Хората ме обичат и ми вярват. Не се нуждая от допълнителна реклама", категоричен е осемкратният световен шампион.