Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водещ в партийната БСТВ: Гласувайте за соцпартията и против президента

Ако пилотът спечели, а червените се сринат, вътрешно-партийната опозиция ще започне нова серия атаки

Официално БСП подкрепя Румен Радев за втори мандат, но и с просто око се вижда, че между "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 тече напрежение. В сряда, 6 октомври, Корнелия Нинова ясно формулира проблема - червените стоят зад Радев, но не са доволни от действия или бездействия на министри от служебното правителство. И предупреди, че

тази кампания

ще е по-трудна

за двойката Радев-Йотова, защото има силни противници - Анастас Герджиков и Лозан Панов. А както стана ясно, преди 5 години БСП е канила ректора на Софийския университет за президентския стол.

Истината е, че структурите на столетницата са разделени. Източници от "Позитано" 20 твърдят, че тези, които подкрепят Корнелия Нинова, ще работят предимно за парламентарните избори, но не и за Румен Радев. Обратното – вътрешнопартийната опозиция е склонна да даде рамо в кампанията на президента, но не и за кандидатите, подбрани и одобрени от официалното крило.

В този смисъл

недвусмислено беше изказването

на един от водещите по финансираната партийно БСТВ, който в понеделник (4 октомври) заяви: "Гласувайте за БСП и против Румен Радев! Датата е 4 октомври, 16,53. Това го казвам аз, Стоил Рошкев!". Дори и да не е съгласувано с централата, това изказване е емблематично за битката, която тече между президентството и столетницата. Или по-скоро с една част от нея – тази, която стои зад Корнелия Нинова. Първа по повод тези думи проговори журналистката Велислава Дърева, която влезе в инициативния комитет на Румен Радев. "Колко милиона хвърля БСП за БСТВ?", разгневи се тя във фейсбук.

Мнението на водещия в партийната телевизия не е единствената нападка на “Позитано” 20 срещу президента. Корнелия Нинова лично внесе документите за регистрация на БСП и за парламентарните, и за изборите за държавен глава. При което й се наложи да обяснява, че техните кандидати са Румен Радев и Илияна Йотова, но имало процедури по номинациите в партийните структури, които по устав не можели да избегнат. За никого не остана съмнение обаче, че с този си ход председателката на червените предупреди "Дондуков" 2.

При това тук

има още един

тънък момент

на подложена

динена кора

към него, който само вътрешни хора осъзнават. Става дума за това, че през 2016 г. необходимите подписи за внасяне на кандидатурата в ЦИК бяха събрани от социалистите, а сега Нинова представи около 10 000 само за партията. Така се налага инициативният комитет да търси подкрепа у избирателите до 12 октомври, когато е законовият срок да представи 2500 подписа.

В същото време висши представители на БСП от няколко седмици критикуват действията на служебния кабинет по повод инцидента с кораба край Каварна. "Засядането на "Vera Su" представлява огромен екологичен проблем за цялостно замърсяване на крайбрежието. В продължение на една седмица не се предприемат никакви действия – казва пред Bulgaria ON AIR членът на изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов. – Това, че корабът е оставен на скалите, включително с екипажа на борда си, е

престъпление към екологията на държавата,

към хората и показва една пълна безпомощност."

Водачът на листата в Пазарджик Драгомир Стойнев също разкритикува служебния кабинет. "Въпреки че върши добре своята работа, служебното правителство има пробойни", заяви той пред БНР. Дори емблематичният Румен Овчаров се разгневи за кризата с тока и посъветва президента Радев да събере експерти, които все още разбират от енергетика, за да не се стига до режим.

Дали е отговор или съвпадение, но по искане на областния управител Живка Такева още през май на БСП е съставен изпълнителен лист за принудително прогонване от сградата на "Позитано" 20 заради неплатени наеми от 280 000 лв. Чак през септември централата изпратила писмо до новия областен, че заради промени в Закона за политическите партии от 2020 г. не дължат наем, но не получила никакъв отговор. Според държавния орган обаче безплатното използване на сградата не се случвало автоматично, а е трябвало да заявят изрично, че отговарят на условията – да са взели над 1% на последните избори.

Странно би било, ако е чисто съвпадение,

че информацията става публично достояние точно по време на предизборната кампания, и то след серия атаки между президентството и социалистите.

По-късно се уточни, че нямало да ги изпъдят, но хората на Корнелия Нинова не оставиха нещата така. В официална позиция те разказват и какво точно е станало. Разбрали за изпълнителния лист от Софрониев, който през месец май е бил заместник-областен управител. А след като неофициално им съобщил за преписката, бил уволнен. Без мотиви, както пишат от "Позитано" 20. Оттам заплашват да си търсят правата си в съда.

Съобщението завършва с директен упрек към президентството: "Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция."

Официалното съобщение на хората на Корнелия Нинова свърши своята работа и ядоса Бялата къща. Президентството реагира също бързо в свое изявление до медиите. Пресцентърът разпространи опровержение, в което обвинява левите в лъжа. "Това е

поредната дезинформация,

а твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа, са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания", казват от "Дондуков" 2.

Тези разгорещени атаки от уж подкрепящи се партия и кандидат-президент обаче тлеят от дълго време. Още при съставянето на първия служебен кабинет Румен Радев даде достатъчно доказателства, че предпочита да работи с вътрешнопартийната опозиция на Корнелия Нинова. Той

назначи част от опонентите на лидерката

– Янаки Стоилов е за втори път служебен министър на правосъдието, а майката на члена на изпълнителното бюро Крум Зарков – журналистката Анна Заркова, е поканена лично от генерала в неговия инициативен комитет. И дори е съпредседател. Като синът й беше първият, който още след изборите през април поиска оставката на Нинова.

На този фон изявленията на представители на БСП, че за тях няма друг кандидат, звучат неособено убедително.

"За пореден път декларираме, че кандидат-президентската двойка на БСП са Румен Радев и Илияна Йотова. Тук нямаме нито разнопосочност на действията, нито на мненията и всичко онова, което трябва да направим и зависи от нас като политическа партия, ще се случи в тази кампания – заяви в ефира на Bulgaria On AIR водачката на листата за Пловдив-област Веска Ненчева. - Смятам, че водещото в кампанията за президент трябва да бъде добронамереният тон, той трябва да бъде демонстриран от всички. Не трябва да говорим за противопоставяне, а за конкретизиране на политики, както при парламентарните избори, така и при президентските."

Традиционно партията би трябвало да брои своите привърженици според получените гласове за кандидатите за депутати, тъй като при избирателите на Румен Радев ще има и такива от "Има такъв народ", от новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, както и други.

Проблемът за Корнелия Нинова може да настъпи,

ако вътрешнопартийната опозиция се окаже по-силна и поиска да вземе главата й, подкрепяна от екипа на президента.

Вероятно затова битката е толкова ожесточена – или единият, или другият ще си отиде.

А на този етап изглежда, че шансовете са на страната на пилота, който може да овладее не само соцпартията, но има влияние и над ИТН, и над "Изправи се.БГ. Ние идваме!", и над "Продължаваме промяната". Около него се оформя блок, който може да състави правителство и да елиминира БСП. И така опозицията да поиска оставката на Корнелия Нинова заради няколкото загуби.