Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Първия път избяга от болницата, след като полицаите я оставиха да чака сама”, разказва съквартирантката й

“Израсна без родители, баба я отгледа, но почина преди няколко години”, споделя близък на момичето

Нестабилно психично състояние е причината за изчезването на талантливата музикантка Пенка Петкова в Лондон. Преди броени дни 26-годишната виолончелистка, която има тежка съдба като сирак, вдигна на крак английските власти, след като бе обявена за издирване от колеги. Те съобщиха, че от българката няма никаква следа близо седем дни, след като напуснала квартирата си без документи и пари. Телефонът също бил оставен в апартамента, в който живеела. Зов за помощ в социалните мрежи публикува дори диригентът Томас Блант, който написа, че Пенка прекарва нощите по централните железопътни гари на британската столица и е "много отслабнала”.

Каква е причината за мистериозното изчезване?

За щастие още в първите дни полицията категорично изключи версията за отвличане. Тя беше отхвърлена и от хората от близкото обкръжение на сънародничката ни, които обясниха, че тя не е получавала заплахи от никого. Нямала и врагове, които могат да й посегнат, тъй като се държала добре с всички.

Пенка била и изключително предпазлива. Избягвала да се прибира по тъмно или пък да се заговаря с напълно непознати.

Напоследък обаче поведението й било по-странно. Според приятелите й то се дължало на проблеми с психиката, които проявявала от време на време. Това твърди и нейната съквартирантка Ели Беладиоса.

"Тя страда от психично разстройство и може да е в сериозна опасност, защото нейните психични състояния постепенно се влошават – споделя момичето малко след изчезването на Петкова. – Тя няма лекарства в себе си. Нуждае се от помощ. Който я види, нека да сигнализира на властите. Умолявам ви."

Беладиоса обяснява още, че по време на седемте дни, в които Пенка е в неизвестност, тя е откривана два пъти от властите. Първия път талантливата музикантка е намерена случайно от полицията съвсем близо до дома й. Според униформените била в неадекватно състояние, защото им обяснила, че е загубила ключа си и затова не се е прибирала толкова време. Те я откарали в болница, където обаче я оставили да чака сама. След кратък престой виолончелистката напуснала сградата, бягайки в неизвестна посока.

Следва повторно търсене. В него се включват още повече познати на момичето, които се притесняват за нейното състояние. В издирването участие взема и бившият й приятел. Малко по-късно започват да валят и сигналите от минувачи, които твърдят, че са забелязали скитащата Пенка. Те пишат до нейната съквартирантка и лондонските власти, че са видели музикантката в района на гарата, но на доста по-късен етап осъзнали, че това е тя. Описали я като тъжна и замислена. Направило им впечатление, че обикаля с много бавна стъпка из района. Не изглеждала като човек, който чака автобус или влак, за да избяга от града. Не носела чанта със себе си, нито пък била облечена с по-дебели дрехи, както предполагал сезонът. Точно около лондонската гара Петкова е открита за втори път. Настанена е отново в болнично заведение, но този път под зоркия поглед на дежурен полицай.

Според нейни познати в България преди години момичето не е имало никакви кризи, а отклоненията, които сега проявявала, били необясними.

"Тя израсна без родители – разказва пред "168 часа" един от приятелите й у нас. – Не мога да ви кажа какво се е случило с тях, защото никога не ми е било удобно да питам. Знам, че допреди няколко години баба й я гледаше, но почина.

Двете се обичаха много, бяха привързани. Откакто се случи това обаче, не знам какво е станало, защото не сме я чували и виждали. Нямам идея и дали след смъртта на жената е отключила нещо. Най-вероятно причината е друга. Аз лично си я спомням като скромно и добро момиче. Много възпитано и мило. Никога не съм я чул да повиши тон. Изключително дружелюбна към всички. Още като разбрах, че е изчезнала, бях сигурен, че не става въпрос за отвличане с цел някакво отмъщение. Просто тя не можеше да убие и муха, камо ли да нагруби някого или да му направи лошо, за да иска после той да й отмъщава."

Момчето ясно си спомня и годините, в които Пенка се отдава на музиката.

"Имаше голям талант и това се забеляза от не един професионалист в тази сфера – обяснява той. - С времето тя успя да развие дарбата си с доста усилен труд. Прекарваше дълги часове в уроци и свирене, но това никога не й е било в тежест, защото обичаше да го прави. Нито веднъж не е казвала, че й е омръзнало или има нужда от почивка. Отдадена е на това. Сякаш е нейният живот и нейното хоби. Получавала е награди както у нас, така и зад граница, за заслугите си в сферата на музиката. Средата й също беше такава от малка – заобикаляше се от хора, които свирят на различни инструменти, пеят или танцуват. Просто тя е човек на изкуството още от дете. Приеха я в театралното училище, в което е учил актьорът, изиграл Джеймс Бонд - Даниел Крейг. Влезе в него със стипендия, защото освен талантлива, е и ученолюбива."

Сега Пенка преподавала виолончело в колеж по изкуства. След нейното изчезване множество състуденти, както и такива, на които дава уроци, бяха шокирана от новината. Според тях учителката им не давала индикации, че има някакви проблеми и случилото се с нея било необяснимо. Момичетата и момчетата, които я познават, публикуваха призиви за помощ в своите профили в интернет.

До момента не е ясно каква ще е съдбата на Петкова. Неизвестно е дали тя ще бъде подложено на лечение, или по-скоро ще бъде пусната да се прибере вкъщи.