Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почти всеки човек на 50 години натрупва около 6 кг холестеролни плаки

При наличие на плаки в кръвоносните съдове се появяват отоци, болки и крампи в краката. Ако вечер те и ходилата се подуват, прасците натежават, а по глезените има следи от ластиците на чорапите или те се появяват при натиск с пръст, това са симптоми на съдов оток. Подобна неприятност възниква при

замърсени и отслабени съдове,

които пропускат течност през стените си в околните тъкани.

Обикновено мускулните болки и спазмите в краката се придружават с оток поради недостатъчно кръвоснабдяване. Известно е, че високото кръвно, инсултът и инфарктът са в резултат от "замърсените" с холестеролни плаки съдове.

Често главоболието, резките промени в кръвното налягане, болките и пукането в ставите, трудното завъртане на врата и огъване на гърба, подуването на краката и лицето, шумът в ушите, изтръпването на пръстите и студените крайници, влошаване на зрението и паметта, липсата на сила се приписват на възрастта. Но това не е така. Здравето на човека зависи 90% от кръвоносните съдове. Най-дългият орган на тялото ни е съдовата система. Представете си, кръвоносните съдовете на един човек са 2,5 пъти дължината на екватора. Ако всички съдове на човек се "разплетат" и свържат в една нишка, дължината й ще бъде приблизително 100 000 километра. За сравнение: дължината на земния екватор е 40 075 км.

Съдовете са сложен орган и ако възникне "неизправност" в него, веднага се развива заболяване в тялото.

Какво се случва, ако кръвоносните съдове са “лоши”?

Ако става дума за краката - появяват се разширени вени, постоянно подуване, тежест в краката, мравучкане, непоносимо парене или студ в стъпалата, напукани пети. Поради нарушеното кръвообращение защитата срещу бактерии отслабва и се появяват гъбички, ноктите стават груби и изкривени.

- Ако съдовете на черния дроб са запушени, се развива хепатоза. Когато човек яде по-мазна храна, веднага се получава оригване с горчив привкус. Постоянната горчивина в устата е неприятна и измъчва.

- Ако съдовете в ставите са "замърсени", възникват проблеми с хрущяла. Ставите се напукват и болят, развива се остеохондроза, появяват се хернии.

- Хемороиди пък се развиват при отслабване на съдовия тонус в ректума.

- При проблеми с очните кръвоносни съдове зрението отслабва, появяват се "мухички" пред очите. Не обяснявайте зачервяването на очите си с умора. Микрокръвоизливите се дължат на разкъсване на най-малките очни капиляри. Катаракта също се развива, когато има проблеми с очните съдове.

- Признаци за влошаване на мозъчните съдове са замаяност, забрава, шум в ушите.

- Хипертонията се нарича

"кралицата" на лошите кръвоносни съдове

Високото кръвно налягане провокира инсулти и инфаркти.

Тоест качеството на човешкия живот е тясно свързано с кръвоносните съдове. Ако се блокира важна област от тях, животът ще спре.

Защо почти всички пациенти с хипертония са с наднормено тегло? Съдовете са запушени с холестерол, така че те не могат да доставят необходимото количество хранителни вещества до органите. Мозъкът дава сигнал: време е за ядене. Човек яде, но поради запушени кръвоносни съдове органите все още не получават храна. Мозъкът отново напомня: време е за ядене. И така се получава затворен кръг. Има дни, в които човек си хапва обилно, но все му се иска още нещо да похапне. Тялото се нуждае от калории и ние с охота му даваме сладки и мазни храни.

Холестеролът или "атеросклеротичните" плаки представляват почти 70% от съдовото замърсяване. Почти всеки човек на 50-годишна възраст натрупва приблизително 6 кг холестеролни плаки в съдовете. Тези отлагания

свиват лумена на кръвоносните съдове 5 пъти

Плаките по стените на кръвоносните съдове влошават качеството на живот, но не са заплаха за него. Човек има чести главоболия, слабост, апатия, болки в ставите.

Тромбообразната маса,

която също се натрупва в съдовете, е животозастрашаваща. В сравнение с холестерола кръвни съсиреци се натрупват много по-малко - около 900 г. Опасността от тях е в подвижността им. По всяко време кръвен съсирек може да се отдели и да тръгне по съдовете. Голям тромб плътно запушва съда. Оттук идва и исхемията - спиране на кръвоснабдяването на органа, хранещ се с този съд. Когато съдовете в мозъка са блокирани, възниква исхемичен инсулт. Със запушване на сърдечната артерия – инфаркт.

Чернодробна исхемия, бъбречна недостатъчност и белодробен колапс също възникват при запушване на съдове.

Друга опасност са калциевите натрупвания. Те са останки от хранителни добавки и химически лекарства. 50-годишен мъж натрупва 400 г от тях. Особено много от тях се наслояват в съдовете на мозъка. Опасността идва от острата им кристална структура. При рязко свиване на кръвоносен съд (вазоспазъм) остър кристал може да го пробие, което ще доведе до разкъсването му, тоест до хеморагичен инсулт.

Болести, причинени от замърсени кръвоносни съдове

Сред тях са – хипертония, разширени вени, хемороиди, остеохондроза.

Възможни са проблеми с кръвоносните съдове, ако редовно изпитвате:

Оток, шум в ушите, виене на свят, безсъние, "мушички" пред очите, замъгляване на зрението, болки в ставите.

Може да се лекува безкрайно всяка болест поотделно. Но проблемите ще се връщат отново и отново, а съдовете ще стават все по-замърсени. За да се предотврати това, се налага промяна в начина на живот и хранене. Има специални диети и изисквания за приготвяне на храна за намаляване приема на "лош холестерол". В тежки случаи се прибягва до хирургична намеса.