Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Информацията за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, пише бизнесменът

Бившият народен представител Делян Пеевски изпрати изявление до медиите по повод информация от международното разследване "Досиетата Пандора", че той е свързан с 3 офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Ето и целия текст на изявлението на Пеевски, според БНТ:

Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество.

Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.

Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех.

Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като "документи", не се нуждае от коментар.

Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга "Капитал" и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана. Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения.

Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци.
Не е случайно избран и момента за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат, завършва Пеевски.

Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е декларирал в подаваните от него имуществени декларации. Това сочат данните от международното разследване Досиетата "Пандора", пише сайтът bird.bg , който е българският партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ в разследването.

Едната е Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. На 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание. Фирмата я няма в подадената от него годишна декларация за 2013 г. Но там се декларира само собствеността.

Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. 

Фирмата е заличена през май 2019 г.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. не се споменават Verum International и нейните 100 000 $ капитал и IGWT Limited, пише сайтът. 

Дали укриването на офшорките представлява документно престъпление по чл. 313 от НК е спорен въпрос. С обвинения по този член заради недекларирано имущество се сдобиха в миналото политикът от ДПС Христо Бисеров и бившата шефка на НАП Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда.