Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кораб на собственика на "Вера Су" разби кея на Транзитната зона във Варна (Снимки) Турският кораб е минал с висока скорост варненския канал към Черно море - с около 13 възела, а по данни на трафик контрола - с около 15 възела. Това е близо три пъти повече от стандартната скорост за преминаване през Пристанищната зона. Снимки Транзитна зона Варна

Турски кораб, на компанията, собственик на злополучния "Вера Су" помете част от кейовата зона на Пристанище Варна. На 2 октомври корабът на"Kаmеr marine", която е и собственик на заседналия Vera Su, е нанесъл материални щети и на пристанище Варна. Турският кораб е минал с висока скорост варненския канал към Черно море - с около 13 възела, а по данни на трафик контрола - с около 15 възела. Това е близо три пъти повече от стандартната скорост за преминаване през Пристанищната зона.

Поне от пет години не съм виждал такова арогантно поведение на море, каза за "24 часа" директорът на Транзитна зона Варна, Юлиян Гендов. Инцидентът става в събота около 17 часа. Кораб с бранда на "Kamer marine", фирмата собственик и на "Вера су", преминава с огромна скорост през варненския залив. Вследствие на приливната вълна има нанесени много материални щети - част от покритието по кея е унищожено, изтръгнати са метални стълби. В момента изчисляваме щетите и ще повдигнем вероятно иск срещу застрахователя на фирмата , коментира още Гендов за "24 часа".

По думите му това е системна практика на турските кораби, регулярен проблем, сезирали сме съответните органи, но все още реакция от трафик контрола няма. Преди време разрешената скорост за движение в залива беше шест възела, но преди години формулировката беше променена и сега е "незастрашаваща скорост", коментира още Гендов. Според него обаче въпросното возило е преминало през залива поне с два пъти по-висока от допустимата скорост. Не видях името на кораба, но видях името на корабособственика, каза още Гендов. По думите му само турските кораби демонстрират подобно незачитане на правилата и опасно поведение на море.

"Те са в наши териториални води, би трябвало да се подчиняват на разпоредбите на морска администрация, да изпълняват наши заповеди", каза още Гендов.  "24 часа" се опита да се свърже с офиса на турската фирма, според координатите посочени във фирмения им сайт, но безуспешно.

Снимки: Транзитна зона Варна