Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган снимка Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган снимка Ройтерс

Още от 2019 г. насам турските експерти, журналисти и социолози са вперили поглед в наближаващите избори през 2023 г. Това вероятно се дължи на факта, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя унизителни поражения със своите кандидати за кметове в големите населени места на Турция, включително Истанбул, по време на местните избори преди 2 години. Изглежда сякаш Ердоган вече не е толкова добре приеман особено сред младото общество.

Той наистина може да е доста уязвим до 2023 г., но не по начина, по който повечето хора си представят, а защото е възможно да се окаже прекалено болен, за да се кандидатира за президент отново, пише Foreign policy.

През последните месеци се появиха поредица от видеоклипове, в които турският лидер не изглежда добре. Някои от тях не са толкова ясни, колкото други, но взети заедно те повдигат някои очевидни въпроси за здравето на Ердоган. В един от тях турският президент разчита на помощта на съпругата си и подкрепа, за да се справи с няколко стълби. В друг пък изглежда изпитва известни затруднения при ходене, а на трети дори сякаш пребледнява и леко завалва думите си по време на телевизионен поздрав към членовете на ПСР.

Понякога Ердоган изглежда доста изтощен. На фона на тези кадри са и слухове за здравето на президента - включително истории, според които той все повече забравя, получава пристъпи като проблеми с дишането, объркване, повръщане и има имплантиран вътрешен дефибрилатор. Според същите тези разкази президентът е увеличил броя на лекарите около себе си, намалил е срещите си с пресата и се нагълтва с болкоуспокояващи преди публични събития.

Разбира се, повечето от тези слухове се разнасят от хора, извън страната, или от отстранени от близкия кръг на Ердоган, така че твърденията за предстояща кончина на турския президент може би са просто празнословие. В края на краищата в други видеоклипове той изглежда доста добре. Когато се появи в Face the Nation на 26 септември, изглеждаше може би не толкова енергичен, колкото преди, но все пак е на 67 години - не е стар, но не е и млад - и е на власт повече от 18 години, което не трябва да се неглижира.

И все пак, ако Ердоган наистина е много болен? Какво ще стане, ако той не може да се кандидатира на изборите през 2023 г.?

При тези обстоятелства си струва да се обмисли възможността друг силен човек да управлява Турция след него, може би при извънредно положение. Сред по-влиятелните фигури в страната, освен Ердоган, са шефът на разузнаването Хакан Фидан, министърът на националната отбрана Хулуси Акар и вътрешният министър Сюлейман Сойлу. От тримата, като че ли Акар изглежда в най-добра позиция да поеме лидерството.