Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин на конгреса на партията "Единна Русия" в Москва СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин на конгреса на партията "Единна Русия" в Москва СНИМКА: Ройтерс

35 действащи и бивши световни лидери и над 300 управленци са във фейловете, които изтекоха в Pandora Papers, съобщи Би Би Си.

Те разкриват, че кралят на Йордания има собственост за над 70 милиона лири във Великобритания и САЩ. Бившят преимер на Англия Тони Блеър пък е спестил 312 000 лири данъци при покупката на лондонския си офис. Той купува офшорка, която притежава сградата.

Изтеклите данни сочат, че руският предидент Владимир Путин има тайна собственост в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш е забравил да деларира офшорка, която е купила две къщи в Южна Франция за 12 милиона лири.

Това е поредното изтичане на документи след FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks.

Файловете са разгледани от международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), като са участвали над 650 репортери.
Разгледани са 12 милиона документа от 14 финансови институции в Британски Виржински острови, Панама, Белиз, Кипър, ОАЕ, Сингапур и Швейцария.

Някои от посочените в тях вече са обвинени в корупция, пране на пари и избягване на данъци. Но отново се потвърждава, че богатите легално си правят фирми, за да купуват недвижима собственост в САЩ.
В документите се посочват собствениците на 95 000 офшорки, които стоят зад покупките.

Така например семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е купило собственост във Великобритания за над 400 милиона лири. На всичко отгоре са спечелили и 31 милиона от продажба на кралския тръст, който управлява имотите на Елизабет II.

Кралят на Йордания има имоти в САЩ и Великобритания за 70 милиона лири. Притежава един куп фирми в Братански Виржински острови и други данъчни убежища, като Абдула II бин Ал-Хюсеин е купил 15 имота от 1999 г. насам.

Те ключват три съседни имота с изглед към окена за 50 милиона лири в Малибу, Калифорния, както и такива в Лондон и Аскът във Великобритания.

Адвокатите на краля твърдят, че всичко е купено от собственото му богатство, което той използва и за доброто на хората на Йордания.
Други които са разкрити:

- Президентът на Кения Ухуру Кенията и шест члена на неговото семейство имат мрежа от офшорки. Имат участие в 11 фирми с имоти за 30 милиона долара;

- Вътрешният кръг на премиера на Пакистан Имран Хан, вклюително министри и техни близки, държат тайно фирми и тръстове с милиони долари;

- Юридическа фирма, основана от президента на Кипър Никос Анастиадис е предоставяла филшиви собственици на компании, включително и на руски олигарх с обвинения за измама;

- Президентът на Украйна Володимир Зеленски епрехвърлил офшорка малко преди да спечели изборите;

- Президентът на Еквадор Гиермо Ласо има тръст в Северна Дакота, който плаща всеки месец на близките му;

- 11-годишният син на президента на Азербайджан Илам Алиев - Хейдер притежава офис сграда в Мейфеър, Лондон за 33 милиона лири.