Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Сърменов, Тончо Токмакчиев и Михаил Белчев само част от гостите за церемонията по издигането на проф. Анастас Герджиков за президент. Тя се провежда в зала 6 на НДК в този час.

Президентът е лицето на една държава и по-подходяща кандидатура не виждам. Той е подготвен, ерудиран, човек с потенциал, каза на влизане в зала актьорът Тончо Токмакчиев.

България има нужда от спокойствие, обединение и перспектива, за да вървим заедно. Обединението трябва да бъде преди всичко, каза Калин Сърменов преди церемонията.

Председател на Инициативния комитет е Радомир Чолаков. През годините той е доказал, че може да подбира правилните хора и да е достоен президент на България, каза на влиза олимпийската шампионка Стойка Кръстева. 

Сред гостите са и кметът на София Йорданка Фандъкова и Богдана Карадочева. В инициативния комитет е и  проф. Боян Биолчев, народната певица Валя Балканска, проф. Вили Лилков, проф. Владимир Атанасов, проф. Георги Колев - Ректор на Шуменския университет, проф. Георги Янков - ректор на НХА, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Бургас Димитър Николов, доц. Добри Ярков - ректор на Тракийския университет и много други общественици и доказали се имена в различни сфери. 

"В учебниците по история на България миналото на нашата страна е описано в цялото й величие, но и нейните тежки моменти. Има времена на възход, но и трагични времена. Историята ни показва, че винаги периодите на война са последвани от периоди на мир, а периодите на противопоставяния от времена на мирен и съзидателен труд. Периодите на конфликти са следвани от периоди на спокойствие и сигурност“, каза в началото Чолаков.

„На 21 ноември 2021 г. в учебника на България ще бъде отворена нова глава. От българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил един кратък, но мрачен период на безпътица, на морална, политическа и икономическа криза. Може да пише, че новият период е период на духовността, на сигурност, стабилност и съзидателен труд. Какво ще пише в учебника и какво ще научат бъдещите поколения за нас зависи само и единствено от нас. Със съзнанието за тази отговорност ние от Инициативния комитет за издигане на независими кандидати за президент и вицепрезидент на България представяме пред българското общество нашите кандидати за президент  - проф. Анастас Герджиков и за вицепрезидент г-жа Невяна Митева, каза в началото Чолаков.

Смея да ви нарека цвета на нацията, но без да ви противопоставям на онзи цвят на нацията, който бе обявен преди дни на Инициативния комитет, който издигна Румен Радев. Вероятно Радев е талантлив генерал, това го казват много хора, но неговата политика прилича на прочутия трактат "Изкуството на войната". Понякога имам чувството, че сме на бойно поле, на което непрекъснато се извършват битки, не желая някой непрекъснато да преследва, да изчегъртва някого, искам да се гради, да има обединение, каза в началото проф. Николай Овчаров.

Аз съм Невяна Митева. Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и отглеждам три прекрасни деца и имам силен, смел и любящ съпруг. Спортът ме научи на ред, дисциплина и себераздаване, с които постигнах резултати и рекорди, които само преди дни навършиха 33 г.
Службата за родината осмисли живота ми даде ми чувство на сигурност. Работата ми в НПО и оказването на помощ на семейства и деца е нещо, което осмисли живота ми. Взех решението да се включа в изборите, защото вярвам, че е дошло време за обединение и то зависи от всички нас, не трябва омразата да осакатява живота ни. Можем да вървим напред заедно. Благодаря на всеки един от вас, че застанахте до нас с имената и постиженията си. Благодаря на проф. Герджиков за поканата, това за мен е чест и огромна отговорност. Знам колко е ценно доверието и ще дам всичко от себе си, за да го оправдая, каза полк. Митева.

„Скъпи приятели, за мен е наистина чест, гордост и отговорност да застана пред вас. Приех тази номинация, защото вярвам, че всеки от нас в даден момент в живота си трябва да плати цената за това, което е получил от родината, от сънародниците и приятелите си. Трябва да върне поне малко от това, което е получил. Аз не съм политик, не мисля и да говоря като политик. Предполагам, че няма и да се превърна в политик. Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността, да плати цената за това и да помогне поне малко за обединението й. Когато казвам да се обединим, нямам предвид политиците и партиите, а имам предвид хората и нацията“, каза Герджиков.

Целта ми е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на всички българи и както е казано в конституцията – единството на нацията. Аз не съм партиен кандидат, партиен член и няма как да бъда привърженик на една определена партия, особено пък ако бъда избран за такъв обединяващ пост. Очаквам подкрепата на всички граждани, които припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце спасението от тази ситуация. Тя вече се спомена – три пъти избори за една година и очевидно политическа криза, в която виждаме всеки път разпокъсан парламент, ожесточена омраза между партиите и невъзможност за съставяне на правителство. На това трябва да противопоставим един спокоен дебат и обединение по най-основните теми“, каза още Герджиков.

„Понеже през последните два дни имаше много възражения срещу тази дума, нека да кажем какво се разбира под това. Обединение в парламента не означава всички партии да станат едно. Идеята на партиите е да представляват само част от българското общество. По същия начин обединение не означава да се съберат добрите и лошите, битите и биячите, нечестивите и почтените. Обединение е това да се разбираме поне по темите, по които пълен консенсус в българското общество, а не да стигаме до такова политизиране и противопоставяне на партиите, че те да не могат да се разберат дори по най-елементарни теми“, заяви той.