Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле от “Кориере адриатико” – отвеждат в съда Павлина Миткова.
Факсимиле от “Кориере адриатико” – отвеждат в съда Павлина Миткова.

Мотивът остава неясен

39-годишната Павлина Миткова беше осъдена от съда в град Мачерата на 25 г. затвор за умишленото убийство на 6-годишното ѝ момиченце Дженифър, съобщиха италианските медии.

Преди това прокурорката по делото Франческа Перлини беше поискала доживотен затвор. На българката бяха отнети и родителските права над другата ѝ дъщеря. Трагедията с малката Дженифър се случи на 8 януари 2020 г. Цялата общност в малката община Сервиляно в област Марке беше шокирана - Дженифър беше намерена мъртва след пожар в жилището на семейството.

После обаче се оказа, че смъртта е настъпила часове преди пожара вследствие на задушаване с възглавница.

Според съда майката предизвикала умишлено пожара, като отворила кранчето на газта на готварската печка в кухнята, след което я подпалила. Всичко това направила с цел да симулира пожар и да прикрие следите от удушаването на детето си. По време на опожаряването тя дори си изгорила лицето и ръцете. Първоначално Миткова казваше, че изгарянията били заради опитите да извади Дженифър от апартамента.

Още от началото обаче разказът на Миткова не убеди властите, тъй като момиченцето нямаше следи от изгаряне по себе си, тялото му не беше дори докоснато от пламъците. Експерти установиха и че няма следи от отрови в кръвта, както става при задушаване от пожар. Така след две аутопсии се стигна до извода, че Дженифър била задушена с възглавница от майка си. Съдът обаче не можа да каже какви са мотивите за убийството.

През въпросната нощ Миткова извела от дома си невредимо другото си момиченце, на 4 г. Бащата – 40-годишният Али Красники, гражданин на Косово, работещ като строителен работник, не бил в апартамента във фаталната нощ. Това беше доказано и от преглеждането на кадрите на видеокамерите в района на дома.

Още след като беше обвинена за опожаряването на дома си и за предизвикването на смъртта на детето си, Миткова каза, че е невинна. Въпреки че нямаше мотиви за престъплението си, не беше ясно защо не е викнала помощ по време на пожара. На огнеборците се обадил минаващ случайно шофьор. Всички си зададоха въпроса и защо Миткова е излязла на улицата само с едното си дете.

Едва в края на ноември 2020 г., или 11 месеца след трагедията, тялото на малката Дженифър беше погребано в гробището на град Фермо. До тогава то стоя на разположение на съдебните органи. Едва тогава и бащата Али Красники можа да прегърне за пръв път по-малката си дъщеря, която беше поверена на социалните служби.

Сега станалото вече на 6 г. дете ще живее с баща си. Според медиите в Мачерата неговите адвокати са останали разочаровани от 25-годишната присъда на майката. “Доволни сме, че тя беше призната за виновна за извършено умишлено убийство и че е сметната за единствен извършител, въпреки че нейната защита искаше да въвлече и мъжа ѝ. Поискахме по-тежка присъда. 25 г. е твърде лека присъда, като се има предвид, че говорим за убито дете и за разбито семейство”, каза пред медиите Мария Кристина Ашенцо, адвокатката на Али Красники.

Факсимиле от “Кориере адриатико” – отвеждат в съда Павлина Миткова.
Факсимиле от “Кориере адриатико” – отвеждат в съда Павлина Миткова.