Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Райчев
Андрей Райчев

Според социолога кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице

Седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днесq сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, направено между 21 и 26 септември, съобщи bTV. Проектът на Кирил Петков и Асен Василев - „Продължаваме промяната“, вече е на второ място с 15,2% подкрепа. Разликата между тях и ГЕРБ, които получават 21,4% от гласовете, е 6%.

"Формацията на Кирил Петков и Асен Василев не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Виждаме ефект, близък до това, което се случи на ИТН преди това", коментира социологът Андрей Райчев. Според него коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяха двамата ексминистри.

"ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията миналата година беше съчетание на ляво и дясно - Слави не беше нито едно от двете, т. е. друг Бойко, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" беше и ляво, и дясно, каквото правителство направи и Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите", обясни още Райчев.

Социологът смята, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като "Има такъв народ".

"Слави имаше и има своите гласове, това са хората, които гласуват "за Слави". Към него обаче бяха прибавени други гласове на хора, които гласуваха против Бойко и искаха просто ГЕРБ да слезе от власт. Петков и Василев кандидатстват за тези гласове", смята той.

Според социолога кандидатът на ГЕРБ за предстоящите президентски избори ще бъде ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от настоящия държавен глава Румен Радев. "На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда, но ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност", каза още социологът.